Határon túli magyarság

2023.11.07. 18:07

A Szövetség az ellenszél dacára is jól szerepelt a szlovákiai választáson

A Szövetség az „elképesztő ellenszél” ellenére is jól szerepelt a szlovákiai választáson, s az elmúlt másfél évtized legjobb eredményét érte el – szögezte le Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter kedden Pozsonyban.

MW

Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter

Forrás: MTI

Fotó: Kovács Attila

A minisztérium tájékoztatása szerint a tárcavezető a Szövetség elnökével, Forró Krisztiánnal közös sajtótájékoztatóján először is gratulált a pártnak az „elképesztő ellenszél” ellenére elért választási eredményéhez, amely szavai szerint világossá tette, hogy melyik helyi politikai erő jelenti a valódi magyar képviseletet Szlovákiában.

A 4,4 százalék és a másik két párt által elért összesen 0,3 százalék összehasonlítása szerintem világos választ adott erre a mesterségesen egyesek által fenntartott kérdésre

– mondta.
Illetve külön gratulált Forró Krisztiánnak a nagyszámú preferenciaszavazathoz, amely szintén tanúsítja, hogy a felvidéki magyar választók támogatták a pártvezetés elképzeléseit. Majd arra is kitért, hogy néhány közvélemény-kutató cég megbukott a vizsgán. 

Az, hogy szándékosan publikáltak-e jóval alacsonyabb várható eredményeket a Szövetség számára, mint ami a valóság lett, vagy szakmailag ennyire képesek, ezt nem tudjuk, de nem is a mi dolgunk

– húzta alá.

Szijjártó Péter ezután hangsúlyozta: 

számítunk a Szövetséggel való közös munkára a magyar-szlovák együttműködés fejlesztése során, és számítunk a Szövetséggel való együttműködésre akkor is, amikor a felvidéki magyarság helyzetének javításához szükséges javaslatokat megfogalmazzuk.

Majd kiemelte, hogy a kormány összekötő kapocsként, erőforrásként tekint a felvidéki magyarságra a két ország közötti kapcsolatok tekintetében.
A miniszter újságírói kérdésekre válaszolva közölte, hogy a választási eredmény értékelése a Szövetség decemberi kongresszusára vár. Rámutatott, hogy minden egyes párt célja a győzelem vagy a bekerülés a parlamentbe, márpedig ez sajnos kétségtelenül nem sikerült.

Ugyanakkor ha hajlandóak vagyunk kicsit mélyebben megnézni a választási eredményt, és mérlegre tesszük mindazokat a feltételeket, körülményeket, amelyek között a Szövetség ezen eredményt elérte, akkor azt gondolom, hogy helytállóak azok a szavak, amelyeket az elején elmondtam

 – jelentette ki.
Szijjártó Péter a nap folyamán találkozott többek között Robert Fico szlovák kormányfővel, Juraj Blanár külügyminiszterrel, Denisa Sakova gazdasági miniszterrel, illetve Richard Rasi regionális fejlesztésekért felelős miniszterrel is.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában