Kapcsolatok

2024.03.08. 06:18

Orbán Viktor és Donald Trump találkozója szimbolikus jelentőséggel bír

Pénteken a kormányfő a korábbi amerikai elnökkel tárgyal Floridában. A Magyar Nemzetnek nyilatkozó szakértő szerint sokkal nagyobb politikai súlya lett Magyarországnak, mint amit az ország mérete indokolna, köszönhetően Orbán Viktor politikájának. Ezt jól demonstrálja a mostani találkozó is.

MW

Donald Trump amerikai elnök (j) és Orbán Viktor miniszterelnök kezet fog megbeszélésükön a washingtoni Fehér Ház Ovális irodájában 2019. május 13-án

Forrás: MTI

Fotó: Koszticsák Szilárd

„A magyar miniszterelnökre mindenki odafigyel. Nemcsak azok, akik szimpatizálnak vele, hanem a politikai ellenfelei is. Őszinte politikus, amit mond, annak mindig súlya van: emiatt különös érdeklődéssel figyelik az egész világon. Sokkal nagyobb politikai súlya lett Magyarországnak, mint amit az ország mérete indokolna, köszönhetően a magyar miniszterelnök politikájának. Ezt jól demonstrálja a mostani találkozó is. A jobboldal – szerte az egész világon – egyfajta sikerreceptet vár a magyar miniszterelnöktől” – mondta a Magyar Nemzetnek Fekete Rajmund, a Kommunizmuskutató Intézet igazgatója, a Nemzeti Közszolgálati Egyetem (NKE) Eötvös József Kutatóközpont John Lukacs Intézetének tudományos segédmunkatársa.

Orbán Viktor március 7-én, csütörtökön Washingtonba utazott. A magyar miniszterelnök először Kevin Robertsszel, a legnagyobb amerikai konzervatív kutatóintézet, a Heritage Alapítvány elnökével folytatott panelbeszélgetést. 

Március 8-án, pénteken a magyar miniszterelnök Donald Trump korábbi amerikai elnökkel tárgyal Floridában. Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter azt mondta, hogy Orbán Viktor és Donald Trump találkozójának a két legfontosabb napirendi pontja,

  • hogy hogyan lehet újra békét teremteni Európában, 
  • és hogyan lehet majd visszatérni a magyar–amerikai kétoldalú kapcsolatokban arra a magasságra, ahol ezek a kétoldalú kapcsolatok Trump első elnöki ciklusa alatt voltak.

    A szakértő szerint Orbán és Trump között „működik a kémia, sok mindenben azonos az álláspontjuk”. A kutató egyetértett a Washington Times hasábjain megjelent állítással, miszerint a két erős vezető találkozása szimbolikus jelentőséggel is bírhat, ugyanis a kettejük vezetői szövetsége a világ színpadán képes lenne megállítani a woke-ideológia előretörését. Fekete Rajmund szerint

Európa szempontjából azonban a legfontosabb, hogy Donald Trump az az elnök, aki békét tud teremteni a kontinensen.

A teljes cikk IDE kattintva olvasható.

Mar-a-Lagóban fogadja a magyar miniszterelnököt Donald Trump

Ma Mar-a-Lagóban fogadja a magyar miniszterelnököt Donald Trump volt amerikai elnök, aki egyetlen talpon maradt riválisa szerdai visszalépése után a republikánusok idei elnökjelöltjének tekinthető. A magyar küldöttség már úton van Washingtonból Floridába − számolt be róla Szijjártó Péter külügyminiszter a Facebookon.

Következő megálló: Florida, mert a békének és a jó magyar-amerikai kapcsolatoknak is a neve Donald Trump nevével egyenlő

− írta a tárcavezető.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában