Délmagyar logó

2017. 03. 26. vasárnap - Emánuel 4°C | 11°C Még több cikk.

Rózsasajt, doraszalámi, füstölt fűszerpaprika

Hódmezővásárhely - A helyi ős- és kistermelőket bemutató sorozatunkhoz ezúttal a vásárhelyi piacon jártunk. A Délmagyarország Piacterére ma a hagyományos és füstölt fűszerpaprika, a rózsasajt és a disznóságok kerültek.
– Csak saját termékeket árulunk. Tej, túró, tejföl, natúr és füstölt sajt – sorolta a székkutasi Elek András. A családi gazdálkodó külön bemutatta egyik saját specialitásukat, a rózsasajtot, ami egyébként főzött, gyúrt, akácon füstölt parenyica sajt. Azt mondja, nincs különlegesség, ők a minőségre törekednek. A vásárhelyi piacon közel 10 éve árulnak, ahová egy arra kialakított tejesautóval járnak, de nemcsak Vásárhelyen, hanem Nagymágocson, Batidán és természetesen Székkutason is megtalálhatók. Egy-egy alkalommal változó mennyiségű tej, illetve sajt fogy.

– Hétvégére jobban bevásárolnak az emberek, így a pénteki nap igazán jó – tette hozzá András, akinek gazdaságában több mint 100 tehene van.

Csúri László és Beáta specialitása a füstölt fűszerpaprika, de tegnap epret is kínáltak.
Csúri László és Beáta specialitása a füstölt fűszerpaprika, de tegnap epret is kínáltak.

– Az igazi profilunk a fűszerpaprika – mondta egy másik standon a sándorfalvi Csúri László és felesége, Beáta, miközben az epreket pakolgatták tegnap a vásárhelyi piacon. A paprika mellett gyümölcsöt is termesztenek, de retekkel is foglalkoznak.

– Lekvárt készítünk, amihez kell az alapanyag, így jött az eper – magyarázta Beáta, aki azt is elmondta, különlegességük az eperfalekvár, de megtalálható náluk meggy- és szilvalekvár is.

– Már a szüleink is ezzel foglalkoztak, mi pedig folytatjuk az általuk megkezdett munkát. Tavasszal és ősszel járunk igazán piacra, nyáron a termelés zajlik. Mi lebarnulunk a földeken, nem úgy, mint egy-két „őstermelő" – mondta mosolyogva a családfő. A hagyományos mellett egy igazi kuriózumot is készítenek, a füstölt fűszerpaprikát. Azt mondják, a sok munka nincs arányban a bevétellel, de ha már erre adták a fejüket, akkor ezt csinálják.

Elek Andrásék 10 éve árulnak a vásárhelyi piacon.
Elek Andrásék 10 éve árulnak a vásárhelyi piacon.

Kovács József és felesége, Piroska házias disznóságokat árulnak a vásárhelyi piacon. A házaspár Makóra, Orosházára és még a fővárosba is hordja termékeit.

– Saját földön tenyésztett állatokból készülnek az ételek – mesélte Piroska. Elmondta, mivel békéssámsoniak, így a hazai ízeket tárják az érdeklődők elé.

– Nagyon régi recept alapján dolgozunk, a férjem családjának foglalkozását vittük tovább, de a fiunk is hentesnek tanul – tette hozzá az asszony, aki szerint ezt a szakmát vagy csinálja valaki 150 százalékkal, vagy sehogy.

Kovácsék disznóságait sokan szeretik. A szerző felvételei
Kovácsék disznóságait sokan szeretik. A szerző felvételei

A házaspár megtalálta ebben a munkában a számítását. A békéssámsoni kistermelők 10 éve foglalkoznak a „disznóságokkal". Olyan termékeket árulnak, melyek nem tartalmaznak tartósítószert. Céljuk, hogy a hagyományos ételeket ismertessék meg az emberekkel. Standjukon a füstölt szalámi, kolbász és szalonna mellett megtalálható a békési dora, azaz a sertésvakbélbe töltött szalámi, de József saját találmányát, a fokhagymás kolbászt is sokan keresik már.

Ki, hol, mit készít és árusít?

A jövőben szeretnénk majd egyre bővülő listát közölni a kis- és őstermelők nevével, az általuk kínált termények, termékek pontos megnevezésével. A Délmagyarország piactér mellékletében a nyilvánosságot ingyenesen biztosítjuk a termelőknek. Aki ezeken az oldalakon, kiemelt felületen részletesebb információkat szeretne adni magáról, hirdetésével kapcsolatban is segítünk. Alkalmanként a témakörhöz kapcsolódó praktikus tanácsokkal, tippekkel is szolgáljuk az olvasókat. A jelentkezéseket, az olvasók ajánlásait a szerkesztoseg@delmagyar.hu e-mail címre várjuk.

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Ízzel, kézzel, lélekkel: kóstoló füstölt áruból és spárgából

A Délmagyarországban minden szombaton helyi ős- és kistermelőket mutatunk be. Tovább olvasom