Délmagyar logó

2017. 12. 16. szombat - Etelka, Aletta 1°C | 11°C Még több cikk.

32 milliárd Szeged fejlesztésére

Szeged fejlesztési forrásainak kilencven százalékát eddig is az Európai Unió biztosította, de most először kerül sor arra, hogy az idén megnyíló hét éves ciklusra a megyei jogú városok – lélekszámuk arányában – előre meghatározott fejlesztési forrásokhoz jussanak. Szeged esetében ez 32 milliárd forint, amelynek elköltésére a városvezetés úgy állította össze az elképzeléseit, hogy arról a szegedieket is megkérdezte. (x)
Készen van a forgatókönyv

Szeged az európai uniós pénzek lehívásában az ország legsikeresebb városa. Ezt elsősorban annak köszönheti, hogy mindig pontos stratégia mentén és jó előre tervezett, valamint az egyik projekt ráépült a másikra, egyik kiegészítette, szervesen folytatta a másikat. Nincs ez másként az idén kezdődő hét éves ciklusban sem.

Déli híd, autóbusz pályaudvar

A Belvárosi és a Bertalan híd után 32 évet kellett várniuk a szegedieknek a harmadik, Móra Ferencről elnevezett Tisza hídra. A negyedik, déli híd remélhetőleg nem várat ennyi ideig magára – hiszen már most szerepel a tervek között, mint a közlekedési fejlesztések újabb állomása és feltétele – továbbá a helyi, regionális, sőt nemzetközi kapcsolatokat szolgáló átkelő a Tiszán. Ez a híd teszi majd teljessé a város körutas-sugárutas szerkezetét is, és „fizikailag" is átjárást biztosít a tudomány, az oktatás és a gazdaság között: az egyetemektől a Biopolisz parkig.

A negyedik, déli híd is szerepel a tervek között.
A negyedik, déli híd is szerepel a tervek között.

A közösségi közlekedés továbbfejlesztését szolgálja a tervezett autóbusz pályaudvar is, ami a modern közlekedésszervezés jegyében a Mars térről az Indóház tér mellé, tehát logikusan a vasúti ályaudvar közelébe kerülhet.

Több ezer új munkahely a Tudásparkban

Szeged legújabb kori történetének minden bizonnyal legjelentősebb beruházása, gazdasági fejlődésének motorja az ELI lézeres központ, amelynek építése ütemesen halad. Az e köré tervezett 70 hektáros „Tudáspark" egy olyan ipari park lesz, ahová betelepülhetnek mindazon cégek, vállalkozások, melyek fantáziát látnak a tudomány eredményeiben és azokat mihamarabb képesek a gazdaságban is hasznosítani. Ez akár több ezer munkahelyet és jelentős adóbevételt eredményezhet a szegedieknek.

Ütemesen halad az ELI lézeres központ építése.
Ütemesen halad az ELI lézeres központ építése.

Iskolák után óvodák, bölcsődék

A város az elmúlt tíz évben 10 milliárdot költött iskoláira – több tucatnyi intézmény lett korszerűbb, szebb és néhány nagyobb is. Az iskolákat ugyan államosították, de Szeged nem mond le nevelési intézményeiről, a programot az óvodák, bölcsődék korszerűsítésével folytatja. Utóbbi arra is lehetőséget nyújt, hogy a kisgyerekes édesanyák könnyebben visszatérhessenek a munkaerő piacra.

Egy újabb élhető, barátságos lakótelep

Az országban egyedülálló projekt volt Szeged legrégibb lakótelepének, Tarjánnak a rehabilitációja, ami magába foglalta a közművek cseréjét, a zöldfelületek, parkolók, játszóterek és sportpályák felújítását és a közlekedési csomópontok modernizációját is. A tervek szerint a következőkben hasonló, átfogó korszerűsítés valósul meg az újszegedi Odessza városrészben – miközben Tarjánban is folytatódik a második ütemmel.

Szeged „szíve", a Széchenyi tér

Az utóbbi évek felújításai nyomán immár alig lehet ráismerni Szeged belvárosára: megújult a Szent István tér, az Anna kút környéke, a Tisza Lajos körút, a Kölcsey és a Gutenberg utca, a Reök palota előtti tér, valamint a Dugonics és az Árpád tér is. A most folyó partfal rekonstrukció után következik a Tisza part környékének – a rakpartnak, a parti sétányoknak – a felújítása és a rehabilitáció a Széchenyi térrel folytatódik, megújul Szeged szíve, szimbóluma, zöld középpontja is.

A szegediek régi vágya: új fedett uszoda

Szegeden, a vizek városában ugyan számos fürdő-létesítmény várja a fürdőzés szerelmeseit, de egy újabb, igazi fedett uszoda már régen várat magára. Az új ciklusban ez az álom is megvalósulhat – az egészséges, sportos életmód kedvelői, az úszni szeretők egész évben hódolhatnak szenvedélyüknek.

A szegediek régi vágya: új fedett uszoda.
A szegediek régi vágya: új fedett uszoda.

Jó hír közösségeknek, hagyományőrzőknek

A következő hét évben a Tarjánban már megkezdett folyamat – a lakótelepi közösségek építése, a „közösségi kiskertek" mozgalom, a lakótelepi fiataloknak vagy éppen időseknek szóló programkínálat további ötletekkel bővülhet és ehhez most már pénzt is biztosít az unió. Ugyanígy támogatható lesz a hagyományőrző közösségek, a lokális értékek hordozói, a helyi identitást erősítő művelődési házak, kis könyvtárak tevékenysége.
(x)
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Az élet az egyetlen esély, vedd komolyan!

2013. szeptember 1-től indult és 2014. június 30-án zárul az Esély a Hátrányos Helyzetűeknek… Tovább olvasom