Kehi jelentés

2024.04.13. 10:23

Az átutalt közpénzt készpénzben vették fel a Lánchíd-botrány szereplői

A Kormányzati Ellenőrzési Hivatal (Kehi) pénteken közzétett részjelentése lerántotta a leplet a baloldal egyik legnagyobb korrupciós botrányáról - számol be róla a Mandiner.

MW

Karácsony Gergely főpolgármester beszél a Fuga Budapesti Építészeti Központban tartott sajtótájékoztatón, amelyen bemutatták a belváros zöldítését célzó fejlesztések látványterveit 2023. május 15-én

Forrás: MTI

Fotó: Soós Lajos

A lap cikkében felidézi, hogy a Lánchíd-felújítás kapcsán a Kehi idén januárban indított vizsgálatot Tényi István bejelentése alapján. A Magyar Nemzet kérdésére akkor közölték, hogy a kormányzati ellenőrzés keretében a közpénzek felhasználását, valamint a nemzeti vagyonnal való gazdálkodás szabályszerűségét, a gazdaságosságát és hatékonyságát vizsgálják.

Kiderült, a jelentés gyanús pénzmozgásokat tárt fel a Lánchíd felújítását végző A-Híd Zrt. és a számlagyáras Vig Mór cége között. A dokumentum pontosan, lépésről lépésre bemutatja a folyamatot, a dátumok pedig alapjaiban cáfolják meg a botránytól menekülő főpolgármester eddigi védekezését.

Karácsonyék ugyanis azzal érveltek, hogy a renoválás és a gyanút keltő pénzmozgások között nincs időbeli egybeesés. 

Ismert: az A-Híd Zrt. közel másfél milliárd forintot utalt át Vig Mór Sunstrike Hungary Kft. nevű cégéhez. Az utalások két ok miatt keltettek gyanút. Egyrészt az A-Híd a korábbihoz képest összességében ötmilliárd forinttal drágábban végezte el a híd felújítását, másrészt a másfél milliárd forint átutalására a mai napig nem adott senki semmilyen magyarázatot, annak üzleti vagy más oka nem ismert.

Az időbeliség ügyét a Kehi jelentése alaposan körbejárta: rögzítették, hogy a Lánchíd felújításáról szóló közbeszerzési eljárást 2020. augusztus 4-én írták ki. A BKK Budapesti Közlekedési Központ Zrt. 2021. február 2-án kötött szerződést az A-Híddal, a cég 2023. május 15-én jelentette készre a beruházást, a műszaki átadás-átvétel pedig tavaly július 13-án fejeződött be.

Rátérve a pénzmozgások időpontjára, 

a Kehi rögzítette, hogy az A-Híd több részletben összesen 1,54 milliárdot utalt Vig Mór kft.-jének 39 részletben.

Az első utalás 2020. november elején, egy héttel a közbeszerzési eljárás során beérkezett ajánlatok bontása után történt meg. Ezt további két tranzakció követte 2020. december 9-én és 2021. január 19-én, mire eljutunk a szerződés 2021. február eleji aláírásához.

Ami a lényeg: 

a dátumok tételesen cáfolják Karácsonyék védekezését, a másfél milliárd forint egésze a közbeszerzési eljárás alatt, 1,3 milliárd forint pedig – 36 részletben – a kivitelezési szerződés megkötése után került az A-Hídtól a számlagyáras exügyvéd cégéhez.

A Kehi még egy szempontra rámutatott. Mégpedig arra, hogy a Sunstrike-hoz érkezett 1,54 milliárd forintból 1,51 milliárdot utaltak tovább két ügyvéd részére. A továbbított summából – a tranzakciók időpontja és összege alapján beazonosítható módon – 1,34 milliárd forintot 39 alkalommal, jellemzően az átutalás napján vagy azt követő néhány napon belül készpénzben felvettek. Az utalások és a készpénzfelvételek sorrendje, illetve a beruházóhoz érkező kifizetések között időbeli összefüggés fedezhető fel.

A teljes cikk a részletekkel ITT olvasható.

Magyarázkodik a hídpénzbotrányról a kivitelező A-Híd Zrt.

Az A-Híd Zrt. visszautasította a Kormányzati Ellenőrzési Hivatal megállapításait. „A Lánchíd felújításáról szóló részjelentésében megfogalmazott vádakat, és értetlenül áll annak megállapításai előtt” – írták. A közleményükben azt nehezményezték, hogy szerintük a Kehi egy olyan céggel kapcsolatban tett megállapításokat, amelynek a Lánchíd projekthez nem volt köze, „és annak költségvetéséből értelemszerűen semmilyen kifizetésben nem részesült.”

Kiderült, hogy azt is állítják: a cég együttműködött a Kehi teljes vizsgálata alatt. „Cégünk átadta a Lánchíd felújításának fővállalkozói teljesítéséről szóló valamennyi dokumentumot és részletet, beleértve a megvalósítással, a bevont alvállalkozókkal, a teljesítéssel és a számlázással kapcsolatos több mint 1300 iratot” – fogalmaztak. A cég közleménye szerint továbbra is értetlenül állnak az előtt, hogy a vizsgálat az adatgyűjtések ellenére összekötötte az A-Hídat a Sunstrike-kal: utóbbi szerintük „a projekt megvalósításában nem vett részt, azzal kapcsolatban szerződése nem volt, a projekt költségvetéséből semmilyen kifizetésben nem részesült.”

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában