Illegális bevándorlás

2023.10.03. 08:51

Rétvári Bence: kapuzárási pánik van az európai döntéshozatali fórumokon

Kapuzárási pánik van az európai döntéshozatali fórumokon - kommentálta a brüsszeli migrációs paktum kiegészítő rendeletét a Belügyminisztérium parlamenti államtitkára kedden az M1 aktuális csatorna műsorában.

MW

Afrikai illegális bevándorlók érkeznek a Kanári-szigetekhez tartozó Gran Canaria szigetén fekvő Arguineguín kikötőjébe 2023. szeptember 27-én, miután a spanyol tengeri mentőszolgálat hajója 78 migránst vett fedélzetre egy tengeren hánykolódó csónakból

Forrás: MTI/EPA/EFE

Fotó: Ángel Medina G.

Rétvári Bence rámutatott: Brüsszelben arra hivatkoznak, hogy jönnek az európai parlamenti választások, "jönnek a populisták, akik az emberek nézeteit képviselik" és könnyen alakulhat úgy a választások utáni helyzet, hogy már nem lehet a migrációpárti javaslatokat ilyen könnyedén átvinni.   

Ezért egészítették ki egy eddig hiányzó elemmel a korábban elfogadott migrációs paktumot - mondta. Hozzátette: az előző azt szabályozta, hogy mi az eljárás a napról napra megjelenő illegális migránsok esetén, most pedig arról van szó, hogy egy hirtelen megjelenő, tízezrek okozta válsághelyzetben mit tesz az Európai Unió. Azaz, ha egy ország azt mondja, hogy válsághelyzet van, és ezt elismerik Brüsszelben, eldöntik, hogy melyik ország hány embert vegyen át onnan - ismertette.   

Rétvári Bence azt mondta, 

Brüsszel visszaél a hatalmával, mert menet közben átírja az eljárási szabályokat. Olyanokról döntenek "másodperclogika" és belső koalíciós feszültségek alapján, amelyek generációkra határozzák meg Európa jövőjét.

Az államtitkár garanciának nevezte, hogy az alaptörvényben meghatározottak szerint Magyarország területére nem lehet külföldieket betelepíteni a magyar Országgyűlés megkerülésével. A magyar baloldal mindig elmondja, hogy támogatják a migrációpárti javaslatokat, sőt Brüsszelben az összes kvótajavaslatot meg is szavazták - mutatott rá.  

Rétvári Bence a Kossuth rádió Jó reggelt, Magyarország! című műsorának keddi adásában arról beszélt: mindenkinek el kell döntenie, hogy a törvények oldalára vagy az embercsempészek oldalára áll.   

Aki a törvények oldalára áll, az megvédi a határokat, az unió területén kívül folytatja le az eljárásokat, és akinek joga van bejönni, azt beengedi, akinek nincs, azt viszont nem. "Ezek vagyunk mi", akik a törvények oldalán állunk - jelentette ki.   

Van a másik oldal, akik azt mondják, ahány illegális migránst az embercsempészek elhoznak az unió határáig, azokat befogadják és kis kivétellel szétosztják - tette hozzá, "migránsmágnesnek" nevezve az uniós jogszabályt.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában