Az igazság órája

2023.08.27. 10:05

Szakértő: a szlovák és a lengyel választást is megcélozták külföldről (videó)

Robert Fico és pártja ugyan szociáldemokrata, de a fontos kérdésekben hasonló véleményen van, mint Orbán Viktor és a Fidesz.

MW

Szavazó a lengyel parlamenti választásokon a dél-lengyelországi Maruszynában 2019. október 13-án

Forrás: MTI/PAP

Fotó: Grzegorz Momot

Ha bármelyik közép-európai országban választás közeledik, akkor ezek az államok mindig műveleti területté válnak – mondta el Tóth Erik Az igazság órájában, a Hír FM és az Alapjogokért Központ közös műsorában. A központ kutatási igazgatója kifejtette:

 

valamilyen külső hatalom mindig megpróbál beavatkozni a választások tisztaságába, vagy abba, hogy végeredményben ki kapjon felhatalmazást a kormányzásra.

 

Így történt ez Magyarországon, és Szlovákiában és Lengyelországban is látunk erre utaló jeleket, északi szomszédunknál szeptember 30-án, a lengyeleknél pedig október 15-én lesz parlamenti általános választás.

Zila János, az Alapjogokért Központ elemzője megjegyezte: a szlovák helyzettel kapcsolatban eszébe jut az embernek a tekintélyes napilapban, a New York Timesban olvasható minapi véleménycikk, amely szerint a demokráciára a legnagyobb veszélyt a választók és a választások jelentik. Ezt a veszélyt Szlovákiának eleddig sikerült elkerülnie – tette hozzá, utalva arra, hogy először tavaly decemberben megbukott a szlovák kormány, ennek ellenére az államfő felkérte a folytatásra, majd kinevezett egy új kormányt, amelyre a 150 pozsonyi parlamenti képviselőből csak 34 fő szavazott.

Csonka Ákos, a felvidéki Magyar Közösség Pártja ifjúsági csoportjának, a Via Novának az elnökhelyettese elmondta: jelenleg Robert Fico korábbi kormányfőnek a pártja vezeti a közvéleménykutatásokat. Kérdés, hogy mennyire fog ellene össze a többi párt, meg tudják-e akadályozni, hogy kormányt alakítson.

 

Fico és pártja ugyan baloldali, szociáldemokrata, de a legtöbb jelenlegi aktuálpolitikai, geopolitikai kérdésben (háború, migráció, gender, Brüsszel) nagyjából ugyanazon állásponton vannak, mint Magyarországon Orbán Viktor és a Fidesz.

 

Lengyelországgal kapcsolatban Tóth Erik elmondta: a magyar példa ragadós, a parlamenti választással egy időben népszavazás is lesz lengyel sorskérdésekről. A kutatási igazgató szerint a magyar érdek egyértelműen az, hogy a jelenleg is kormányzó Jog és Igazságosság folytathassa a kormányzást.

Az igazság óráját itt hallgathatja meg:

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában