Ukrán válság

2023.09.25. 06:11

Drónhadsereget építene Kijev

579. napja tart a háború a szomszédunkban. Hírfolyamunkban az MTI, a Magyar Nemzet, a Mandiner és az Origo híreiből válogatunk.

MW

Orosz légicsapásban megrongálódott lakóépületet néznek helyi lakosok Kijevben 2023. szeptember 21-én

Forrás: MTI/EPA

Fotó: Oleh Petraszjuk

Légiriadót rendeltek el Szevasztopolban, a Krími hidat lezárták 

A krími Szevasztopol oroszok által beiktatott kormányzója, Mihail Razvozajev légiriadót hirdetett a városban.

A Moszkva által 2014-ben Ukrajnától elcsatolt Krím félszigetet az orosz szárazfölddel összekötő Krími hídon ideiglenesen felfüggesztették a forgalmat

 - írja a Sky News.

"A légvédelem lelőtt egy rakétát a belbeki repülőtér közelében" - írta Razvozajev a Telegram alkalmazáson.

Bahmut melletti települést foglaltak el az orosz erők 

Vlagyimir Rogov, az Együtt vagyunk Oroszországgal nevű zaporizzsjai mozgalom vezetője hétfőn a Telegram-csatornáján közölte, hogy az ukrán erőket kiverték az Artyomovszktól (ukrán nevén: Bahmut) északnyugatra lévő Orihovo-Vaszlijivka településről.

ENSZ-bizottság: az orosz hadsereg halálra kínozza ukrán informátornak tartott embereket

Egyre több bizonyíték van arra, hogy az orosz hadsereg halálra kínozza az ukrán informátornak tartott embereket - jelentette hétfőn Genfben az ENSZ Emberi Jogi Tanácsának a világszervezet egyik vizsgálóbizottsága.

Folyamatosan kerülnek elő bizonyítékok arra, hogy az orosz fegyveres erők háborús bűncselekményeket követnek el Ukrajnában

 - áll a bizottság jelentésében, amelynek megállapításai szerint az orosz hadsereg széles körben és módszeresen alkalmaz kínzást olyan emberekkel szemben, akiket azzal gyanúsít, hogy az ukrán hadsereg informátorai.

Egyes esetekben a kínvallatást olyan brutalitással alkalmazták, hogy az áldozat meghalt

 - tette hozzá.

A bizottság a továbbiakban arra fog törekedni, hogy megállapítsa:, a kínzás esetei és az ukrán infrastruktúra elleni támadások emberiesség elleni bűncselekményeknek számítanak-e.

"A bizottság elítéli, hogy továbbra is történnek támadások védett státuszt élvező civilek és egészségügyi létesítmények ellen" - hangsúlyozta a testület.

A bizottság emellett arról számolt be, hogy Herszon régióban orosz katonák jelentések szerint 19 és 83 év közötti nőket zaklattak, illetve erőszakoskodtak velük.

Ukrajnát is felszólította a bizottság, hogy tisztázza az orosz hadifoglyok gyanú szerinti bántalmazásának eseteit.

Erik Mrse, a bizottság vezetője az elkövetők felelősségre vonását hangsúlyozta mindkét oldalon.

A vizsgálóbizottság eddig tíz alkalommal látogatott Ukrajnába, bár orosz forrásokhoz többszöri megkeresés ellenére sem fért hozzá.

Orosz házelnök: Ukrajna vagy kapitulál, vagy megszűnik államként létezni

Ukrajna vagy kapitulál Oroszország feltételei szerint, vagy megszűnik államként létezni - írta Vjacseszlav Vogyodin, az orosz parlament alsóháza (Állami Duma) elnöke hétfői Telegram-bejegyzésében.

Vologyin szerint "hét tény bizonyítja", hogy Washington és Brüsszel elvesztette az Oroszország kimerítéséért vívott háborút, köztük az, hogy "a kijevi rezsim militarizálására" költött hatalmas összegek ellenére a helyzet nyugati fegyver- és lőszerhiányhoz, az európai és az amerikai politikusok iránt bizalomvesztéshez, valamint az ukrán ellentámadás kudarcához, Ukrajna csődjéhez és demográfiai katasztrófájához vezetett.

