Délmagyar logó

2018. 01. 16. kedd - Gusztáv -4°C | 4°C Még több cikk.

„A mozgás összehoz” régiós fesztivál a Dél-Alföldön

A rendezvény széles társadalmi réteget szólít meg. Gyermekek, felnőttek, idősek, mozgáskorlátozottak, fogyatékkal élők, nagycsaládosok egyaránt lesznek a résztvevők között. A fesztivál célja az esélyegyenlőség kommunikálása a közös mozgáson keresztül, valamint az, hogy a résztvevők minél több mozgásformával megismerkedjenek szórakoztató formában.

„A MOZGÁS ÖSSZEHOZ" RÉGIÓS FESZTIVÁL A DÉL-ALFÖLDÖN
Az Esélyek Háza Szeged által szervezett Mozgásfesztivál (2009. május 9.)
Programtervezete

A Fesztivált megnyitja: Hajdú Géza romológus, népművelő.

SPORTTEVÉKENYSÉGEK:
(két helyszínen)
Jóga
Pilates
Fitnesz
Aqua fitnesz - bemutató
Gyógytorna
Kangoo / Fit ball
Játékos gyermektorna

Ülő röplapda kipróbálási lehetőség
Boccsa  kipróbálási lehetőség
Vak ping-pong kipróbálási lehetőség

Tollas
Sakk
Tánc oktatás - modern és néptánc
Közös séta a partfürdő területén

Sporttevékenységek beosztása:

I. helyszín II. helyszín
9:00 Ünnepélyes megnyitó
9:30 Közös bemelegítés
9:45 Tánc oktatás 9:45 Fitnesz
10:30 Gyógytorna 10:30 Jóga
11:10 Fitnesz 11:10 Sportszerek kipróbálása
11:40 – 12:30 Ebédidő
12:30 Pilates 12:30 Tánc oktatás
13:10 Játékos gyermektorna 13:10 Gyógytorna
13:40 Tánc oktatás 13:40 Kangoo/Fit ball
14:20 Gyógytorna 14:20 Pilates
15:00 Aqua fitnesz 15:00 Játékos gyermektorna
15:00 Közös  séta a partfürdő területén
15:45 Eredményhirdetés, a program lezárása

A programok 30 percesek, köztük 10 perc technikai szünettel

„A mozgás összehoz
„A mozgás összehoz" régiós fesztivál a Dél-Alföldön


Sportszerek kipróbálása – Az Egyetemtől és a Csongrád Megyei Szabadidő Szövetségtől kölcsönkapott sportszerek kipróbálása: Fit Ball, Nordic Walking, Slyed, kézi- és lábsúlyok, labdajátékok, stb.
Ezen kívül aszfaltrajzversennyel és „Ki a legaktívabb?" versennyel is várjuk a program résztvevőit.

Büfé
Ebéd lehetőség

SÁTRAK, STANDOK:

I. Egészségügyi szűrő sátor:
- vércukorszint mérés
- súly mérés
- vérnyomás mérés

A sátorban lehetőséget biztosítunk a programban résztvevőknek saját egészségi állapotuk felmérésére, az eredmények kiértékelésére orvosi és védőnői tanácsadással.

II. Gyógyászati segédeszközök bemutatása
Ezen a helyszínen az egészséges emberek is megismerhetik a fogyatékkal élők segédeszközeit. Megtapasztalhatják, hogy milyen problémákkal küzdenek a mindennapok folyamán, mi jelent segítséget és mi jelent akadályt pl. egy vak embernek. Ezeken az érzékenyítő programokon mindig nagy az érdeklődés, olyan tapasztalattal gazdagodhatnak az egészséges emberek, melyeknek fényében a továbbiakban toleránsabban, empatikusabban fordulnak a fogyatékkal élők felé.

III. „Civilek utcája" standokkal – Esélyek Háza stand
Itt lehetősége nyílik az általunk meghívott civil szervezeteknek és az Esélyek Házának szélesebb körben bemutatkozni, szórólapokkal és plakátokkal megjelenni.
Civil szervezetek: Siketek és Nagyothallók Országos Szövetsége, Kreatív Formák Egyesület, Vakok és Gyengénlátók Csongrád Megyei Egyesülete, Szegedi Mozgássérültek Alternatív Egyesülete, Mozgássérültek Csongrád Megyei Egyesülete, Szivárvány Autista Egyesület, Értelmi Fogyatékosok Csongrád Megyei Érdekvédelmi Szervezete, Cigány Oktatási Egyesület, Senior Fitnesz Egyesület, SOS Lelkisegély Szolgálat, Pajzsmirigy Betegek Csongrád Megyei Egyesülete, Segíthetünk? Mentálhigiénés, Prevenciós, Segítő Munkát Végzők Egyesülete, Cöli Lisztérzékenyek Közhasznú Egyesülete, Fészek Nagycsaládosok Egyesülete, Magyar Szegénységellenes Hálózat, Délmagyarországi Gyermek és Ifjúsági Alapítvány, (egyeztetés folyamatban van)

IV. Gyermek játszóház
Ebben a sátorban a gyermekek kipróbálhatják a mobil játszóház játékait és az Egyetemtől kölcsönkapott sporteszközöket, valamint részt vehetnek kézműves foglalkozásokon, ahol a kavicsfestés és a decoupage-technika elsajátítása szolgálja a hasznos időtöltést. Ezeken kívül aszfalt-rajz versenyt hirdetünk a gyerekeknek.

V. Szájjal-lábbal festő művész kiállítása
A művész részt vesz a programon, a kiállító sátorban bemutatja, hogyan készülnek az alkotásai.

VI. Avon kozmetikai sátor
Bőr- és hajvizsgálat, szépségtanácsadás, sminkbemutató és sminkelés.
A PROGRESS 1.3 program keretein belül kerülnek megrendezésre:

I. PROGRESS 1.3 információs pult
Információ az esélyegyenlőségről és a PROGRESS programról, továbbá az esélyegyenlőség témában felkereshető civil szervezetek és érdekképviseleti szervezetek, jó gyakorlatok bemutatását tartalmazó rövid kiadvány terjesztése.

II. „Élő könyvtár"
Az „Élő könyvtár" keretein belül a résztvevők megismerkedhetnek olyan személyekkel, akik egy-egy gyakran diszkriminált társadalmi csoportot képviselnek (nemi orientáció, vallás, faji megkülönböztetés, kor, fogyatékosság). A személyes találkozáson és négyszemközti beszélgetésen keresztül lehetőség nyílik kérdések felvetésére, melyekre közvetlenül az érintettektől kap nyílt, egyenes választ az érdeklődő. Ennek a programnak nagy szerepe lehet az előítéletek lebontásában és a társadalmi szemléletformálásban.
Az „Élő könyvek" biztonságáról a viszonylag zárt helyszínen kívül két biztonsági őr is gondoskodik.

III. Civil kerek-asztal (helyi civilek)
Az öt célcsoportot képviselő, hasonló problémákkal küzdő civil szervezetek kerek-asztal beszélgetése a lehetséges megoldásokról, jó gyakorlatokról. Meghívott vendégeink (az egyeztetés folyamatban van): PFLAG Egyesület (eltérő nemi orientáció miatt diszkriminált személyekkel és családtagjaikkal, barátaikkal foglalkozó szervezet), Cigány Oktatási Egyesület (faji diszkriminációval foglalkozó szervezet), SZITI Egyesület (koruk miatt a munkaerőpiacon diszkriminált személyekkel is foglalkozó szervezet), Vakok és Gyengénlátók Csongrád Megyei Egyesülete (fogyatékkal élők célcsoportjával foglalkozó szervezet), Minden Megoldható Egyesület (nők célcsoportjával foglalkozó szervezet), Főkefe KHT (megváltozott munkaképességűek, vakok és gyengén látók foglalkoztatása) Mozgássérültek Alternatív Egyesülete, Mozgássérültek Csongrád Megyei Egyesülete, Cöli Lisztérzékenyek Közhasznú Egyesülete (táplálékallergiásokkal foglalkozó szervezet), Magyar Szegénységellenes Hálózat, SOS Lelkisegély Szolgálat, ÉFOÉSZ Csongrád Megyei Szervezete,

IV. Kirakodóvásár (fogyatékkal élők alkotásaiból)
A vásárba olyan Csongrád megyei szervezeteket hívunk és várunk, akik elsősorban fogyatékkal élőkkel és hátrányos helyzetű csoportokkal foglalkoznak. Az ő célcsoportjaik alkotásaiból rendezzük a vásárt. A kirakodó vásáron megjelenő szervezetek (az egyeztetés folyamatban van): Főkefe KHT – megváltozott munkaképességűek, vakok és gyengén látók foglalkoztatása; Alfa Rehabilitációs Nonprofit Kft. – megváltozott munkaképességűek foglalkoztatása; HÓDFÓ – megváltozott munkaképességűek, fogyatékkal élők foglalkoztatása, Szent Lázár Alapítvány Békés – pszichiátriai betegek foglalkoztatása, Szegedi SZEFO Fonalfeldolgozó Zrt. – megváltozott munkaképességűek, fogyatékkal élők foglalkoztatása, Totem Alkotó Műhely – idősek alkotásai, Halmozottan Sérültek Csongrád Megyei Szülők Szövetsége – sérült fiatalok alkotásai, ÉFOÉSZ Makói Csoportja – értelmi sérültek alkotásai,

V. Esélyegyenlőségi „legál fal" (vászon)
Ez egy olyan interaktív felület, amelyre az arra járók ráírhatják, ráfesthetik, graffiti-be alkothatják véleményüket, gondolataikat az esélyegyenlőségről.

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Nyílt nap és házivásár a Rappai Csavar Kft.-nél

Szeged - Nyílt napot és házivásárt rendez május 8-án a szegedi központjában (Bakay Nándor u. 52.) a… Tovább olvasom