Ukrán válság

2024.02.10. 08:15

Hatalmas tűz pusztított Harkivban, többen meghaltak

717. napja tart a háború a szomszédunkban. Hírfolyamunkban az MTI, a Magyar Nemzet, a Mandiner és az Origo híreiből válogatunk.

MW

Tűzoltók a legutóbbi orosz dróntámadás helyszínén Harkivban 2024. február 10-én

Forrás: MTI/EPA

Fotó: Jakiv Ljasenko

Orosz dróncsapás ért egy harkivi benzinkutat

A helyi hatóságok szerint az iráni gyártmányú Sahíd pilóta nélküli szerkezet egy töltőállomásba csapódott be, a meggyulladt benzin kiömlött, a lángok nagy felületet borítottak el, mintegy ötven embert evakuálni kellett.

Oleh Szinyehubov Harkiv megyei kormányzó szerint heten haltak meg a támadásban, köztük egy hétéves és négyéves gyerek, valamint egy hathónapos kisbaba. Négy embert, közülük egy gyereket sikerült kimenekíteni a lángok közül.

Szerhij Bolvinov, az északkelet-ukrajnai nagyváros rendőrségének egyik vezetője elmondta, hogy  az egyik házban két szülő és három gyermekük, egy másikban pedig egy járásképtelen férfi és az őt ápoló felesége égett meg elevenen. 

A rendőrtiszt szerint az üzemanyag-tároként is működő töltőállomáson mintegy 3800 tonna üzemanyagot tároltak.

A megyeszékhely mellett Velikij Burluk városában egy kávéházat ért találat szombatra virradóra.

Orosz dróntámadások célpontja volt Odessza fekete-tengeri kikötőváros is

A tmadásban négy embert sebesítettek meg repeszek – közölte Oleh Kiper, a megyei állami közigazgatás vezetője. A Duna partján fekvő Izmailban ipari létesítményeket döntöttek romba a légicsapások – tette hozzá.

A Harkiv és Odessza ellen indított 31 orosz drón közül összesen huszonhármat semmisített meg a levegőben az ukrán légvédelem.

Jens Stoltenberg NATO-főtitkár szombaton felszólította az európai országokat

A főtitkár arra szólította fel az országokat, hogy növeljék a fegyvergyártást, hogy ki tudják elégíteni Ukrajna létfontosságú szükségleteit.

Egy héttel az észak-atlanti szövetség védelmi minisztereinek február 15-16-i tanácskozása előtt a főtitkár hangsúlyozta, hogy 

"gyorsan helyre kell állítani és fejleszteni kell" az európai hadiipart.

Ukrajna több ízben is hangoztatta, hogy több légvédelmi rendszerre van szüksége az orosz légicsapásokkal szemben.

Volodimir Zelenszkij telefonon beszélt Emmanuel Macronnal

A szombati telefonos beszélgetés témája a fronton kialakult helyzet és Ukrajna fegyver- és lőszerszükségletei voltak. 
Az ukrán elnök köszönetet mondott Franciaországnak a "rendíthetetlen támogatásáért".

A harctéren kialakult helyzetről, valamint Ukrajna védelmi eszközökkel kapcsolatos szükségleteiről beszéltünk, ez utóbbiak drónokra, tüzérségi eszközöket és lőszerekre, elektronikai hadiipari berendezésekre és légvédelmi rendszerekre vonatkoznak

– írta az ukrán elnök az X-en.

Légiriadó volt Romániában, felszálltak az F-16-osok

Dróntámadást hajtottak végre az orosz erők Odessza régióban február 10-én hajnalban. Emiatt 

Románia figyelmeztetést adott ki a határ menti települések lakosságának, és F–16-os vadászrepülőgépeket küldött a környék ellenőrzésére

– írta a Pravda híre alapján a Mandiner. 

A lap szerint Románia légiriadót hirdetett az Odessza régióval határos Tulcsa és Galac területeken.

A román védelmi minisztérium hangsúlyozta, nem történt légtérsértés, de a biztonság kedvéért a Tulcsa melletti területet is ellenőrzik.

Orosz–román háborúra hangolódnak a románok?  

„Készen kell állnunk a háborúra Putyinnal!” – azonnali cselekvésre szólított fel Románia első számú tábornoka a minap, 

Gheorghiță Vlad szerint Putyin politikája a közeljövőben eszkalálódni fog.