"Több mint 10,5 millió ember menekült el Ukrajnából. A Krím, Szevasztopol, a Donyecki és a Luhanszki Népköztársaság, valamint Zaporizzsja és Herszon megye további 11,2 millió lakosa döntött Oroszország mellett. Ukrajna 2014 óta lakosságának 53,7 százalékát vesztette el" - érvelt az orosz házelnök.

"A kijevi rezsim mozgósítja az 50 év feletti férfiakat, valamint a tuberkulózisban, vírusos hepatitisben, HIV-ben és más betegségekben szenvedőket. 2023. október 1-jétől a nőket is katonai nyilvántartásba veszik. Az ápolóknak, orvosoknak, gyógyszerészeknek megtiltják, hogy elhagyják Ukrajnát. Ukrajna csődbe ment. Ukrajna GDP-je 2022-ben 30,4 százalékkal csökkent - ez a legrosszabb eredmény az ország történetében" - írta.

Vologyin emlékeztetett rá, hogy júniusban Ben Wallace akkori brit védelmi miniszter kijelentette, hogy a nyugati országok kifogytak a Kijevnek szállítható nemzeti fegyverkészletekből. Joe Biden amerikai elnök júliusban elismerte, hogy a kazettás lőszerek Ukrajnának történő átadásáról szóló döntés azért született, mert a hagyományos lövedékek elfogytak.

"Az Európai Unió és az Egyesült Államok vezetőivel szembeni bizalmatlansági mutatók történelmi maximumon állnak. Biden teljesítményét 57, (a francia elnök Emmanuel) Macronét 69, (a német kancellár Olaf) Scholzét 72 százalék nem tartja jónak. Az Egyesült Államok és az európai országok lakosainak többsége ellenzi a fegyverszállításokat Ukrajnának" - írta a politikus.

Megjegyezte, hogy a NATO által támogatott ukrán hadsereg hatalmas veszteségeket szenvedett el mind hadfelszerelésben, mind katonákban, és szerinte "az eredmények hiánya csalódást okozott a nyugati szponzoroknak".

"Az eurózóna gazdaságai recesszióban vannak. Németország kénytelen volt csökkenteni a szegény családok szociális juttatásait a kijevi rezsim militarizálásának költségei miatt. Franciaország csökkentette a segélyezettek számát, a rászorulóknak leállították az élelmiszercsomagok kiosztását és a gyógyszerek vásárlásának visszatérítését. A nemzetközi ügynökségek, az Egyesült Államok pénzügyi helyzetének romlására számítva a következő három évben, leminősítették az Egyesült Államok hosszú távú befektetési besorolását" - áll a házelnöki Telegram-bejegyzésben.

BBC: Zelenszkij már a Nyugattal küzd, amely belefáradt a háborúba

Ugyan a kapcsolatok szorosak, a kézfogások erősek lehetnek, Volodimir Zelenszkijnek fel kellett kötnie a gatyáját az Egyesült Államokban és Kanadában folytatott körútján – elemezte a BBC brit közszolgálati média az ukrán elnök előző napokban tett tengerentúli látogatását.

A BBC szerint Zelenszkij a Nyugat háborús fáradtságával küzd, és fel kell készülnie rá, hogy több helyen már a belpolitikai kérdéseket helyezik előtérbe az Ukrajnának nyújtott katonai támogatás rovására.  

Kanadában Zelenszkij megkapta azt az ígéretet, amire vágyott, Justin Trudeau miniszterelnök ugyanis arról biztosította, hogy támogatják Ukrajnát az Oroszország elleni háborúban, amilyen sokáig csak kell. Miközben pedig Amerika mélyebbre tudna nyúlni a zsebében, leghangosabb támogatójával már nehezebb dolga van Kijevnek. A súlyos politikai megosztottság közepette Washington egy 325 millió dolláros katonai csomagot ígért partnerének, ám ez egyfajta vigaszdíjjal ér csak fel Kijevnek, miután egy jóval nagyobb összeget is beharangoztak a számára. A 24 milliárd dollárnyi segélyről azonban a republikánus többségű kongresszus hallani sem akar.

Az Egyesült Államok eddig több mint 43 milliárd dollárt költött Ukrajnának nyújtott katonai segélyekre az orosz megszállás óta, ez az amerikai védelmi költségvetés körülbelül öt százalékának felel meg.

Az európai országok eközben összesen mintegy harmincmilliárd dollár értékű fegyveres támogatással járultak hozzá az ukrán harcokhoz. Amerika ráadásul az adófizetők pénzéből 25 milliárd dollárnyi nem katonai célú segélyt is pumpált Ukrajna gazdaságába az invázió kezdete óta – foglalta össze a CBS News amerikai hírcsatorna alapján a Magyar Nemzet.

Drónhadsereget építene Kijev

Több mint másfél évvel az orosz–ukrán háború kitörése és a fárasztó ellentámadás közepette az ukrán kormány több mint egymilliárd dollárt akar költeni a drónok harci képességeinek fejlesztésére – írja a The Independent brit napilap. A cikkükben azt állítják, a drónok pénzt és emberéleteket menthetnek meg, ráaádásul pontosabbak is, mint a hagyományos tüzérség, amelyből egyébként hiány van. A drónok azért is hasznosak, mert képesek a csatatér valós idejű feltérképezésére, tankok és hajók megsemmisítésére, valamint az orosz előrenyomulás esetleges megállítására is.

Az ellenséges vonalak felett repülve egy ukrán felderítő drón tiszta képet tud visszaküldeni a néhány kilométerrel arrébb megbúvó katonáknak, akik így könnyebben tudnak harci sikereket elérni, legalábbis ebben bíznak Kijevben.

Mihajlo Fedorov, Ukrajna digitális átalakulásért felelős minisztere szerint a kormány elkötelezett amellett, hogy a legkorszerűbb „drónok hadseregét” építse fel. Kijev ebben az évben már több mint tízezer új drónpilótát képez ki.

Hamarosan a háború új szakasza kezdődik

 – ígéri Fedorov.

A teljes cikket a Magyar Nemzeten olvashatja el. 

Tűzszerésszé képzik át az ukrán mérnököket

Ukrajna lett a világ legjobban elaknásított országa az elmúlt másfél évben – írja a Világgazdaság. A portál szerint 10 kilométer mély aknamezők húzódnak az országban, amik nagy mértékben hátráltatják az ukrán ellentámadást. A helyzet megoldására a kijevi vezetés most elrendelte az ukrán mérnökök átképzését tűzszerésszé.

A kiképzést a brit hadsereg végzi egy lengyel katonai bázison.

Az ukrán mérnökök megtanulhatják a nagyobb páncéltörő aknák, valamint a kisebb gyalogsági eszközök hatástalanítását is – mutat rá a Kyiv Independent. A képzést tavaly novemberben kezdték el, a BBC információi szerint azonban csak néhány tucat ukrán mérnök volt képes hatékonyan elsajátítani a tűzszerész képességeket.

Oroszország a becslések szerint egy Florida nagyságú területet aknásított el Ukrajnában.

A lap szerint a kijevi vezetés abban bízik, hogy a tűzszerésszé átképzett mérnökök segítségével fokozatosan felgyorsulhat a június óta tartó ellentámadás.

 A portál megszólaltatott egy brit őrnagyot is, aki a kiképzésért felel. Kevin Engstrom arról beszélt, hogy az aknák hatástalanítása nem egyszerű feladat és csak lassan, a lehető legnagyobb odafigyeléssel lehet véghez vinni. Azonban éles helyzetben, amikor tűzharc közben kell a terepen elszórt robbanószereket hatástalanítani, akkor nem lehet óvatoskodni, ez viszont teljesen kiszámíthatatlanná teszi a műveletet. „Ez egy rendkívül életveszélyes feladat, a tűzszerészeknek minden pillanatban készen kell állniuk a halálra” – mondta Engstrom.

A teljes cikket a Mandineren olvashatja el. 

Orosz rakéta- és dróntámadás érte Odessza kikötőjét

Oroszország újabb rakéta- és dróntámadásokat intézett hétfőre virradóra a dél-ukrajnai Odessza kikötője ellen, egy ember megsérült, több - nem lakáscélú - épület és a kikötői infrastruktúra súlyosan megrongálódott - közölte hétfőn az ukrán fegyveres erők déli parancsnoksága.

A jelentés szerint a kikötő évek óta nem üzemelő szállodája is lángra kapott a támadás nyomán, a tűzoltók eloltották a tüzet.

Az ukrán légierő közlése szerint a légvédelem 19 iráni gyártmányú Sahíd drónt, 11 manőverező robotrepülőgépet és két hiperszonikus rakétát semmisített meg az ukrajnai célpontok, túlnyomórészt Odessza ellen indított éjjeli orosz légitámadás során, további három drónt pedig még előző nap lőttek le.

Oleh Kiper, Odessza megye kormányzója elmondta, hogy egy nőt kórházba szállítottak, miután egy robbanás következtében repeszsérülést szenvedett.

A dél-ukrajnai Krivij Rih város felett lelőttek egy orosz drónt, amelynek a lehulló roncsai tüzet okoztak egy ipari vállalat épületében, a lángokat eloltották - közölte Olekszandr Vilkul, a város polgármesterre.

Orosz kémhálózatot számoltak fel

Az ukrán biztonsági szolgálat (SBU) közölte, hogy felszámolt egy orosz "kémhálózatot" a Harkovi területen.

A bűnözők hírszerzési információkat gyűjtöttek az erődítmények földrajzi elhelyezkedéséről és a védelmi erők mozgási útvonalairól

- közölték.

A "többlépcsős művelet" részeként letartóztatták a hálózat négy feltételezett tagját.
Hármuk ellen hazaárulás, míg negyedik társuk ellen fegyverrel való visszaélés miatt emeltek vádat.

A négy őrizetbe vett személyre akár életfogytiglani börtönbüntetés is vár.

Az éjjel teljesen lebombázták a szállodát - képek

Egy odesszai szálloda előtte és utána képei mutatják a tegnap éjszakai orosz támadás erejét.

A csapásokban legalább egy ember megsérült, a kikötői infrastruktúrában pedig jelentős károk keletkeztek.

Orosz terület felett lelőtt drónok

Reggel négy drónt lőttek le Kurszk és Brjanszk felett, további négyet pedig a Krím felett.
Most egy újabb drónt lőttek le Belgorod felett - állítja az orosz védelmi minisztérium.

Stratégiai orosz célpontot ért találat

A megszállt Krasznodonban, a Luhanszki területen támadás érte a Yunost gyár lőszerraktárait.

Háborús bűnökkel vádolják az oroszokat

Emberi jogi ügyvédek és ukrán ügyészek háborús bűnökkel kapcsolatos dossziét készítenek elő, amelyet a Nemzetközi Büntetőbírósághoz (ICC) nyújtanak be, és amelyben Oroszországot azzal vádolják, hogy szándékosan éhezést idézett elő az Ukrajnában zajló háború során.

A céljuk, hogy dokumentálják azokat az eseteket, amikor az orosz erők az éhezést háborús fegyverként használták, és bizonyítékokat gyűjtsenek az ICC számára, hogy elindíthassák a büntetőeljárást, amelyben vádat emelnek Vlagyimir Putyin orosz elnök ellen.

ISW: csak így nyerhet Ukrajna

Az Institute for the Study of War (ISW) szerint három feltételnek kell fennállnia ahhoz, hogy Ukrajna "jelentős áttörést" érjen el.

Az amerikai székhelyű kutatóintézet szerint a "jelentős ukrán siker valószínűbb", ha:

1. Az oroszok nem rendelkeznek a szükséges tartalékokkal vagy haderővel ahhoz, hogy fenntartsák az orosz védelmet Zaporizzsja megye nyugati részén;

2. Az ukránok elegendő lőszerrel és haderővel rendelkeznek ahhoz, hogy az orosz hadsereg "kimerítése" után is folytassák az előrenyomulást;

3. a jelenlegi harctér mögötti orosz védelmi állások nem olyan erősen aláaknázottak vagy jól felkészültek, mint azok az erődítmények, amelyeket az ukrán erők eddig áttörtek.

Az ISW szerint ez a hipotézis "érvénytelen", ha e három feltételezés közül bármelyik nem teljesülne - de a cikk írásakor úgy vélik, hogy ezek helytállóak.

Ukrajna jelentős offenzívát vert vissza

Ukrajna légvédelmének mozgalmas éjszakája volt. Az ország légiereje közölte, hogy sikeresen megsemmisített 11 cirkálórakétát, 19 drónt és két hajó elleni rakétát.

Az orosz támadók Kalibr cirkálórakétákkal, P-800 Onyx hajó elleni rakétákkal és Shahed típusú drónokkal támadták Ukrajnát

- áll a reggeli frissítésben.

Oroszország a Szumi területet bombázta

Az oroszok szeptember 24-én hat települést lőttek a Szumi területen, közel 80 lövést adtak le különböző típusú fegyverekből - jelentette a Szumi Területi Katonai Adminisztráció a Telegramon.

A britek kiképzést indítottak

Mivel Ukrajna a világ leginkább aláaknázott országa, az Egyesült Királyság hadserege vállalta, hogy még több szakembert képez ki. A képzés egy lengyelországi katonai bázison zajlik, ahol nagyméretű páncéltörő aknák, kisebb személyek elleni aknák és más pusztító fegyverek semlegesítésére oktatják az ukrán katonákat.

Drónokkal támadtak az oroszok - fotók

Az oroszok 19 Shahed-136/131 típusú drónnal támadtak szeptember 25-én éjszaka célzottan az odesszai terület ellen, valamint két Onyx szuperszonikus rakétát is kilőttek a területre - közölte az ukrán hadsereg. 

A támadásokban legalább egy ember meghalt.

Az oroszok ukránokat toboroznak a háborúhoz

Az oroszok által, a megszállt területen kinevezett tisztviselők új változtatásokat vezetnek be. A megszállt területek lakosait sorköteles katonai szolgálatra jelölik, a katonai nyilvántartási rendszert ennek megfelelően most módosítják - jelentette a Nemzeti Ellenállási Központ.

Több mint 12 ezren jöttek tegnap Ukrajnából

Magyarország területére tegnap az ukrán-magyar határszakaszon 5932 fő, a román-magyar határszakaszon belépők közül 6649 fő nyilatkozott úgy, hogy Ukrajnából érkezett - közölte a legfrissebb adatokat az Országos Rendőr-főkapitányság.

A beléptetettek közül a rendőrség 59 embernek állított ki ideiglenes tartózkodásra jogosító igazolást, ami 30 napig érvényes. Ezen időtartamon belül kell felkeresniük az Országos Idegenrendészeti Főigazgatóság tartózkodási helyük szerint illetékes hivatalát a végleges okmányok beszerzése érdekében - áll a tájékoztatásban.

EU-főképviselő: Putyin a kifáradásunkra játszik

Vlagyimir Putyin úgy véli, hogy elfáradunk - mondta Josep Borrell az Európai Unió kül- és biztonságpolitikai főképviselője a The Guardiannek adott interjújában.

Borrell szerint Putyin úgy véli, hogy a demokrácia, a demokratikus országok gyengék, hogy ez egy törékeny rendszer, "biztos benne, hogy előbb-utóbb belefáradunk az ellenállásba, hogy az idő neki dolgozik".

De az ukrajnai háború legalább annyira politikai csata, mint katonai - mondta az interjúban. A demokrácia és a szabadság melletti érveket kell felmutatnunk. Természetesen senki sem szeret egyre többet fizetni az áramért, de hiszem, hogy a demokrácia neveli az embereket, és kezdik megérteni a történések valódi okait - mondta Borrell.

Robbanás miatt lehetett áramszünet a szentpétervári repülőtéren

Áramszünet volt éjjel a szentpétervári Pulkovo repülőtéren és a repülőtértől keletre fekvő Sushary kerületben. A helyi lakosok robbanásra emlékeztető hangot hallottak és fényes villanást láttak egy órával az áramkimaradás előtt - jelentette több figyelő Telegram-csatorna.

Ukrán drónokat lőttek le az oroszok

Az orosz védelmi minisztérium azt állította, hogy a légvédelmük az éjszaka két drónt lőtt le a Kurszki és a Brjanszki terület határa felett. Károkról, áldozatokról nem érkezett jelentés.

Légiriadó Ukrajnában

Légiriadót rendeltek el ma hajnalban Ukrajna összes régiójában a várható orosz légicsapások miatt - írta a Kyiv Independent.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában