Délmagyar logó

2016. 12. 09. péntek - Natália -4°C | 8°C

Az élet az egyetlen esély, vedd komolyan!

2013. szeptember 1-től indult és 2014. június 30-án zárul az Esély a Hátrányos Helyzetűeknek Közhasznú Alapítvány Európai Uniós forrásból finanszírozott egészségfejlesztő programja. (x)
A program projektmenedzserét, Gallina Dórát kérdeztük:
- Miért vágtak bele ebbe a projektbe?
- A program célja, hogy a hátrányos helyzetű emberek számára az egészséges életmóddal kapcsolatos tájékoztatást, tanácsadást biztosítson, illetve hogy különböző klubfoglalkozásokon, rendezvényeken keresztül lehetőséget teremtsen számukra a szükséges életmódváltásra. Ez a cél egybeesik az Alapítvány közhasznú céljaival. Az Uniós forrás lehetőséget teremtett arra, hogy ingyenessé tegyük ezeket a szolgáltatásokat egy olyan csoport számára, akik ezt egyébként nehezen engedhetnék meg maguknak.

Egészségnapot Szeged egyik hipermarketében
Egészségnap Szeged egyik hipermarketében.

- Hogyan válogatták össze a programot?
- A projekt összeállításában igyekeztünk a holisztikus szemléletet figyelembe véve a lehető legtöbb területet érinteni a mentális-, pszichés terheléstől kezdve a mozgás és az energiaegyensúly megteremtésén át egészen a gasztronómiáig. Másik szempontunk az volt, hogy mindegy lehetséges csoportot elérjünk, megszólítsunk a programjainkkal: felnőtteket, fiatalokat, családokat, kismamákat… Ezeknek a szempontoknak megfelelve olyan szolgáltatáskínálattal álltunk elő, amelynek egy vagy több elemével a legtöbb érdeklődőt elérjük:
- Fújd ki Magad! - stresszkezelő csoportfoglalkozás
- Vágj bele! - főzőtréning
- Beszéljünk róla! – laikus önsegítés
- Közösen könnyebb! - kismamaklub
- Sportfoglalkozások: nordic walking, pilates, squash, lovaglás


- Ezek elég különleges sportágak…
- Igen, a sportfoglalkozásokat illetően szándékosan esett a választásunk olyan mozgásformákra, amelyek kevésbé ismertek, vagy esetleg a hátrányos helyzetűek számára nehezen elérhetőek… Ebben a formában is szerettük volna az érdeklődést felkelteni, így is próbáltunk kedvet csinálni a rendszeres mozgáshoz. Másrészt ezek között a sportfoglalkozások között minden korosztály, a személyes erőnléttől függetlenül is meg tudta találni a számára ideálisat.

kedvet csinálni a rendszeres mozgáshoz
Kedvet csináltak a rendszeres mozgáshoz.

- Milyen más programokat szerveztek?
- A klubfoglalkozásokon kívül rendeztünk még Egészségnapot Szeged egyik hipermarketében, ahol egészségügyi állapotfelmérést, előadásokat, táplálkozási tanácsadást tartottunk. Ezen kívül Családi Öttusa néven játékos sportversenyt szerveztünk az Eco Parkban. A programsorozatban táborok is helyet kaptak, amelyeknek az egészséges életmóddal kapcsolatos célok megvalósításán kívül komoly közösségépítő szerepe is volt.

- Hogyan értékelné a program eredményeit?
- Egyik szemünk sír, a másik nevet. Egyrészt véget ér ez a nagy érdeklődést kiváltó, hasznos program, amely során rengeteg ember megismertünk. Sokat jelent számunkra, hogy sok család részt tudott venni olyan rendezvényeken, amelyre máshogyan valószínűleg nem jutottak volna el. Rengeteg a pozitív visszajelzés, és a felméréseink is azt mutatják, hogy a programban résztvevők sok, az egészséges életmóddal kapcsolatos információval gazdagodtak. Néhányan komoly életmódváltáson mentek keresztül, ami számunkra igazi sikertörténet.
Ezúton is szeretném megköszönni mindenkinek a részvételt, a szakembereinknek pedig az elvégzett munkát, és a lelkesedést, amelyet a megvalósítás során tapasztaltam…


További információ:
Esély a Hátrányos Helyzetűeknek Közhasznú Alapítvány
Gallina Dóra
projektmenedzser
esely.info@gmail.com
(x)Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Édes és egészséges a nyár a Gyógyító növényekkel

Mit gyógyít a tőzegáfonya? Hogyan készül a napraforgótea? Miért "csodaszer" a paradicsom? Kik… Tovább olvasom