Délmagyar logó

2018. 03. 23. péntek - Emőke -4°C | 4°C Még több cikk.

Tombol a nyár a Mars téren is

Szeged - A Délmagyarországban minden szombaton ős- és kistermelőket mutatunk be. A sorozattal az a célunk, hogy összehozzuk a helyi termelőket és portékáikat az olvasókkal. Ezúttal egyedi terméket és a nyári szezonra jellemző árut egyaránt találtunk a szegedi Mars téren: burgonyát, őszibarackot, uborkát, szedret, élőcsírát, padlizsánkrémet.

– Szatymazi vagyok, a 60-as évektől árulok piacon. Közel egy hektáron krumplit, őszibarackot, szilvát, szedret, körtét, szőlőt termelek. Egész évben itt vagyok a Mars téren. Persze ez nem azt jelenti, hogy mindennap eljövök Szegedre, általában csak szerdán, pénteken és szombaton találhatnak meg a vásárlóim. Most, ebben a hőségben a szeder miatt muszáj állandóan kint lennem – mondta Kopasz Mihály.

Az őstermelő saját maga állítja elő a portékáit, egymaga árulja, régebben azonban a felesége is besegített. Míg fiatalabb korában több mint 4 hektáron gazdálkodott, mára összezsugorodott a gazdaság. Arra a kérdésre, milyennek találja az idei termést, azt válaszolta: elfogadható, bár egyre jobban aggódik a szárazság miatt.
 

Lassan leérik az a szeder is, amit Kopasz Mihály árul.
Lassan leérik az a szeder is, amit Kopasz Mihály árul.


Krumpli, bab, borsó, fokhagyma, uborka, káposzta található a szegedi – hattyasi – őstermelő, Fehér Ferenc asztalán. Ezen a nyáron már csak egy héten egyszer áll ki árusítani a piacra, egyelőre ugyanis „elfogyott" az áruja, így legközelebb ősszel kínál újabb szezonális terményeket. Megtudtuk: feleségével közösen gazdálkodnak otthon.

 

 

A varázslatos búzafű

A kakukelokert.hupont.hu weboldal szerint a búzafüvet csíráztatott tönkölybúzából készítik. Miután megfelelő nagyságúra növekszik, levágják, majd préselik. Teljes mértékben tartósítószer-mentes, azonban ha egy órán belül nem fogyasztják el, a benne lévő hatóanyagok úgy elillannak, mint a ház tetejéről a hó, március közepén. A kipréselt lé magas élőenzim- és fehérjetartalma miatt nem tartósítható a hagyományos ital-, illetve porítási eljárásokkal, mert az alkotórészek gyorsan, a már említett egy órán belül teljesen hatástalanná válnak. A búzafű présleve sok A-, B1-, B2-, B3-, B5-, B6-, B10-, C- és E-vitamint, valamint aminosavat tartalmaz.
 


– Csak nyugdíjpótlék az, amit a Mars téri piacon megkeresek. 1992 óta vagyok őstermelő, azok közül is az egyik legkisebb. Abban az évben mentem el nyugdíjba és kezdtem el zöldségekkel foglalkozni, de hát ez egy nagyon nehéz kereset – érzékeltette a termelő, mennyit kell dol-
goznia.

 

 

 

 

Minden van Fehér Ferencnél, ami a ˝háztájiban˝ megterem.
Minden van Fehér Ferencnél, ami a ˝háztájiban˝ megterem.


– Kis méretekben 20 évvel ezelőtt kezdtem el a termesztést, a jóval nagyobbnak számító fél hektáron pedig 5 éve gyakorlom a szakmát. Ez egy hosszú tanulási folyamat, minden egyes nap egy új feladatot hoz, jelenleg a nagy meleggel kell megbirkóznom. Háromtagú a családom, az öntözés miatt most nagyon nagy szükség van a segítségükre – mondta el magáról és szegedi élőkert nevű gazdaságáról a Mars téri piacon általában szerdán és szombaton árusító szőregi Kakuk Attila.

– Csak szabadföldön dolgozom, fóliában, üvegházban nem. Csírákat egész évben termesztek, vannak zöldségeim – saláta, koktélparadicsom, padlizsán, paprika, bazsalikom – is, év végén pedig a befőzött termékeim kerülnek üvegekbe: az Apafina, a padlizsánkrém, a paszternáklekvár, a bazsalikomos tésztaöntet.

 

 

 

 

Élőcsíra, paszternáklekvár és zöldségkrém: ami megterem Kakuk Attila élőkertjében, ősszel üvegben végzi. Fotó: Karnok Csaba
Élőcsíra, paszternáklekvár és zöldségkrém: ami megterem Kakuk Attila élőkertjében, ősszel üvegben végzi. Fotó: Karnok Csaba


Az Apafina vegyes zöldségkrém, amit Kakuk Attila fia nevezett el 20 évvel ezelőtt: azt mondta, apa, olyan finom, hogy ez apa-fina. Az őstermelő Kakuk Attila hangsúlyozza: ami a kertben megterem, azt dolgozza fel, nincs szüksége se sóra, se fűszerekre.

 

 

 

 

Ki, hol, mit készít és árusít?

A jövőben szeretnénk majd egyre bővülő listát közölni a kis- és őstermelők nevével, az általuk kínált termények, termékek pontos megnevezésével. A Délmagyarország Piactér mellékletében a nyilvánosságot ingyenesen biztosítjuk a termelőknek. Aki ezeken az oldalakon, kiemelt felületen részletesebb információkat szeretne adni magáról, hirdetésével kapcsolatban is segítünk. Alkalmanként a témakörhöz kapcsolódó praktikus tanácsokkal, tippekkel is szolgáljuk az olvasókat. A jelentkezéseket, az olvasók ajánlásait a szerkesztoseg@delmagyar.hu e-mail címre várjuk.
 

 

 

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Parlagfűből készül szirup az allergia megelőzésére

Zölddiólekvár, fetás gomba, levendulaszörp. Sütemények, lekvárok és szörpök - kicsit másképp. A Bödön piacon jártunk. Tovább olvasom