Igen, Románia lakosságának, és Európa egész lakosságának is, aggódnia kell. Ha Putyin Ukrajnában győz, a fő célpont a Moldovai Köztársaság lesz. Meggyőződésem, hogy Putyin politikája a közeljövőben eszkalálódni fog

– tette hozzá a román tábornok.  

Vlad a 35 év alatti férfiak és nők önkéntes katonai alapkiképzését szorgalmazta.

– írja a Mandiner. 

A portál megkeresésére válaszoló 

Demkó Attila biztonságpolitikai szakértőt (MCC) nyugalomra intett: szerinte nincs most akut veszélye a két ország összecsapásának (mivel Románia a NATO-tagja, egy konfliktus a NATO-t is bevonná a fejleményekbe). 

A szakértő szerint Románia összességében halkabb volt eddig az ukrajnai háború kapcsán, mint Lengyelország vagy a balti államok. Ennek elsődleges oka, hogy a fentiekkel ellentétben Romániának nincs közös szárazföldi határa Oroszországgal, hiszen Ukrajna és Moldova ott van közöttük.

A teljes cikkért kattintson

A dán védelmi miniszter szerint fel kell készülni az erősödő orosz katonai veszélyre 

Troels Lund Poulsen figyelmeztetett: 

Oroszország a közeljövőben, azaz a következő három-öt év során komoly kihívást jelenthet a NATO-tagállamok számára.

 A Jyllands-Posten napilapnak adott interjúban – amelyet a Financial Times szemlézett – Poulsen arra hívta fel a figyelmet, hogy a NATO megváltoztatta az Oroszországtól érkező fenyegetések értékelését – írja a Mandiner.

A NATO azt tervezi, hogy átveszi az Ukrajnának szánt fegyverszállítások koordinálását

A koordinálást annak ellenére venné át a NATO, hogy a szervezet egészen idáig mindig azt az álláspontot hangsúlyozta, hogy Kijev támogatása a tagállamok egyéni, szuverén döntése – írja a Mandiner a Handelsblatt diplomáciai és politikai forrásokra hivatkozva, amelyet az Unian szemlézett.

A lap szerint a NATO azért készül erre, hogy „megvédje magát az esetleges politikai változásoktól Washingtonban” – utalva arra, hogy Ukrajna amerikai támogatása kétségessé válik, ha Donald Trump nyerne a novemberi választásokon.

A lap hozzáteszi: erről Jake Sullivan, az amerikai elnök biztonságpolitikai tanácsadója egyeztetett Jens Stoltenberggel, a NATO főtitkárával. 

Borzalmas tűz pusztított Harkivban 

 Ihor Terehov polgármester is beszámolt Telegram csatornáján arról, hogy tizenöt lakóépület semmisült meg a kelet-ukrajnai nagyvárosban, miután egy drón egy benzinkútba csapódott. A hóval keveredett üzemanyag szétfolyt az utcán, és felgyújtotta a közeli házakat – számol be róla a Liga.net ukrán hírportál – adta hírül a Magyar Nemzet.

Tűzoltók a legutóbbi orosz dróntámadás helyszínén Harkivban 2024. február 10-én. A támadásban legkevesebb hét ember életét vesztette
Fotó: Jakiv Ljasenko / Forrás: MTI/EPA/Jakiv Ljasenko

A városvezető szerint hét elhunytról és három sebesültről tudnak a hatóságok. Akik elvesztették az otthonukat, azoknak a város biztosít lakhatást.

Az egyik lakóházban egy egész család halt meg, a szülőkön kívül egy négy- és egy hétéves gyermek, valamint egy csecsemő – idézi Szergej Bolvinovot, a Harkiv megyei rendőrség nyomozati osztályának vezetőjét a Liga.net.

Nem csupán Harkivot érte találat az éjjel, Odesszából, Izmail környékéről és Mikolajivból is jelentettek dróntámadást. A hírportál információi szerint az ukrán katonák 31 iráni gyártmányú Sahed drónt lőttek le.

A pusztító tűzről készült videókat ITT tudja megnézni. 

Nem túl előnyös portét vázolt a Politico Szirszkijről

A brüsszeli lap szerint Olekszej Szirszkijnek, az ukrán hadsereg új főparancsnokának olyan híre van, hogy egy durva fellépésű, szovjet stílusú tábornok,

aki veszélynek teszi ki embereit a hadászati céljai eléréséhez. 

Idéznek egy katonát is, aki szerint „Szirszkij mindannyiunkat meg fog ölni” 

– írja a Mandiner. 

SZIRSZKIJ, Olekszandr
2020. október 27-én egy Kijev melletti lőtéren készített kép Olekszandr Szirszkij vezérezredesről, az ukrán szárazföldi erők parancsnokáról, akit Volodimir Zelenszkij ukrán elnök 2024. február 8-án kinevezett a fegyveres erők főparancsnokává 
Fotó: Vitalij Noszacs / Forrás: MTI/EPA

Az új főparancsnok tavaly kilenc hónapon keresztül vezette Bahmut védelmét, mely során rengeteg ukrán és orosz katona halt meg, ahogy az oroszok újabb és újabb hullámokban próbálták elfoglalni az elkeseredetten védett kisvárost – annak ukrán feladásáig. 

Szirszkij az itteni parancsnoksága után kapta a „mészáros” jelzőt a Politico szerint.

Egy Tatarigami_UA nevű, magát ukrán tartalékos tisztnek nevező X-felhasználó nyílt kritikát fogalmazott meg Szirszkijjel szemben, amit szintén idéz a Politico.

Eszerint Szirszkij parancsnoksága „egy csőd, a parancsai demoralizálók, és aláássa a parancsnokságba vetett bizalmat”.

A blogger szerint „nyughatatlan vágya a taktikai előnyök megszerzéséért folyamatosan apasztja az értékes emberi erőforrásainkat, fasorokat és kis falvakat foglaltat el nagyobb hadműveleti célok nélkül”. A szerző úgy látja, hogy ez a megközelítés csak arra jó, hogy a katonai állományt apassza értelmetlen támadások sorával. Szerinte Szirszkij hibája volt az is, hogy nem vonta ki időben a csapatait Bahmutból; majd pedig azért tett meg mindent, hogy visszafoglalja, tovább apasztva a hadsereg erejét.

De milyen a megítélése Szirszkijnek az ukrán döntéshozó elitben? 

Ide kattintva elolvashatja a választ. 

Elképesztő kijelentést tett a Bundestag egyik képviselője

Roderich Kiesewetter Bundestag-képviselő, a Kereszténydemokrata Unió védelmi és külpolitikai szakértője szerint 

„az ukrajnai háborút át kell helyezni az Orosz Föderáció területére” 

– írja a Mandiner.

Kiesewetter egy, a DW-nek adott interjúban beszélt erről, amelyet az Unian szemlézett. A politikus kifejtette: úgy véli, hogy egy esetleges vereség után ukránok milliói hagynák el az országot, veszélyeztetve az európai államok kohézióját, de ami ennél is veszélyesebb, hogy „azt az üzenetet közvetítené, hogy a Nyugat képtelen megállítani egy olyan diktátort, mint Putyin – aki ezrével áldozza fel saját katonáit”.

Az orosz katonai létesítményeket és főhadiszállásokat el kell pusztítani. Mindent meg kell tennünk, hogy Ukrajna ne csak oroszországi olajfinomítókat, hanem minisztériumokat, parancsnoki központokat és lőállásokat is eltaláljon

– hangsúlyozta.

Orosz mesterlövészek okoztak pusztító tüzet Harkivban

Orosz mesterlövészek akciója után

 lángba borult egy benzinkút, 15 ház kigyulladt, a tűzben egy ember meghalt

 – írta a Kyiv Independent posztja alapján az Origo. A támadás után ötven embert evakuáltak. 

Elpusztították az oroszok Ukrajna egyetlen "rakétás humvee"-ját

A Mandiner szúrta ki azt a pár napja az X-re felkerült videófelvételt, amelyen az látszik, ahogy egy orosz Lancet drón sikeresen megsemmisíti Ukrajna egyetlen „rakétás humvee-ját”, azaz RAK-12-es rakéta-sorozatvetővel felszerelt HMMWV 4x4-esét.

Több mint tízezren érkeztek Ukrajnából

Magyarország területére 2024. február 9-én 0 óra és 24 óra között az ukrán-magyar határszakaszon 5039 fő lépett be. A román–magyar határszakaszon belépők közül 5512 fő nyilatkozott úgy, hogy Ukrajnából érkezett.

A beléptetettek közül a rendőrség 51 embernek állított ki ideiglenes tartózkodásra jogosító igazolást, ami 30 napig érvényes. Ezen időtartamon belül kell felkeresniük az Országos Idegenrendészeti Főigazgatóság tartózkodási helyük szerint illetékes hivatalát a végleges okmányok beszerzése érdekében – közölte az Országos Rendőr-főkapitányság.

A pénteki eseményekről itt olvashat: 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában