Délmagyar logó

2017. 01. 17. kedd - Antal, Antónia -4°C | 1°C

32 milliárd Szeged fejlesztésére

Szeged fejlesztési forrásainak kilencven százalékát eddig is az Európai Unió biztosította, de most először kerül sor arra, hogy az idén megnyíló hét éves ciklusra a megyei jogú városok – lélekszámuk arányában – előre meghatározott fejlesztési forrásokhoz jussanak. Szeged esetében ez 32 milliárd forint, amelynek elköltésére a városvezetés úgy állította össze az elképzeléseit, hogy arról a szegedieket is megkérdezte. (x)
Készen van a forgatókönyv

Szeged az európai uniós pénzek lehívásában az ország legsikeresebb városa. Ezt elsősorban annak köszönheti, hogy mindig pontos stratégia mentén és jó előre tervezett, valamint az egyik projekt ráépült a másikra, egyik kiegészítette, szervesen folytatta a másikat. Nincs ez másként az idén kezdődő hét éves ciklusban sem.

Déli híd, autóbusz pályaudvar

A Belvárosi és a Bertalan híd után 32 évet kellett várniuk a szegedieknek a harmadik, Móra Ferencről elnevezett Tisza hídra. A negyedik, déli híd remélhetőleg nem várat ennyi ideig magára – hiszen már most szerepel a tervek között, mint a közlekedési fejlesztések újabb állomása és feltétele – továbbá a helyi, regionális, sőt nemzetközi kapcsolatokat szolgáló átkelő a Tiszán. Ez a híd teszi majd teljessé a város körutas-sugárutas szerkezetét is, és „fizikailag" is átjárást biztosít a tudomány, az oktatás és a gazdaság között: az egyetemektől a Biopolisz parkig.

A negyedik, déli híd is szerepel a tervek között.
A negyedik, déli híd is szerepel a tervek között.

A közösségi közlekedés továbbfejlesztését szolgálja a tervezett autóbusz pályaudvar is, ami a modern közlekedésszervezés jegyében a Mars térről az Indóház tér mellé, tehát logikusan a vasúti ályaudvar közelébe kerülhet.

Több ezer új munkahely a Tudásparkban

Szeged legújabb kori történetének minden bizonnyal legjelentősebb beruházása, gazdasági fejlődésének motorja az ELI lézeres központ, amelynek építése ütemesen halad. Az e köré tervezett 70 hektáros „Tudáspark" egy olyan ipari park lesz, ahová betelepülhetnek mindazon cégek, vállalkozások, melyek fantáziát látnak a tudomány eredményeiben és azokat mihamarabb képesek a gazdaságban is hasznosítani. Ez akár több ezer munkahelyet és jelentős adóbevételt eredményezhet a szegedieknek.

Ütemesen halad az ELI lézeres központ építése.
Ütemesen halad az ELI lézeres központ építése.

Iskolák után óvodák, bölcsődék

A város az elmúlt tíz évben 10 milliárdot költött iskoláira – több tucatnyi intézmény lett korszerűbb, szebb és néhány nagyobb is. Az iskolákat ugyan államosították, de Szeged nem mond le nevelési intézményeiről, a programot az óvodák, bölcsődék korszerűsítésével folytatja. Utóbbi arra is lehetőséget nyújt, hogy a kisgyerekes édesanyák könnyebben visszatérhessenek a munkaerő piacra.

Egy újabb élhető, barátságos lakótelep

Az országban egyedülálló projekt volt Szeged legrégibb lakótelepének, Tarjánnak a rehabilitációja, ami magába foglalta a közművek cseréjét, a zöldfelületek, parkolók, játszóterek és sportpályák felújítását és a közlekedési csomópontok modernizációját is. A tervek szerint a következőkben hasonló, átfogó korszerűsítés valósul meg az újszegedi Odessza városrészben – miközben Tarjánban is folytatódik a második ütemmel.

Szeged „szíve", a Széchenyi tér

Az utóbbi évek felújításai nyomán immár alig lehet ráismerni Szeged belvárosára: megújult a Szent István tér, az Anna kút környéke, a Tisza Lajos körút, a Kölcsey és a Gutenberg utca, a Reök palota előtti tér, valamint a Dugonics és az Árpád tér is. A most folyó partfal rekonstrukció után következik a Tisza part környékének – a rakpartnak, a parti sétányoknak – a felújítása és a rehabilitáció a Széchenyi térrel folytatódik, megújul Szeged szíve, szimbóluma, zöld középpontja is.

A szegediek régi vágya: új fedett uszoda

Szegeden, a vizek városában ugyan számos fürdő-létesítmény várja a fürdőzés szerelmeseit, de egy újabb, igazi fedett uszoda már régen várat magára. Az új ciklusban ez az álom is megvalósulhat – az egészséges, sportos életmód kedvelői, az úszni szeretők egész évben hódolhatnak szenvedélyüknek.

A szegediek régi vágya: új fedett uszoda.
A szegediek régi vágya: új fedett uszoda.

Jó hír közösségeknek, hagyományőrzőknek

A következő hét évben a Tarjánban már megkezdett folyamat – a lakótelepi közösségek építése, a „közösségi kiskertek" mozgalom, a lakótelepi fiataloknak vagy éppen időseknek szóló programkínálat további ötletekkel bővülhet és ehhez most már pénzt is biztosít az unió. Ugyanígy támogatható lesz a hagyományőrző közösségek, a lokális értékek hordozói, a helyi identitást erősítő művelődési házak, kis könyvtárak tevékenysége.
(x)
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Az élet az egyetlen esély, vedd komolyan!

2013. szeptember 1-től indult és 2014. június 30-án zárul az Esély a Hátrányos Helyzetűeknek… Tovább olvasom