Délmagyar logó

2017. 11. 19. vasárnap - Erzsébet 0°C | 8°C Még több cikk.

Kóstolni is lehet a vásárhelyi piacon

Hódmezővásárhely - A Délmagyarország minden szombaton megjelenő Piactere ezúttal Vásárhelyről jelentkezik. A sorozat célja, hogy összehozza a helyi termelőket az olvasókkal. A pénteki vásárban tönkölylisztből készült süteményeket kóstoltunk, de találtunk dísztököt, szőlőt, zöld almát és szilvát is.

– 20 éve van gyümölcsösünk. Vásárhely határában 4,5 hektáron termelünk szilvát, zöld almát, őszi- és sárgabarackot, körtét, valamint csemegeszőlőt – mondta Tóth Attila.

A férfi családjával csak a vásárhelyi piacon árul, pénteken és vasárnap mindig ott vannak. Azt mondja, mivel már ismerik őket, így számukra elfogadható a piaci forgalom. Áruikat szezonálisan cserélik, tegnap a szilva kilóját 150, míg a zöld almát 200 forintért kínálták a vásárlóknak. Az idei termésről nem panaszkodott, csak a sárgabarack lett kevesebb, mint amennyit vártak.
 

Tóth Attila 20 éve árul, már ismerik a termékeit a vásárhelyi piacon.
Tóth Attila 20 éve árul, már ismerik a termékeit a vásárhelyi piacon.


Milyen a szőlő? – tette fel a kérdést az egyik vásárló tegnap Asztalos Sándornak. A termelő egyből rávágta: Favorit, majd segített is a választásban, hiszen nála bárki meg is kóstolhatja a gyümölcsöt, mielőtt megvenné. Persze nem egy egész fürtöt, de egy-két szemet szívesen ad. Sándor csak azt árulja, ami a kertjében megterem.

 

 

 

 

Asztalos Sándor szőlőiből kóstolni is lehet. A szerző felvételei
Asztalos Sándor szőlőiből kóstolni is lehet. A szerző felvételei

Pénteken a szőlő mellett Éva almát és dísztököt rakott ki a standjára. Míg beszélgettünk vele, többen az almáról érdeklődtek, amire ő készségesen válaszolt. Az Éva, avagy nyári alma közepes méretű és savanykás – magyarázta, majd a dísztökökre is kitértünk, aminek szezonja halloweenkor van, de ő már hozott ki néhány darabot. – Ez is ehető, de inkább dísznek viszik – tette hozzá. A férfi közel 20 éve jár piacra, emellett gondozza a kertjét.

 

 

 

A tönkölylisztből készült ételek egészségesebbek. Jávorcsikné Szöllősi Julianna gyermekeivel készíti a finomságokat.
A tönkölylisztből készült ételek egészségesebbek. Jávorcsikné Szöllősi Julianna gyermekeivel készíti a finomságokat.

Néhány sorral arrébb Jávorcsikné Szöllősi Julianna ajánlgatta tönkölylisztből készült süteményeit egy férfinak, aki vitt is belőle. Az édesek közül darálós, mézes, kókuszos, linzer és Pilóta keksz volt tegnap az árusnál, valamint hókifli. Emellett sós és sajtos tallér közül lehetett választani. A gádorosi kistermelő gyermekeivel készíti a finomságokat.

 

 

 

 

 

 

Mire jó a tönkölybúza?

A tönkölybúzában sok B- és E-vitamin van, számos különböző ásványi anyagot tartalmaz. Termesztése során nincs szüksége annyi vegyszerre, mint a normál búzának. Rendszeres fogyasztásával csökkenteni lehet a koleszterinszintet és erősíteni az immunrendszert.
 

– 2013-ban 2,7 hektáron vetettünk tönkölybúzát, majd a tavalyi aratás után vágtunk bele a sütemény készítésébe – emlékezett vissza a kezdetekre Julianna. Jelenleg azon dolgoznak, hogy minél több emberrel megismertessék termékeiket, ezért a vásárhelyi piac mellett Orosházára, Szegedre és Szentesre is járnak, de fesztiválokon is megfordulnak. Julianna elárulta: a szentesi Lepényváró Fesztiválra sárgadinnyés lepénnyel készült.

 

 

 

 

 

 

Ki, hol, mit készít és árusít?

A jövőben szeretnénk majd egyre bővülő listát közölni a kis- és őstermelők nevével, az általuk kínált termények, termékek pontos megnevezésével. A Délmagyarország Piactér mellékletében a nyilvánosságot ingyenesen biztosítjuk a termelőknek. Aki ezeken az oldalakon, kiemelt felületen részletesebb információkat szeretne adni magáról, hirdetésével kapcsolatban is segítünk. Alkalmanként a témakörhöz kapcsolódó praktikus tanácsokkal, tippekkel is szolgáljuk az olvasókat. A jelentkezéseket, az olvasók ajánlásait a szerkesztoseg@delmagyar.hu e-mail címre várjuk.

 

 

 

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Magyar Nagydíj: Hamilton komolyan gondolja

A Mercedes címvédő világbajnoka semmit nem bíz a véletlenre, az egész hétvégét jellemző… Tovább olvasom