Elfogultság

2024.01.24. 06:48

A hazánknak járó pénzek jó részét továbbra is visszatartják, de a Soros-egyetem kutatására százmilliókat ad Brüsszel

A Mandiner arról ír, hogy az Európai Unió Horizon programjából finanszírozzák az Authlib elnevezésű projektet, melynek középpontjában a Soros-egyetem áll.

MW

Soros György magyar származású amerikai üzletember, a New York-i Soros Fund Management befektetési társaság elnöke érkezik a Jean-Claude Junckerrel, az Európai Bizottság elnökével tartandó megbeszélésükre Brüsszelben 2017. április 27-én

Forrás: MTI/EPA pool

Fotó: Olivier Hoslet

„Lengyelország visszatérése a demokráciához – az új kormány előtt álló kihívások”, „Hogyan ásták alá a lengyel választások integritását?”, „A korrupció és autokratizáció szankcionálásának (geo)politikája Magyarországon”. Ilyen és ehhez hasonló című, súlyosan egyoldalú és elfogult írásokkal találkozik az ember, ha átlapozza az uniós közpénzekből működtetett authlib.eu internetes oldal blogszekcióját – ismerteti a Mandiner cikke.

Az említett honlap egy Neo-Authoritarianisms in Europe and the Liberal Democratic Response (Authlib), magyarul Új tekintélyelvű rendszerek Európában és a liberális demokrata válasz nevű projekt keretében működik. A nehezen kimondható, tudományoskodó munkacímű, valójában erősen ideologikus kutatásokat az Európai Unió Horizon programjából finanszírozzák.

A 2022-től 2025 szeptemberéig zajló projektet több mint 2,5 millió euróval, napi árfolyamon 964 millió forinttal támogatja Brüsszel.

Az Authlib-projekt középpontjában a Soros-egyetem áll. A CEU budapesti kampusza körülbelül 200 millió, míg a CEU GmbH további 93 millió forintot kap erre a projektre. A többi részt vevő szervezet/egyetem a következő összegekben részesül: Fondation Nationale Des Sciences Politiques (335 725 euró), Univerzita Karlova (261 878 euró), Scuola Normale Superiore (194 850 euró), Universytet SWPS (429 252 euró), The Transatlantic Foundation (240 655 euró), Universitat Wien (290 716 euró) és a University of Oxford, valamint a Charles University (utóbbi kettő nem kap az uniós forrásokból).

Az említett szervezetek közül érdemes kiemelni a Transatlantic Foundationt, ami az amerikai German Marshall Fund európai és EU-ban bejegyzett ágát, melynek irodája Brüsszelben található. A German Marshall Fund az elmúlt évek során rengeteg pénzt, csaknem 1,4 millió dollárt, azaz majdnem félmilliárd forintot kapott az OSF-től.

A Mandiner szerint a brüsszeli finanszírozású projektet megbízható balliberális káderekre bízták. Az egyik kulcsszereplő a honlap alapján Enyedi Zsolt, aki 2016 és 2020 között a Soros-egyetem rektorhelyettese volt. 

Mint írják, nem ez az egyedüli megdöbbentő elem az Authlib-projektben. Ugyanis a 2024-es év terveivel kapcsolatban 2023. decemberi hírlevelükben egyebek mellett azt írták, hogy 

egy olyan eszköztárat dolgoznak ki, amellyel a liberális politikai döntéshozók fel tudnak lépni az illiberális kihívások ellen.

Mindezt nehéz másként értelmezni, mint hogy Brüsszel az uniós adófizetők pénzéből segíti a Soros-hálózatot a választási beavatkozásban. 

A Mandiner teljes cikke a részletekkel IDE kattintva olvasható.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában