Bizonyítékok

2024.05.11. 08:23

Kiderült, honnan érkezett a pénz Karácsony Gergely főpolgármesteri kampányára

Egy autókölcsönző cégen keresztül érkezett az a százmillió forintos összeg, amelynek döntő részét Tordai Csaba és Perjés Gábor közreműködésével a 2019-es főpolgármester-jelölti kampányra fordíthatták.

MW

Karácsony Gergely főpolgármester a Fővárosi Közgyűlés ülésén

Forrás: MTI

Fotó: Bruzák Noémi

Egy gépjárművek bérbeadásával foglalkozó cégen keresztül érkezett, mégpedig külföldről az a tekintélyes összeg, amellyel Karácsony Gergely főpolgármester-jelölti kampányát finanszírozták 2019-ben – derül ki a Magyar Nemzet szerkesztőségéhez hétfőn, 

feltehetően a főpolgármester közvetlen bizalmi köréből kiszivárogtatott dokumentumcsomag eddig feldolgozott részéből.

Arról már beszámolt a lap, hogy a kampányt a Mindenki Budapestért Egyesület (MIBU) bonyolította, ez a szervezet állta a költségeket, forrásokhoz pedig kísértetiesen hasonló módon jutott, mint a szintén Karácsony nevével fémjelzett 99 Mozgalom a 2021-es baloldali előválasztási kampányban.

De nézzük, hogyan működött az úgynevezett adománygyűjtés a 2019-es főpolgármesteri kampány idején!

A kulcsfigura

A szerkesztőség által átvizsgált dokumentumok szerint a kulcsfigura itt is Tordai Csaba volt, aki Karácsony Gergely jó barátja és jelenleg jogi főtanácsadója a Városházán. 

Tordai régi baloldali káder, hiszen a Miniszterelnöki Hivatal államtitkára volt Gyurcsány Ferenc, majd Bajnai Gordon kormányzása idején.

A már említett autókölcsönző cég, név szerint a Bakony Rental Kft. ügyvezető-tulajdonosa nem más, mint Tordai élettársa, Mravik Zsolt, aki szintén felbukkant az elmúlt években Karácsony Gergely környezetében. 

Mravik 2014 óta szinte folyamatosan vezetői pozíciót tölt be Karácsony mellett, az utóbbi időben a fővárosban, előtte pedig, amikor Karácsony Zugló polgármestere volt, akkor abban a kerületben.

 Mravik volt már a Zuglói Médiaszolgáltató Kft. ügyvezetője, dolgozott a zuglói polgármesteri hivatalban, majd a Fővárosi Vízművek kommunikációs vezetője lett.

Árulkodó cégadatok

A cégbírósági adatok szerint Mravik 2018. március 5-én alapította a vállalkozást Bakony Waste Energy Kft. néven, a cég akkor még üzem- és tüzelőanyag nagykereskedelemmel foglalkozott. A vállalkozást 2019 februárjában átnevezték, ekkor kapta meg a Bakony Rental Kft. nevet. 

A cégnek a mai napig egyedüli tulajdonosa és ügyvezetője Mravik Zsolt, jogi képviselője Tordai Csaba, a székhelye pedig kettejük közös lakcímére van bejegyezve.

Az életvitelszerűen együtt lévő Tordai-Mravik páros a földhivatali nyilvántartás szerint ötven-ötven százalékban tulajdonosa a Budapest XIII. kerületi, Váci út 34. szám alatt található 122 négyzetméteres lakásnak.

 

Kinyílt a pénzcsap

A Bakony Rental történetében fontos változás állt be nem sokkal az átnevezés után, 2019 augusztusában, amikor is új tevékenységi körökkel, nevezetesen közvélemény-kutatással, valamint társadalomtudományi humán kutatással, fejlesztéssel bővítették a „portfóliót.”

 

A cégadatbázisból az is kiderül, hogy a legutóbbi önkormányzati választás évében Mravik vállalkozása brutális, 238-szoros árbevétel-növekedést produkált: a korábbi 500 ezer forintról 119,2 millióra nőtt az összeg.

 

Érdekes az is, hogy a következő években nettó árbevétele egyszer sem emelkedett 20 millió forint fölé, azaz a 2019-es kampányév mutat egyedül kiugró eredményt. Az adatokból látható, hogy ezt a nem hétköznapi árbevételt lényegében egyetlen, 112,5 millió forint értékű, külföldre végzett tanácsadói szolgáltatásból szerezte meg a Bakony Rental Kft. Nyilvánvalóan ehhez a szerződéshez kellett új tevékenységi körnek felvenni két hónappal az önkormányzati választások előtt a már említett „társadalomtudományi humán kutatást, fejlesztést”.

A Bakony Rental Kft. külföldi tanácsadói megbízásából származó 112 millió forintból Mravik Zsolt még az októberi önkormányzati választások előtt osztalék előleg címén kivett 84 milliót, amiből információnk szerint 75 millió forint egy a Városházán jelenleg is tanácsadóként dolgozó munkatárs segítségével Perjés Gáborhoz került készpénzben, 2019. szeptember 17-én.

Karácsony pénzhordó embere, aki a 99 Mozgalom 2021-22-es adománygyűjtési botránya kapcsán vált ismertté a nyilvánosságban, a Mravikéktól kapott készpénzt aztán több részletben befizette a főpolgármester-jelölti kampányt támogató MIBU egyesület bankszámlájára.

Ismert séma

Mielőtt a további részleteket ismertetnénk, fontos felidézni, hogy nemcsak Karácsony 2019-es főpolgármesteri kampányát, hanem a 2021-es előválasztási korteskedését is kétes körülmények között finanszírozták. Ráadásul, a jelek szerint ugyanazzal a technikával. Emlékezetes: a Karácsony miniszterelnökké válását elősegíteni hivatott 99 Mozgalom ügye abban a nemzetbiztonsági jelentésben látott napvilágot, amely a 2022-es országgyűlési választások külföldi befolyásolásáról szólt. 

A mozgalom pénzügyeit intéző Perjés Gábor 2021 augusztusa és 2022 szeptembere között több részletben, készpénzben fizetett be 506 millió forintnyi összeget a szervezet számlájára, döntően euróban és angol fontban.

Karácsonyék állítása szerint az összeg kis összegű adományokból, adománygyűjtő ládákban gyűlt össze, a mozgalom számlavezetője, az OTP azonban feljelentést tett. Nyomozás indult, amelynek során házkutatást tartottak Tordai Csaba ügyvédi irodájában és Perjés Gábornál, akit azóta gyanúsítottként is kihallgattak. Az is kiderült, hogy a 99 Mozgalom összesen 616,5 millió forint értékben rendelt meg szolgáltatást a Bajnai-féle DatAdat cégcsoporttól, ami azért figyelemre méltó, mert ez a vállalkozói kör intézte lényegében a baloldal kampányát a legutóbbi országgyűlési választáson.

További részleteket a Magyar Nemzet cikkében, ide kattintva olvashat.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában