Terjeszkednek

2023.10.11. 16:03

A tálibok átveszik a szerb határnál működő embercsempészek felügyeletét

Alig két és fél évvel az afganisztáni hatalomátvétel után a tálibok már Európa kapuit ostromolják.

MW

Tálib fegyveresek

Forrás: AFP

Fotó: Javed Tanveer

A tálib kormány informális felügyelete alá kerülnek az Észak-Szerbiában működő afgán embercsempész bandák – írta meg délvidéki informátoraira hivatkozva a Magyar Nemzet. A lap úgy tudja, a belső villongásokat lezárják, a pénzügyi források küldésének ellenőrzését már át is vették, a helyi hatóságok korrumpálására pénzt biztosítanak, sőt a fegyverek beszerzését is állják. Alig két és fél évvel az afganisztáni hatalomátvétel után a tálibok már Európa kapuit ostromolják.

A Magyar Nemzet arról is beszámolt, hogy nemrég szintet lépett a migránscsempészek agressziója a déli határnál. Egy, a Délvidéken működő afgán embercsempész-bűnbanda megfélemlítő videókat kezdett elhelyezni a közösségi médiában. A magukat egyszerűen „killer group” (gyilkos csoport) néven emlegető bűnözők a felvételeken pisztolyt formáló öklöt mutatnak, valamint mozdulataik a nyak elmetszését imitálják. A helyzet a déli határ közelében egyébként is pattanásig feszült: 

a csempészek egy ideje már fegyvert is használnak a szerb rendőrök ellen.

Az afgán kormánykörök pénzügyi és egyéb lehetőségeket azonosítottak az embercsempészetben, és azt is felismerték, hogy az egymás ellen is agressziót alkalmazó bandák felett aránylag könnyen átvehetik az irányítást, ezt pedig a Magyar Nemzet informátai szerint meg is teszik.

Terveik szerint a belső leszámolások végével az ezek által okozott, több százezer euróra (!) becsült veszteségek helyett további haszonnal számolhatnak.

Szeptember közepe óta az afganisztáni pénzváltók addig laza letétkezelési szabályai is megváltoztak: már nincsenek független vállalkozások, csak a kijelölt váltóknál lehet pénzt letétbe helyezni, tehát a pénzküldés központi ellenőrzés alá került. Mindezt a migránsbandák is azonnal megérezték, és az  az úti okmányok gyártása terén is több segítséget remélhetnek a táliboktól.

Nem kérdés tehát, hogy a korábban a közösségi médiában fenyegetőző embercsempészek hamarosan még erősebbek, még fegyelmezettebbek, még inkább militarizált működésűek lesznek.

Úgy tűnik tehát, hogy alig két évvel az afganisztáni tálib hatalomátvétel után a radikálisok az afgán embercsempész bandákat is ellenőrzésük alá vonhatják, mindezt pedig hazán határainál is érezhető következményekkel jár.

Az eredeti cikk ITT olvasható.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában