Délmagyar logó

2017. 09. 22. péntek - Móric 11°C | 17°C Még több cikk.

A lézer a jövő eszköze: egyedülálló lézerszakember-képzés diplomásoknak a Kecskeméti Főiskolán

A Kecskeméti Főiskola elsősorban a szegedi kutatóközpont szakemberigényére gondolt, amikor beindította az országban egyedülálló képzést, de az itt megszerezhető tudás más területeken is jól hasznosítható, ahol lézert alkalmaznak.

Ma már számos területen alkalmazzák a lézertechnikát, ezért egyre több olyan szakemberre lesz szükség, aki járatos a lézerek világában. Az Ágazati felkészítés a hazai ELI projekttel összefüggő képzési és K+F feladatokra (TÁMOP-4.1.1.C-12/1/KONV-2012-0005) című uniós projekt keretében a Kecskeméti Főiskola GAMF Karának lehetősége nyílt a levelező lézerlaboratóriumi szakmérnök/szakember két féléves szakirányú továbbképzés programjának kidolgozására, és 2014 szeptemberében a képzés beindítására. A képzésre diplomások jelentkezhetnek, a 2015/16-os tanévre 2015. augusztus 24-ig.
 


Az európai lézerkutatások egyik kiemelt központja lesz Szeged a köznyelvben csak „szuperlézerként" emlegetett berendezés megépítésével, amely a jelenleg létező legnagyobb lézernél mintegy ezerszer nagyobb teljesítményű eszköz lesz. A Kecskeméti Főiskola elsősorban a szegedi kutatóközpont szakemberigényére gondolt, amikor beindította az országban egyedülálló képzést, de az itt megszerezhető tudás más területeken is jól hasznosítható, ahol lézert alkalmaznak.

A Kecskeméti Főiskola egy korábbi uniós projekt keretében 2011-ben egy olyan korszerűen felszerelt lézerlaboratóriumot alakított ki, amely kiváló infrastrukturális hátteret ad – a Szegedi Tudományegyetemmel együttműködve – a lézerlaboratóriumi szakemberek képzéséhez – hangsúlyozza dr. Klebniczki József, a Természet- és Műszaki Alaptudományi Tanszék vezetője. Az itt végzett szakemberek alkalmasak lesznek szakmai vezetés mellett többek között új mechanikai, elektronikai eszközök megvalósítására, lézerrendszerek üzemszerű működtetésére, karbantartására, képesek lesznek a lézerfény tulajdonságait mérni és egyes paramétereit módosítani, csoportmunkában optikai kutató és fejlesztő rendszereket tervezni, megépíteni és működtetni.

 

 


A képzésre elsősorban műszaki diplomával rendelkezőket várnak, de nem kizáró ok, ha valaki nem rendelkezik ilyennel. A műszaki végzettségűek szakmérnöki oklevelet, a nem műszaki diplomával rendelkezők pedig szakember oklevelet kapnak a képzés elvégzésével.

A jelentkezési határidő: 2015. augusztus 24.

A képzés részleteiről és a jelentkezés módjáról bővebb információ itt >>

 

 

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Első Nemzetközi Söröm Szegeden

Mekkora fényt kapnak a magyar borok, viszont a baráti társaságok legjobb sztorijai legtöbbször úgy… Tovább olvasom