Délmagyar logó

2017. 06. 27. kedd - László 17°C | 33°C Még több cikk.

Autóval külföldön

Hogyan készüljünk fel az autós külföldi nyaralásra? Különféle felmérések adatai egybehangzóan azt mutatják, hogy a korábbi évekhez képest jóval kevesebb honfitársunk választ egzotikus úticélt nyaralásához: a többség idehaza vagy a környező országok egyikében tölti nyaralását. Kevesebben ülnek tehát repülőgépre, hiszen a környező országokat kézenfekvőbb, rugalmasabb – és olcsóbb – gépkocsival megközelíteni. Külföldön azonban probléma esetén jóval kiszolgáltatottabbá válik az autós: érdemes tehát előre gondoskodni a minél nagyobb biztonságról. Az AEGONdirekt.hu alábbi összeállítása ebben nyújt segítséget.

Autós asszisztencia külföldön
„Európa csaknem valamennyi országában közlekedési balesetek és gépjármű-lopások esetén is megfelelő védelmet nyújt az idehaza megkötött casco-biztosítások jelentős része – emelte ki Marosvölgyi Péter, az AEGONdirekt.hu szakmai igazgatója. – Sok casco-módozat azonban csak a baleset esetén szükséges intézkedések költségeit fedezi (autó elszállítása, továbbutazás megszervezése vagy bérautó biztosítása), a műszaki meghibásodásból fakadóakat már nem, illetve csak bizonyos esetekben. Ennek az utazás előtt mindenképpen érdemes utánajárni, és szükség esetén az utasbiztosítások mellé célszerű kiegészítő autós segítségnyújtás (más néven asszisztencia) biztosítást kötni. Ez a biztosítás a fenti költségek térítése mellett gondoskodik megbízható helyszíni szervizlehetőség felkutatásáról, illetve a kapcsolódó ügyintézésről is."

A szolgáltatás további fontos előnye, hogy idegen környezetben is magyar nyelven érhető el, jelentősen leszűkítve a félreértések vagy az esetleges visszaélések lehetőségét. Ma már több biztosító is kínál (általában 10 évnél fiatalabb autókra) autóasszisztencia biztosítást, amelynek díja a szolgáltatástartalomtól függően változik. Az AEGONdirekt.hu utazásonként 1800 forintba kerülő AutoMax nevű szolgáltatása kizárólag közlekedési baleset során vehető igénybe, de a műszaki meghibásodás során is igénybe vehető AutoMax+ ára is megfizethető: utanként 8000 forintba kerül.

Papírok rendben?
Bár az Unió tagországaiban a kötelező biztosítás meglétét a rendszám igazolja, a szintén erre a célra szolgáló úgynevezett zöldkártyát mégis számos országban kérhetik a hatóságok. Mivel a zöldkártya ingyenesen, minimális utánajárással beszerezhető – egyes biztosítók automatikusan, negyedévenként meg is küldik –, érdemes ezzel felszerelkezve útra kelnünk. Már csak azért is, mivel ez a nemzetközi igazolás a kárrendezést is könnyebbé teheti egy külföldön okozott baleset esetén. Természetesen a kellemetlenségek elkerülése érdekében tanácsos azt is ellenőrizni, nem a külföldi utunk alatt jár-e le az autónk forgalmi engedélye, környezetvédelmi kártyája vagy esetleg a jogosítványunk.

Fontos tudni, hogy cégautót csak az a személy vezetheti külföldön, aki fel tudja mutatni a tulajdonos erre vonatkozó írásbeli hozzájárulását. Célszerű ezt a hozzájárulást nem csak magyarul, hanem más nyelven – legalább angolul - is megfogalmazni.

Emellett az Interneten könnyen utánajárhatunk annak is, hogy a célország közlekedési szabályai miben térnek el az itthoniaktól (sebességhatárok, véralkoholszint, telefonos kihangosító használata, stb.).


Műszaki felkészítés
Az indulás előtt ne feledkezzünk meg az autó műszaki állapotának ellenőrzéséről sem. A műszaki meghibásodás esélyének csökkentése érdekében érdemes szakemberrel átvizsgáltatni a járművet. A folyadékszintek, illetve az abroncsok nyomását mi magunk is elvégezhetjük: ügyeljünk rá, hogy a nagyobb terheléshez magasabb nyomásértéket állítsunk be, és ennek során a pótkerékről sem feledkezzünk meg. Arra az esetre, ha mégis leállni kényszerülünk, ne feledjünk elegendő láthatósági mellényt is elhelyezni az autóban.
Utasbiztosítás

„Korábban az utasbiztosítások jelentős részét a szervezett útra készülők számára kötötték meg az utazási irodák. Ma már az egyénileg utazók is egyre többen ismerik fel: különösen az ő esetükben fontos, hogy baj esetén a felmerülő, akár milliós egészségügyi számláikat egy biztosító – a környező országokban már akár 250 forintos díj ellenében is – fedezze. Ha pedig az autóval sem szeretnének kiszolgáltatott helyzetbe kerülni, nem fogják elmulasztani az utasbiztosítást átlagosan csak 15 százalékkal megdrágító kiegészítő autós asszisztencia szolgáltatás igénybe vételét sem." – érvelt az AEGONdirekt.hu szakembere. (x)

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Varga Csárda

Varga Csárda - A Varga Csárda házias ízekkel várja vendégeit a hét minden napján. Az étterem… Tovább olvasom