Vigyázat, termékbemutató!

2019.11.25. 10:34

Ne higgyünk a csodálatos gyógyulást ígérő kezeléseknek

Sorozatunkban az átverős termékbemutatókkal kapcsolatban vártuk olvasóink kérdéseit. A fogyasztóvédelmi szakértők válaszából kiderült, az üzlethelyiségen kívül vásárolt termékekre 14 napos elállást biztosít a jog.

K. A.

Egészségügyi felmérés. ILLUSZTRÁCIÓ: DREAMSTIME

– Nemrég részt vettem egy ingyenes egészségügyi állapotfelmérésen, ahol közölték, daganatom van. Kétségbeestem, de megnyugtattak, van egy kiváló termékük, a lézeres karkötő, amit megvásároltam, de nagyon megbántam.

– Nem ritka, hogy idős embereket ilyen így csapnak be. Ez a tisztességtelen kereskedelmi gyakorlat egyik minősített esete: „Annak valótlan állítása, hogy az áru alkalmas betegségek, illetve az emberi szervezet működési zavarainak gyógyítására.” Javasoljuk, hogy tegyen panaszt a megyeszékhely szerinti Járási Hivatal Fogyasztóvédelmi Osztályán.

Elállási jog

Fontos, hogy az üzlethelyiségen kívül vásárolt termékek esetében a szabály 14 napos elállási jogot biztosít, tehát ha rájövünk, hogy elhamarkodottan döntöttünk, elállhatunk a vásárlástól. Akkor is, ha esetleg hitelszerződést is kötöttünk a termékre – az elállás a kapcsolódó szerződéseket is megszünteti. Sajnos a vállalkozások mindezt ki­játsz­va leggyakrabban már saját telephelyükre hívják meg az idős embereket, így kizárva az elállás lehetőségét.

Nem lehet e­lég­szer hangsúlyozni, hogy a súlyos betegségekből való csodálatos gyógyulást ígérő termékeknek, kezeléseknek sosem szabad hinni, és hogy csakis alapos körültekintést követően vásároljunk gyógyhatású terméket, vagy vegyünk igénybe bármiféle kezelést.

Egészségügyi felmérés. ILLUSZTRÁCIÓ: DREAMSTIME

Követelések

– Több évvel ezelőtt részt vettem egy termékbemutatón, ahol nem vettem semmit. Viszont aláírattak velem néhány papírt, hogy ott voltam, de sajnos nem olvastam el. Most levelet kaptam egy követeléskezelő cégtől, hogy tartozásom van, amit most már nekik kell kifizetnem, különben végrehajtást indítanak.

– Vélhetően az ön által aláírt dokumentum tartalma nem csupán a jelenlét igazolására szolgált, és erre alapozza igényét a követeléskezelő cég. Javasoljuk, hogy írásban – tértivevényes postai levélben – jelezze nekik, hogy nem vett semmit a vállalkozástól azon a termékbemutatón, ezért nem ismeri el a követelésüket.

Peres eljárás

Amennyiben a behajtó cég közjegyző általi fizetési meghagyást bocsát ki önnel szemben, akkor feltétlenül éljen 15 napon belül ellentmondással a közjegyző felé. Ekkor peres eljárássá alakul az ügyük, ahol a másik félnek kell bizonyítania a követelés jogosságát, ön pedig előadhatja, hogy megtévesztették, és adásvétel nem jött létre. Az ellentmondás azt eredményezheti, hogy a másik fél eláll a perindítástól, mert nem tudja bizonyítani az igény jogosságát. Ha azonban a fogyasztó nem reagál semmit a közjegyző levelére, a követelés végrehajthatóvá válik.

Járt már pórul wellness-szolgáltatással?

Gyakori, hogy valaki azért választ ki egy magyarországi szállodát, mert a wellnessrészleg-szolgáltatást szeretné igénybe venni. Járt már úgy, hogy a medencéket, a jakuzzit vagy a szaunát nem használhatta, mert az – vagy annak egy része – éppen felújítás alatt állt? Kért már ilyen ügyben hibás teljesítés címén árleszállítást akár szállodában, vagy fürdőben? Ossza meg velünk panaszát, mi pedig megkérdezzük fogyasztóvédelmi szakértőinket. Sorozatunk partnere a Gazdasági Versenyügyi Tanácsadó Iroda – leveleiket a [email protected] címre várjuk.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!