Törvénymódosítás

2023.09.06. 15:18

Szlovákia is besokallt: szigorúbb migrációs politikát terjesztettek a parlament elé

A parlamenti választásokhoz közeledve egyre nagyobb figyelmet kap az országba irányuló illegális migráció. Az Ódor Lajos vezette kormány szerdán egy új intézkedéscsomagot is elfogadott. Zuzana Caputová szlovák elnök korábban jelezte: Novák Katalinnal személyesen kíván tárgyalni az illegális bevándorlás kérdéséről – írja a Magyar Nemzet.

MW

Szlovák rendőrök egy épülő pengésdrótkerítés előtt a macedón-görög határon, a dél-macedóniai Gevgelija közelében 2016. február 18-án

Forrás: MTI/EPA

Fotó: GEORGI LICOVSKI

Az illegális migránsok beáramlását mérsékelni célzó intézkedések sorát terjesztette a szlovák kormány a parlament elé szerdán. Az Ódor Lajos vezette kormány egyúttal azt javasolta a képviselőknek, gyorsított eljárás keretében kezeljék a törvénymódosítási indítványt. A csomag olyan módosításokat is tartalmaz, amelyek alapján Szlovákiában tartózkodó harmadik országbeli állampolgárok számára a rendőrségnek ne kelljen kötelezően tartózkodási engedélyt kiadnia. A szlovák belügyminisztérium is megindokolta a javaslatot mégpedig azzal, hogy Szlovákia az egyetlen olyan ország, amely ilyen esetekben tartózkodási engedélyt ad ki.

A Bumm.sk szlovákiai magyar hírportál a tárcára hivatkozva azt írta, a tartózkodási engedély vonzza a balkáni útvonalon érkező migránsokat. Az elmúlt években az illegális bevándorlók nagy része déli irányból jutott be az Európai Unió területére, az Európai Határ- és Partvédelmi Ügynökség (Frontex) adatai szerint a tendencia idén sem változott:

 az idei év első hét hónapjában több mint 52 ezren érkeztek a balkáni útvonalon, a legnagyobb számban Szíriából.

A belügyminisztérium közlése szerint Szlovákia területén az idei év januárjától júliusáig 17 529 külföldit tartóztattak fel, 15 611-gyel többet, mint egy évvel ezelőtt.

A szlovák törvénytervezet továbbá azt is meghatározza, milyen esetekben nem indul hivatalos kiutasítási eljárás, így csökkentve a közigazgatás keretein belül folytatott procedúrák számát.

Az illegális migráció mérséklését Zuzana Caputová szlovák elnök is prioritásként kezeli, és azt mondta, beszélni szeretne róla Novák Katalin köztársasági elnökkel.

Caputová azzal indokolta az egyeztetések szükségességét, hogy országában sok olyan migráns van, akik korábban Magyarországon voltak. A Sándor-palota egyértelműen nyitott a tárgyalásokra, ám megkeresés még nem érkezett Pozsony részéről 

 A teljes cikk IDE KATTINTVA olvasható!

A szlovák kormány katonák készenlétbe helyezéséről döntött az illegális migráció erősödése miatt

Szlovákiában az év végéig mintegy 500 hivatásos katonát helyeznek készenlétbe, hogy szükség esetén vegyes járőrökben segítsék a rendőröket az illegális migrációval összefüggésben megnőtt feladataik ellátásában – döntött szerdán a pozsonyi kormány a TASR közszolgálati hírügynökség jelentése szerint.

Ódor Lajos ügyvezető miniszterelnök mindazonáltal úgy vélekedett: az ország számára az illegális migráció nem jelent közvetlen fenyegetést. Kijelentette: a helyzetet ellenőrzésük alatt tartják, s eddig nem került sor komolyabb incidensekre.

A szerdán jóváhagyott javaslatot előterjesztő szaktárca az intézkedés szükségességét az országba belépő illegális migránsoknak az utóbbi időszakban megnövekedett számával és az ezzel összefüggő kihívásokkal indokolta. „Az utóbbi időszakban jelentős mértékben megnövekedett másodlagos tranzitmigráció tapasztalható, miközben olyan számokról van szó, amelyek már 2021 óta jelentősen meghaladják a 2015-ben tapasztalt szintet” – írták az indoklásban.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában