Konfliktus

2023.09.20. 14:10

Tűzszüneti megállapodás jött létre Hegyi-Karabahban

Tűzszüneti megállapodás jött létre a vitatott hovatartozású dél-kaukázusi Hegyi-Karabahban szerdán, egy nappal az után, hogy Azerbajdzsán "terrorellenes műveletet" indított a térségben - erősítette meg az azeri védelmi minisztérium.

MW

Örmény rendőrök dulakodnak az Azerbajdzsán által Hegyi-Karabah ellen indított "terrorellenes hadművelet" miatt tiltakozó tüntetőkkel a kormányzat épületénél az örmény fővárosban, Jerevánban 2023. szeptember 19-én

Forrás: MTI/AP

Fotó: Vahram Bagdaszarján

Az örmény szakadárok elfogadták, hogy leteszik a fegyvert és tárgyalásokat folytatnak a terület újbóli csatlakozásáról Azerbajdzsánhoz.

Megállapodás született Örményország fennmaradó egységeinek és katonáinak kivonásáról, és a hegyi-karabahi védelmi erők feloszlatásáról és teljes lefegyverzéséről

 - áll a szakadárok elnöki hivatalának közleményében.

A közlemény szerint a terület reintegrálásáról szóló tárgyalásokat a tervek szerint csütörtökön tartják a Bakutól 295 kilométerre nyugatra fekvő Jevlahban.

Örmény rendőrök védik a kormányzat épületét az Azerbajdzsán által Hegyi-Karabah ellen indított "terrorellenes hadművelet" miatt tiltakozó tüntetőktől az örmény fővárosban, Jerevánban 2023. szeptember 19-én
Fotó: Narek Alekszanján / Forrás: MTI/EPA

A nemzethez intézett üzenetében Nikol Pasinján örmény kormányfő közölte: 

országa nem vett részt a tűzszüneti megállapodás megszövegezésében. 

A televízióban mondott beszédében hozzátette: hivatala tudomásul vette a karabahi hatóságok döntését, hogy elfogadják a tűzszüneti megállapodást. Ismételten hangsúlyozta, hogy 2021 augusztusa óta Örményország nem állomásoztat csapatokat a többségében örmények lakta, Azerbajdzsánba ékelődő szakadár területen.

Nagyon fontos, hogy az enklávéban véget érjenek a harcok

− mondta.

Azeri elnöki tanácsadó: Baku a hegyi-karabahi örmények békés integrációját szeretné elérni

Azerbajdzsán a hegyi-karabahi örmények békés integrációját szeretné elérni − közölte szerdán Hikmet Hajiyev, az azeri elnök tanácsadója sajtótájékoztatóján.

„Az illetékes állami szervek már kidolgozták a karabahi örmény lakosság átfogó szociális-gazdasági integrációjának tervét” − mondta Hajiyev, miután a szakadár térség fegyveres erőit Baku fegyverletételre kényszerítette egy 24 órás művelet során.

Hangsúlyozta, hogy az integráció Azerbajdzsán belügye, Baku azonban hajlandó megvizsgálni az örmény lakosság humanitárius igényeit. „Készek vagyunk a tárgyalásokra” − tette hozzá.

Említést tett arról is, hogy a karabahi csapatok lefegyverzése javítja majd a mintegy három évtizede önálló kormányzattal bíró térség sikeres beillesztésének esélyeit, akárcsak a béke kilátásait a szomszédos Örményországgal.

Hajiyev egyben elutasította az ENSZ Biztonsági Tanácsának beavatkozását az ügybe, mondván, hogy a felmerülő kérdéseket helyben kell megoldani.

Az azeri védelmi minisztérium megerősítette a hegyi-karabahi erők lefegyverzését, amelyre a közép-európai idő szerint 11 órakor életbe lépett tűzszünet keretében került sor. Megerősítette továbbá azt is, hogy a válság rendezése érdekében tárgyalásokba kezdenek.

Az előző hegyi-karabahi konfliktus 2020 őszén hat hétig tartott, az örmény erők visszaszorulásával és orosz békefenntartók felvonultatásával ért véget.

Örményország ombudsmanja szerint legkevesebb 32 embert halt meg a harcokban, közöttük két gyermek, és több mint kétszázan sebesültek meg.

Ruben Vardanján, a hegyi-karabahi kormány volt vezetője a Reuters brit hírügynökségnek azt mondta, hogy a halottak száma megközelítőleg száz, a sebesülteké több száz.

A feszültségek az elmúlt hónapokban éleződtek ki, de Jereván és Baku a Szovjetunió felbomlása urán, a kilencvenes években, illetve 2020 őszén is véres háborút vívott a nemzetközi jog szerint Azerbajdzsánhoz tartozó terület hovatartozásáért.

Orosz védelmi tárca: a békefenntartók közvetítésével jött létre a tűzszünet

Az orosz békefenntartó kontingens parancsnokságának közvetítésével sikerült megállapodniuk a teljes tűzszünetről Azerbajdzsán és Hegyi-Karabah képviselőinek − közölte szerdán az orosz védelmi minisztérium.

A tárca szerint a megállapodást a békefenntartókkal koordinálva hajtják végre.

Vlagyimir Putyin orosz elnök, aki Szentépéterváron fogadta Vang Ji kínai külügyminisztert, a Kínai Kommunista Párt Központi Bizottsága Politikai Hivatalának tagját, kifejezte reményét, hogy sikerül békés mederbe terelni a hegyi-karabahi konfliktust. Közölte, hogy Moszkva kapcsolatban áll az azeri, az örmény és a hegyi-karabahi hatóságokkal.

Az orosz védelmi minisztérium sajtószolgálata által közreadott, videófelvételről készült képen orosz békefenntartók hegyi-karabahi polgári személyeket menekítenek ki egy meg nem nevezett településről 2023. szeptember 20-án
Fotó: - / Forrás: MTI/Orosz védelmi minisztérium sajtószolgálata

Rámutatott, hogy az orosz békefenttartók mindent elkövetnek a polgári lakosság biztonságának megteremtése érdekében.

Dmitrij Peszkov orosz elnöki szóvivő újságíróknak elmondta, hogy a Kreml a térségbeli konfliktus rendezésének ügyében „két fő kritériumból indul ki”. Az első az Azerbajdzsán, Örményország és Oroszország között elért háromoldalú megállapodás. Mint mondta, a második az volt, amikor Nikol Pashinján örmény miniszterelnök bejelentette Azerbajdzsán területének elismerését az 1991-es határokon belül.

„Az örmény fél Karabahot Azerbajdzsán elidegeníthetetlen részeként ismerte el” − mondta Peszkov.

„Most olyan lépésekről van szó, amelyeket az Azerbajdzsáni Köztársaság a saját területén hajt végre” − hangoztatta a szóvivő, kiemelve, hogy az Oroszországgal szemben megfogalmazott vádak, miszerint nem avatkozott be maga is fegyveresen a konfliktusba, „teljességgel alaptalanok és megalapozatlanok”.

„Örményország nagyon fontos szövetségesünk és partnerünk volt és marad” − jelentette ki a szóvivő, hozzátéve, hogy Moszkva folytatja a kapcsolattartást mind Azerbajdzsánnal, mind pedig a karabahi örményekkel.

Mint mondta, az orosz békefenntartók urai a helyzetnek, folytatják a civilek evakuálását, „a munka éjjel-nappal folyik”.

Közölte, hogy az Ilham Aliyev azeri elnökkel való eszmecsere egyelőre nem szerepel a tervek között, a kapcsolattartás Bakuval a munka szintjén folytatódik.

Az orosz külügyminisztérium szerdára virradóra felszólította a szembenálló feleket, hogy vessenek véget vértontásnak, és a harci cselekmények leállításával zárják ki annak lehetőségét, hogy civilek essenek áldozatul a harcoknak. A tárca rámutatott, hogy a rendezés sorsát „drámaian befolyásolta, hogy a hivatalos Jereván 2022 októberében és 2023 májusában az Európai Unió égisze alatt tartott csúcstalálkozókon Hegyi-Karabahot Azerbajdzsán területének részeként ismerte el".

„Ez megváltoztatta azokat az alapvető feltételeket, amelyek mellett Oroszország, Azerbajdzsán és Örményország vezetőinek 2020. november 9-i nyilatkozatát aláírták, valamint az orosz békefenntartó kontingens helyzetét” − olvasható az orosz diplomáciai tárca állásfoglalásában.

A minisztérium szerint az orosz békefenntartók a térségbe való vezénylésük óta hűen teljesítették a tűzszünet fenntartásával, valamint az azeri és örmény fél közötti kapcsolattartás biztosításával kapcsolatos feladataikat.


 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában