Média

2023.12.22. 23:12

Ifjabb Lomnici Zoltán: jogtalanul „tisztogatnak” a lengyel köztelevízióban

Jogtalan a lengyel köztévében zajló „tisztogatás” – erről beszélt ifjabb Lomnici Zoltán alkotmányjogász, a Századvég Alapítvány tanácsadója az M1 aktuális csatorna Híradójában pénteken délután.

MW

Ellenzéki tüntetők az állami hírügynökség, a Lengyel Sajtóügynökség, a PAP varsói székháza előtt 2023. december 21-én. Az előző nap Bartlomiej Sienkiewicz új lengyel kulturális és örökségvédelmi miniszter felmentette a közszolgálati televízió és rádió, valamint a PAP állami hírügynökség vezérigazgatóit, és új felügyelőtanácsokat alakított ki a közmédiában

Forrás: MTI/EPA/PAP

Fotó: Szymon Pulcyn

A lengyel jogi szabályozás egyértelmű, a lengyel köztévé vezetőinek gyors eltávolítását nem lehetett volna országgyűlési határozattal végrehajtani, magasabb szintű jogszabályt, törvényt kellett volna módosítani, ez így alkotmányellenes. Andrzej Duda lengyel köztársasági elnök is alkotmányos válságról beszélt a történtek kapcsán – hangsúlyozta az  alkotmányjogász.

Hozzátette: a lengyel köztelevízióval történtek mutatják, hogy Donald Tusk új lengyel miniszterelnök magáévá tette a magyar baloldal 2022-es választások előtti terveit, melyek szerint győzelem esetén felfüggesztik a jogállamot, alkotmányosságot.

Donald Tusk az elemzők szerint az amerikai Demokrata Párt vezetőinek, Soros György nyílt társadalom alapítványainak és Brüsszelnek az érdekeit hajtja végre. Amikor pedig ezeket a Lengyelország szempontjából külső érdekeket a lengyel emberek érdekei elé helyezi, sérül a lengyel szuverenitás – fejtette ki a szakember.

Ifjabb Lomnici Zoltán rámutatott arra is, hogy ami Lengyelországban történt, szembe megy azzal az európai szellemiséggel, amit Donald Tusk évekkel ezelőtt az Európai Tanács elnökeként hirdetett, továbbá bizonyítja, hogy a brüsszeli bürokraták nem veszik komolyan a jogot, a „politika szolgálólányává silányítják”, politikai érdekeiknek rendelik alá.

A történtek megmutatják azt is, mi lett volna, ha a 2022-es magyar választásokon a „dollárbaloldal” nyert volna: nyílt politikai erőszak és tisztogatás

– jegyezte meg ifjabb Lomnici Zoltán az M1 Híradójában.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában