Világos célok

2023.11.24. 14:29

Orbán Viktor: a keleti és nyugati legfejlettebb cégek találkozási pontjává tesszük Magyarországot

A nemzetgazdasági stratégiánk arra épül, hogy a keleti és nyugati legfejlettebb cégek találkozási pontjává tesszük Magyarországot - mondta Orbán Viktor miniszterelnök az azerbajdzsáni Bakuban pénteken.

MW

Orbán Viktor miniszterelnök felszólal az ENSZ Közép-Ázsia Gazdaságainak Különleges Programja (SPECA) konferenciáján Bakuban 2023. november 24-én

Forrás: MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda

Fotó: Benko Vivien Cher

A kormányfő gratulált az ENSZ Közép-Ázsia Gazdaságainak Különleges Programja (SPECA) kezdeményezés újraélesztéséhez.

Kifejtette: 33 éve van a nemzetközi politikában, és ezért megoszthatja azt a tapasztalatát, hogy az utolsó 10 év egészen különböző volt a megelőző 20 évhez képest. Volt egy pénzügyi válság, Európát nyolc éve sújtja egy bevándorlási válság, jött a világjárvány, kitört a háború Ukrajnában, most pedig itt a közel-keleti biztonsági válság - sorolta.

Kiemelte: 

arra kell készülnünk, hogy a jövőben is viharos ügyek között kell megtalálnunk az országaink fejlődését elősegítő megoldásokat. 

A SPECA felélesztése ebben a helyzetben sokat segíthet - tette hozzá Orbán Viktor.

Azt mondta: az említett kihívásoknak Európa belekerült a frontvonalába, Európában háború van, a versenyképessége romlik, egyre több európai országban vannak párhuzamos társadalmak, és folyamatosan nő a terrorfenyegetettség.

Az európai gazdasági növekedés az elmúlt három évtizedben biztos alapokon nyugodott, az ötlet egyszerű volt, de zseniális: a fejlett nyugati technológiát kötötték össze a könnyen és olcsón hozzáférhető keleti, alapvetően orosz energiahordozókkal - mutatott rá. Hozzátette: azonban a háború miatt és az arra adott válaszok következtében ez az együttműködés szétesett, ráadásul úgy, hogy közben semmilyen új stratégia nem jött létre.

A miniszterelnök arról beszélt, ezért van az, hogy egy nagy vita zajlik most Európában arról, hogy miként kapcsolódjon Európa a tőlünk keletre lévő világhoz. Ebben a vitában két iskola van: az egyik inkább leválni akar, a másik pedig összekapcsolódást akar - mondta Orbán Viktor.

Megjegyezte: az európai gazdaság gerincét a járműgyártás adja, és most, hogy át kell térni a zöld korszakra, a nagy nyugati gyártók keleti beszállítóktól függnek.

ORBÁN Viktor
Orbán Viktor miniszterelnök (az asztalnál jobbról) felszólal az ENSZ Közép-Ázsia Gazdaságainak Különleges Programja (SPECA) konferenciáján Bakuban 2023. november 24-én 
Fotó: Benko Vivien Cher / Forrás: MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda

Felidézte: korábban egész Közép-Európa rengeteget vesztett a blokkosodáson, úgyhogy "mi azt akarjuk, hogy a most formálódó világgazdasági korszakot az összeköttetések és a kölcsönös tiszteleten alapuló együttműködés határozza meg". Közép-Ázsia és Európa összeköttetése nélkül "nem tudunk alkotni új sikeres európai gazdasági stratégiát" - jelentette ki.

Elmondta: Közép-Ázsia szerepe ezért jelentősen megnőtt európai nézőpontból, és ahhoz, hogy a következő időszakban összeköttetések és civilizált keleti-nyugati együttműködés legyen, kellenek közvetítők. "Mi Európából Közép-Ázsiára olyan területként tekintünk, amely összeköti az európai és keleti szállítási, kereskedelmi és digitális útvonalakat" - fogalmazott.

Orbán Viktor megjegyezte: 

az Európa és Ázsia közötti biztonságos, kiszámítható, modern szállítási útvonal megléte alapvető magyar nemzetgazdasági érdek is.

A mi nemzetgazdasági stratégiánk arra épül - mondta -, hogy a keleti és nyugati legfejlettebb cégek találkozási pontjává tesszük Magyarországot. Magyarországon a legmagasabb az ázsiai befektetések aránya, és a Közép-Ázsiából érkező energiahordozók szerepe a gazdaságunk működtetésében egyre nagyobb - fűzte hozzá.

Hangsúlyozta: ezt a folyamatot erősíteni akarják a jövőben, ezért támogatnak minden olyan kezdeményezést, amely Közép-Ázsiát erősíti és támogatja a térség országainak az együttműködését. Ezért Magyarország nemcsak támogatta, hanem társszerzőként jegyezte is az együttműködést méltató ENSZ-határozatot, és hétfőn, amikor az ENSZ ezt elfogadta, Magyarország külügyminiszteri szinten képviseltette magát - emlékeztetett.

ORBÁN Viktor
Baku, 2023. november 24. A Miniszterelnöki Sajtóiroda által közreadott képen Orbán Viktor miniszterelnök (b3) az ENSZ Közép-Ázsia Gazdaságainak Különleges Programja (SPECA) konferenciáján Bakuban 2023. november 24-én. A kormányfõ mellett balról Dzsászim Mohamed al-Budaivi, az Öböl-menti Együttmûködési Tanács fõtitkára (b) és Hojamyrat Geldimyradov türkmén miniszterelnök-helyettes (b2), jobbról Savkat Mirzijojev üzbég elnök (b4), Emomali Rahmon tádzsik államfõ (b5), Ilham Alijev azeri államfõ (b6), Kaszim-Zsomart Tokajev kazah államfõ (b7), Szadir Zsaparov kirgiz elnök (b8), Irakli Garibasvili georgiai kormányfõ (b9), Tatiana Molcean, az ENSZ Európai Gazdasági Bizottságának ügyvezetõ titkára (b10) és Armida Salsiah Alisjahbana, az ENSZ Ázsiai és Csendes-óceáni Gazdasági és Társadalmi Bizottságának ügyvezetõ titkára (j). MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Benko Vivien Cher
Fotó: Benko Vivien Cher / Forrás:  MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda

A kormányfő arról is beszélt, hogy Azerbajdzsánnal nem "gázbarátságot", hanem testvéri barátságot építenek. "Testvéri nemzetek vagyunk", de a két ország között az elmúlt időszakban sikerült létrehozni egy erős energetikai együttműködést

 - jelentette ki.

Azt mondta: az azeri-magyar kereskedelmi forgalom idén rekordot dönt, egyre több magyar vállalat jön ide, hogy beruházásokat hajtson végre, és megérkeztek az első földgázszállítmányok is Azerbajdzsánból Magyarországra.

Magyarország a jövőben is örömmel vesz részt a közép-ázsiai országok gazdasági együttműködését fejlesztő munkában - emelte ki Orbán Viktor.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában