Délmagyar logó

2018. 11. 18. vasárnap - Jenő 0°C | 7°C Még több cikk.

Gáztűzhelynél nem nyerő a csináld magad: garanciavesztéssel járhat az amatőr beüzemelés

Mindenkit érintő területről vártuk kérdéseiket, észrevételeiket online sorozatunkban - ezúttal a háztartási nagygépek vásárlásával kapcsolatos felvetésekre válaszolnak a Gazdasági Versenyügyi Tanácsadó Iroda munkatársai.
– Egy hűtőgépet vettem, ami nem sokkal ezt követően elromlott. Az eladó vállalkozásnak e-mailben jeleztem a problémát, ám arra nem válaszolt. Hogyan tudom elérni, hogy kijavítsák?

– A kereskedő a 10 ezer forintos vételárat meghaladó új tartós fogyasztási cikkek eladásánál kötelező jótállási felelősséggel tartozik egy évig. Ez alapján a fogyasztó az eladóval szemben érvényesítheti igényét, ami elsősorban a hiba kijavítására vagy a termék kicserélésére irányulhat. Javasoljuk a jótállási igényt igazolható módon, tértivevényes levélben bejelenteni az eladónak, a cég pedig köteles a javítást vagy a cserét 15 napon belül elvégezni. Ha ennek nem tesz eleget, a „követelés" békéltető testület előtt vagy bírósági peres eljárás megindításával érvényesíthető.
Érdemes szakszervizzel beköttetni a gáztűzhelyt, hogy ne okozzon gondot a jótállás érvényesítése. Illusztráció: Frank Yvette
Érdemes szakszervizzel beköttetni a gáztűzhelyt, hogy ne okozzon gondot a jótállás érvényesítése. Illusztráció: Frank Yvette

Amennyiben a cég elérhetőségei között szerepel az e-mail-címe – webáruházaknál ezt fel kell tüntetni –, akkor az oda érkező minőségi kifogást kötelező kivizsgálni. A 15 napos javítási határidő jelentős elhúzódása esetén a panaszos dönthet úgy, hogy javítás helyett cserét kér. Ha nincs már azonos paraméterű háztartási gép, vissza is lehet követelni az eredeti vételárat.
– Gáztűzhelyt vásároltam, amit magam helyeztem üzembe, ám az egyéves jótállási idő alatt elromlott. Az eladó a hiba kijavítását elutasította, mert nem tudtam igazolni a szakszervizzel történő beszerelését. Megteheti-e ezt a vállalkozás?

– Jellemzően gáztűzhelyek esetében tartalmaznak a jótállási feltételek olyan előírást, amely alapján az igény érvényesítésének előfeltétele a készülék szakszerviz által történő beüzemelése, amit a fogyasztónak kell igazolnia. Ennek elmulasztása ebben az esetben a jótállás elvesztéséhez vezethet, a vállalkozások ilyen kikötése nem ütközik a jogszabállyal.

A fogyasztó azonban bizonyíthatja, hogy a beüzemelés szakszerűen történt, és ha ezt sikerrel megteszi, követelheti a jótállási igény teljesítését. Árnyalja a képet, hogy az 1 éves kötelező jótálláshoz kizárólag a szakszerű beüzemelést követelheti meg a forgalmazó, ám ha ennél kedvezőbb feltételekkel, 1 éven túl is vállalja jótállást, azt is kikötheti, hogy a készüléket csak az általa kijelölt szakszerviz üzemeltetheti be.

– Vásároltam egy mosogatógépet, amelynek energiacímkéjén számomra megfelelő vízfelhasználás volt feltüntetve. Később a gyártó weboldalán a címkén látható értéktől jóval kedvezőtlenebb adatot találtam. Ha ezt tudom, nem ezt választom – mit tehetek?

– A törvény tiltja, hogy a vállalkozások a fogyasztókkal szemben tisztességtelen kereskedelmi gyakorlatot folytassanak. A cégek magatartása ezen belül nem lehet megtévesztő. Vagyis nem tehetnek közzé például a termék műszaki jellemzőiről valótlan adatokat, amellyel a fogyasztókat olyan döntésre késztetik, amit nem hoztak volna meg a valós tények ismeretében. Ha bárki tisztességtelen kereskedelmi gyakorlatot észlel, akkor erről alapesetben az illetékes fogyasztóvédelmi hatósághoz tehet bejelentést. A Gazdasági Versenyhivatal akkor jár el, ha ez a gyakorlat már a gazdasági verseny érdemi befolyásolására is alkalmas. A fentieken kívül megtévesztésre hivatkozással eljárás is kezdeményezhető a lakóhely szerint illetékes békéltető testület előtt, de akár bírósághoz is lehet fordulni.

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Magasabb a tét a háztartási nagygépek vásárlásánál - Járt már úgy, hogy elveszítette a garanciát?

Magasabb a tét a háztartási nagygépek vásárlásánál - Járt már úgy, hogy elveszítette a garanciát?
Mindenkit érintő területről várjuk kérdéseiket, észrevételeiket online sorozatunkban - ezen a héten… Tovább olvasom