Ellátásbiztonság

2023.08.25. 11:20

Menczer Tamás: elkészült a 800 millió forintos új vízvezeték Solymáron

Megépült a helyiek vízellátását segítő, 800 millió forintos új vízvezeték Solymáron – jelentette be Menczer Tamás, a térség fideszes országgyűlési képviselője pénteken a Pest vármegyei településen, írja az MTI.

MW

Menczer Tamás, Pest megye 2. számú választókerületének fideszes országgyűlési képviselője, a Külgazdasági és Külügyminisztérium kétoldalú kapcsolatok fejlesztéséért felelős államtitkára nyilatkozik a sajtónak Solymáron 2022. július 22-én

Forrás: MTI

Fotó: Lakatos Péter

Menczer Tamás, a Külgazdasági és Külügyminisztérium kétoldalú kapcsolatokért felelős államtitkára sajtótájékoztatón felidézte: tavaly nyáron a hosszú száraz időszakok következtében bizonyos időszakban több ezer ember maradt víz nélkül Solymáron.

A problémát nem műszaki hiba okozta, a rendszer működött, hanem a megnövekedett fogyasztás – emelte ki.

Emlékeztetett arra is, hogy a helyzetet három intézkedéssel orvosolták: azt kérték, hogy a lakosság csak a legszükségesebbekre használja a vizet; a Magyar Honvédség katonái „tengelyen szállították” a vizet a tartályokba; a vízszolgáltató pedig vízkormányzást hajtott végre. A három intézkedéssel tavaly orvosolni tudták a problémát – mutatott rá, úgy folytatva: a középtávú megoldás azonban egy új vezeték megépítése volt, hogy nagyobb mennyiségű vizet tudjanak Solymárra hozni, amennyiben a helyzet megkívánja.

Az új vezetéken keresztül nagyságrendileg annyi vizet tudnak Solymárra hozni, amennyit tavaly a katonák autókkal szállítottak a tartályokba – mondta. Hozzátette: nagy lépést tettek Solymáron a vízbiztonság felé, de nem kizárható még a vezeték megépülte után sem az, hogy nagy szárazság esetén ne kérjék a lakosságtól a fogyasztás korlátozását. „A vezeték egy intézkedést, a katonai vízhordást kivált, de nagy szárazság esetén előfordulhat az, hogy a lakók együttműködését kérjük majd a jövőben is.”

Menczer Tamás a „baloldali károgóknak” azt üzente, tavaly megoldották a krízist, azóta megépítették a vezetéket, és ha a helyzet azt kívánja, hogy ezen a vezetéken plusz víz jöjjön, akkor ez a plusz vízmennyiség meg fog érkezni ezen a vezetéken Solymárra.

Arra is felhívta a figyelmet, hogy képviselőként feladata az ellátásbiztonság növelése és a rezsicsökkentés megvédése. Hangsúlyozta azt is, hogy a vezeték középtávú megoldás, nagy lépés a vízbiztonság felé, de a hosszú távú, tartós megoldást az agglomerációs vízinfrastruktúra átfogó fejlesztése jelenti, ami sokmilliárdos projekt. Megjegyezte: ilyen munkára felhasználhatók uniós források, ezért

ha a baloldal valóban aggódik a budakörnyéki agglomeráció vízellátása miatt, akkor arra kérem a tisztelt baloldali politikus kollégákat, akik, mint az közismert, nettó hatmillió forintot keresnek Brüsszelben, hogy végre ne azért dolgozzanak, hogy Magyarország az egyébként Magyarországnak járó és nem ajándék, hanem nekünk járó forrásokat ne kapja meg, hanem azért méltóztassanak végre dolgozni, hogy ezeket a forrásokat mi megkapjuk.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában