Délmagyar logó

2017. 10. 17. kedd - Hedvig 9°C | 23°C Még több cikk.

A környezeti fenntarthatóság és a helyi értékek megőrzése

A Csermely Környezetvédelmi Egyesület ebben az évben indította el „A környezeti szempontú fenntarthatóság elemeinek erősítése és a helyi értékek megőrzése a tanyasi életmódban és a farmgazdálkodásban" című programját, melyet a Környezetvédelmi és Vízügyi Minisztérium Zöld Forrás programja finanszíroz. Ennek célja a tanyasi életforma környezeti szempontból fenntartható elemekkel való gazdagítása, és az esetleges környezeti károk mérséklése.

Környezetvédelmi szempontból a tanyai életforma speciális problémakört jelent. Többségük esetében nem működnek a nagy ellátó- és szolgáltató rendszerek, mint például a hulladékszállítás, a szennyvízkezelés vagy akár csak az alapinfrastruktúrát jelentő ivóvíz és elektromos ellátás. Nem szólva arról, hogy a tanyai lakóhely megváltozott mobilitási igényekkel is párosul, különösen ha a településekre ingázókat tekintjük. Pedig egy-egy tanya vagy farmgazdaság ideális színtere lehetne annak modellezésére, hogyan lehet úgy átalakítani szemléletmódunkat, életvitelünket, hogy az a természeti környezethez jobban illeszkedjen, közelebb kerüljön a hosszabb távú, környezeti szempontú fenntarthatóság követelményrendszereihez.

Az e területeken kifejtett szemléletformáló tevékenységnek csupán egy részét képezik a közvetlen kontaktust lehetővé tevő szakmai fórumok. Ezek mellett irodánkon folyamatos tanácsadást végzünk. Kampányunk négy akciónapot is tartalmaz, amelyekkel a szélesebb rétegek közvetlen elérését célozzuk meg. Ezeket Csongrád megye mezővárosaiban, valamint azok vonzáskörzetében kívánjuk megvalósítani, így Újszetivánon, Hódmezővásárhelyen, Zsombón és Tiszaszigeten. A konkrét helyszínekről és az időpontokról a honlapon (www.csermely.zug.hu) valamint a szóróanyagokon tájékozódhatnak az érdeklődők.

Támogatóink:

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Szavazzon Ön is a delmagyar.hu kedvenceire!

Elindult a 2 héten át tartó szavazás a delmagyar.hu játékában, ahol olvasóink döntik el, hogy az 5… Tovább olvasom