Délmagyar logó

2017. 09. 20. szerda - Friderika 10°C | 19°C Még több cikk.

Nagyszülői receptek, hagyományos módszerek

Szeged - A Délmagyarországban mától minden szombaton helyi ős- és kistermelőket mutatunk be. Az új szolgáltatással az a célunk, hogy összehozzuk a helyi termelőket és portékáikat az olvasókkal. Ma kolbászból, szalonnából, őrölt paprikából és mézből adunk „kóstolót".
– Saját sertéseket nevelünk, októbertől májusig általában hetente egyszer vágunk, a szalámit, kolbászt, szalonnát, zsírt pedig eladjuk a piacon. A friss árut mindig csütörtökönként készítjük el, pénteken, szombaton kihozzuk a szegedi Mars téri piacra, újabban vasárnap is árulunk. Az otthonunkban ehhez meg kellett teremteni a feltételeket, a követelmények betartását a hatóság szigorúan ellenőrzi. Reggeltől estig dolgozunk. Pihenni talán idén nyáron tudunk először – mondta Ferenczi Gyuláné Marika kistermelő.

Hat éve ebben a profilban elsőként jelent meg a Mars téren a szegedi Ferenczi család, Marika 60, Gyula 65 éves. A szalámikat saját, Békés megyéből származó recept alapján készítik, azt mondják, szigorúan titkos. Sárgabarack- és szilvalekvárt is árusítanak: – Van néhány gyümölcsfánk, nyár végén főzöm a lekvárt. Üstben készítem el, egy hangyányi tartósítószert rakok a tetejére, nincs belefőzve, le tudják venni az emberek. Csináltunk nyírfacukros lekvárt is, nagyon örültek neki azok, akik fogyókúráznak. Az összes termékünk kizárólag természetes alapanyagokat tartalmaz. A húsfélében is csak só és fűszerek vannak, meg a füst, ami eltartja.

Marika szerint nem olcsó, amit árulnak, viszont minőségi áru: a szalámi kilója 3200 forint, a kolbászé 2600. A lekvárból a sárgabarack drágább, 1200 forint, míg a szilva 900.

Ferenczi Gyuláné: A csütörtöki friss áru már pénteken kapható. Fotók: Schmidt Andrea
Ferenczi Gyuláné: A csütörtöki friss áru már pénteken kapható. Fotók: Schmidt Andrea

– A párommal, Rostás Zoltánnal őstermelőként visszük a „vállalkozást", sertést, mangalicát vágunk. Újszeged külterületi részén tartjuk a disznókat, a vágáson kívül mindent mi csinálunk – magyarázta Tóth Emese őstermelő.

– A darálás, fűszerezés hagyományos módon készül, nagyszülői, békéssámsoni és ásotthalmi receptek alapján. A fűszerpaprikát, ami a szalámiba, kolbászba kerül, szintén mi termeljük meg. Magként vesszük meg, a palántákat neveltetjük, elültetjük, és attól kezdve mi kapáljuk, szedjük, válogatjuk, csumázzuk. Csak szárítani meg őröltetni visszük el. Rengeteg munkánk van, de sokkal jobb, mintha másnak dolgoznánk: mi osztjuk be az időnket. A párom egy évet Angliában dolgozott, szeretett volna hazajönni: szüleinek volt egy sertéstelepe, innen indult a „vállalkozás" 5 évvel ezelőtt.

Tóth Emeséék is mindent maguk készítenek el hagyományos receptek alapján.
Tóth Emeséék is mindent maguk készítenek el hagyományos receptek alapján.

Kolbászból 2500 forint egy kilogramm náluk, szalonnából 1700–1750, a húsos kolozsvári 2300, az édes csemegepaprika kilója 2800 forintba került. A két 23–27 éves fiatal szerdán, pénteken és szombaton árusít a Mars téren.
– 40 éves a szegedi Maróti méhészet, édesapám, Maróti József főállású méhész őstermelő, a Mars téren 25 éve árul. Saját termelésű a méz, ilyenkor, amikor a szezon a repcével elkezdődik, járjuk az országot. Utána az akácerdőkbe vonulunk Kiskunmajsa környékére és a Mátrába, de a telephelyünk is kedvez a méheknek, a töltés mellett található, az ártéren – mondta a 35 éves Maróti Péter. Elárulta, most másutt dolgozik, csak szabadidejében segít be. – De nem akarom veszni hagyni a méhészetet, tovább szeretném majd vinni.

A Maróti méhészetben most indul a szezon. Maróti Péter besegít az édesapjának.
A Maróti méhészetben most indul a szezon. Maróti Péter besegít az édesapjának.

Maróti Péter elmondta: 80 százalékban visszajáró vevőik vannak, a méz ugyanis bizalmi termék. Jó időben hetente háromszor jönnek ki a Mars téri piacra, kipróbálták a vasárnapot is, elégedettek voltak a forgalommal. Télen szinte mindennap árusítanak. Az elmúlt néhány évben nem emelkedtek az árak, az akácméz kilója ma is 2000 forint.

Ki, hol, mit készít és árusít?

A jövőben szeretnénk majd egyre bővülő listát közölni a kis- és őstermelők nevével, címével, telefonszámával, az általuk kínált termények, termékek pontos megnevezésével. A Délmagyarország piactér mellékletében a nyilvánosságot ingyenesen biztosítjuk a termelőknek. Aki ezeken az oldalakon, kiemelt felületen részletesebb információkat szeretne adni magáról, hirdetésével kapcsolatban is segítünk. Alkalmanként a témakörhöz kapcsolódó praktikus tanácsokkal, tippekkel is szolgáljuk az olvasókat. A jelentkezéseket, az olvasók ajánlásait a szerkesztoseg@delmagyar.hu e-mail címre várjuk.

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Tovább olvasom