Panaszfal

2016.05.01. 18:22

Válaszoltak a fogyasztóvédők: használt autót inkább kereskedőtől vegyünk

Csongrád megye - Özönlöttek a panaszok csütörtöki telefonos fogyasztóvédelmi fórumunk két szakértőjéhez. Pénteken a termékbemutatós cégek új trükkjeiről írtunk, ma a többi kérdést és választ vesszük sorra.

Fekete Klára

Hibás akkumulátor


Akkumulátort rendelt interneten panaszosunk. Mivel a 12 ezer forintos aksi nem töltött rendesen, visszaküldte a saját költségén, máskülönben a cég nem vette volna át. Hamarosan kap újat, elismerték ugyanis, hogy az akkumulátor hibás. De kit terhelnek a postaköltségek? Természetesen az eladót – válaszolták a fogyasztóvédők.

Szerkesztőségünkben szakértők válaszoltak olvasóink panaszaira legutolsó fogyasztóvédelmi fórumunkon. [namelink name="Horváth Károly"], a Csongrád Megyei Kereskedelmi és Iparkamara mellett működő békéltető testület elnöke, valamint [namelink name="Dékány László"] tiszteletbeli elnök volt a vendégünk.


A segédeszközzel, IPTV-boxszal nézhető csatornákat a szolgáltató kénye-kedvére megváltoztathatja? – kérdezte olvasónk egy kábeltévé-előfizetéssel kapcsolatban. A válasz: igen. A panaszos által aláírt szerződés azt tartalmazza, hogy a szolgáltató egyoldalúan módosíthatja a csatornákat. Ilyenkor vagy csomagot kell váltani, vagy külön kell előfizetni a kedvelt csatornára. Ezek a változtatások azért fordulnak elő, mert a csatornák nem szerződnek le a szolgáltatóval.


Új cipőjének varrása nyomta olvasónk lábfejét, kicserélné, de aggódik: mit tegyen, ha nem teljesítik a kérését? Egy márkás lábbelit vásárolt 22 ezer forintért, az üzletben legalább fél órát sétálgatott is benne. A lábán hagyta, ebben ment hazáig. A probléma már ezen a rövid úton előjött. Másnap visszavitte az üzletbe, ahol jegyzőkönyvet vettek fel, és visszaküldik a forgalmazónak. Odaírták, hogy a vevő cserét kér. Szakértőink szerint a bolt helyesen járt el. A kérdésre, mit tegyen, ha ugyanolyan cipőt adnak, ugyanolyan kényelmetlen varrással, azt válaszolták: másikat is választhat az üzletben.


Panaszosunk decemberben magánszemélytől vásárolt egy 8 éves, 100 ezer kilométert futott japán gyártmányú autót közel 4 millió forintért. Mivel kamionos sofőr, nem igen használta. Egy hónapja Pestre autózott, a kocsi hazaérve szinte a lakása előtt robbant le. A szerelő azt állapította meg, hogy az injektorok mentek tönkre, a javítás 700-800 ezer forintba kerül.


A szerződésben nem kötötték ki, hogy az eladó meghatározott időre garanciát vállalna. A fogyasztóvédők azt tanácsolták, a vevő próbáljon megegyezni az eladóval, hogy az álljon valamennyit a költségekből. Ezt úgy teheti meg, hogy közjegyző útján szakértőt kér, akinek a szakvéleménye tárgyalási alap lehet. Ha mégsem sikerül megegyezni, marad a bíróság. A magánszemélyek közötti adásvétel nem tartozik a békéltető testületre. Ha panaszosunk autókereskedőtől vásárolt volna, akkor igen, mivel az eladót kötelezettségek terhelik.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!