Fontos találkozó

2023.11.10. 10:49

Megerősítették a Vajdasági Magyar Szövetség és a magyar kormány szövetségét

Orbán Viktor miniszterelnök pénteken a Karmelita kolostorban fogadta Pásztor Bálintot, a Vajdasági Magyar Szövetség (VMSZ) megbízott elnökét, akit a párt tanácsa Pásztor István elnök halálát követően bízott meg a szervezet vezetésével – közölte az MTI-vel Havasi Bertalan, a miniszterelnök sajtófőnöke.

MW

Orbán Viktor kormányfő (j) fogadja Pásztor Bálintot, a Vajdasági Magyar Szövetség (VMSZ) megbízott elnökét a Karmelita kolostorban 2023. november 10-én

Forrás: MTI

Fotó: Miniszterelnöki Sajtóiroda/Fischer Zoltán

Pásztor István, aki 16 éven át vezette a legnagyobb délvidéki magyar pártot, október 30-án, 67 évesen, rövid, súlyos betegség után hunyt el.

Pásztor István fia, Pásztor Bálint a VMSZ alelnöke, köztársasági parlamenti frakcióvezetője, valamint a szabadkai városi képviselő-testület elnöke. A politikus a VMSZ következő tisztújító közgyűléséig marad a párt megbízott elnöke.

PÁSZTOR Bálint; ORBÁN Viktor; PÁSZTOR István
Orbán Viktor kormányfő (j) és Pásztor Bálintot, a Vajdasági Magyar Szövetség (VMSZ) megbízott elnöke tárgyal a Karmelita kolostorban 2023. november 10-én
Fotó: Miniszterelnöki Sajtóiroda/Fischer Zoltán / Forrás: MTI

A pénteki találkozón Orbán Viktor és Pásztor Bálint megerősítette a magyar kormány és a VMSZ közötti szövetséget.

A vajdasági párt elnöke tájékoztatta a miniszterelnököt a szerbiai választási kampányról, az elmúlt években sokat javult szerb–magyar kapcsolatok további fejlesztésének lehetőségeiről, amelyben a VMSZ továbbra is konstruktív szerepet kíván betölteni.

A két vezető megállapodott a vajdasági gazdaságfejlesztési program továbbviteléről, és egyetértettek abban, hogy a Szeged–Szabadka vasútvonal mielőbbi üzembe helyezése, valamint a kishatárátkelők nyitvatartásának meghosszabbítása a vajdasági magyarok szempontjából kulcskérdések, megvalósításukért közösen fognak fellépni – tájékoztatott a megbeszélésről Havasi Bertalan.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában