Délmagyar logó

2018. 04. 23. hétfő - Béla 12°C | 26°C Még több cikk.

Az idei karácsonyra 30 ezret költhetünk

Szeged - Idén átlagosan 33 ezer 800 forintot tervezünk karácsonyi ajándékokra költeni, de a többség 30 ezer forintot szán az ünnepekre - derül ki egy 2000 fő részvételével készített hazai online felméréséből.
A többség maximum 30 ezer forintot költ karácsonykor, ugyanakkor a megkérdezettek 16 százaléka több mint 50 ezer forintot sem sajnál szerettei megörvendeztetésére - derül ki a hazai adatokból. Átlagosan 33 ezer 800 forintot szánunk az ajándékvásárlásra. Nemenkénti lebontásban a férfiak átlagosan 5600, míg a nők 4200 forintot áldoznak egy-egy ember ajándékozására.

Szeretünk meglepetést okozni

A kutatásban résztvevők háromnegyede a karácsonyi akciók megjelenésekor, vagy az ünnepek előtt 1-2 héttel kezdi el az ajándékok beszerzését és összességében néhány nap alatt el is intézi a bevásárlást. A nők több ismerősüknek kedveskednek: a gyengébbik nemhez tartozók 8, míg a férfiak csupán 6 embernek terveznek ajándékot venni. A válaszadók közel fele szeret meglepetést okozni: 43 százalékuk nem kérdezi meg közvetlenül, mire vágyik a másik.

A plüss maci örök Jolly Joker karácsonykor - is Fotó: MTI
A plüss maci örök Jolly Joker karácsonykor - is. Fotó: MTI


Az idei top karácsonyi termékek közül a ruházati cikkek vezetik a listát, emellett majdnem minden második válaszadó gyerekjátékot, kozmetikumot, könyvet és műszaki cikkeket is tervez vásárolni. A férfiak és nők abban is különböznek, hogy milyen ajándékkal kívánják meglepni szeretteiket: előbbiek között a műszaki cikkek legnépszerűbbek, míg a hölgyeknél a ruha az egyértelmű sláger.

Az online nézelődés mellett terjed a vásárlás is

Az adatok szerint az online teret már nemcsak előzetes tájékozódásra használjuk, - a megkérdezettek 79 százaléka elsősorban a weben nézelődik - hanem konkrét vásárlásra is. A felmérésben résztvevők majdnem kétharmada gondolja úgy, hogy az interneten keresztül is beszerez néhány meglepetést a fa alá. Aki karácsonyi ajándékért kattint az e-térben, az főleg az ünnepi időszakban megszokott zsúfoltságot és sorban állást akarja elkerülni. A tömeg és a sok várakozás elkerülése mellett második legfontosabb érvként az olcsóbb vásárlási lehetőséget, harmadikként pedig a nagyobb termékválasztékot említik a magyar válaszadók.

Egyre többen néznek szét az interneten is, amikor karácsonyi ajándékot keresnek. Fotó: MTI
Egyre többen néznek szét az interneten is, amikor karácsonyi ajándékot keresnek. Fotó: MTI


A magyarok jobban szeretnek adni
Az Árukereső internetes portál három országban futó, összesen 5000 fős online felméréséből kiderül, hogy a magyar válaszadók több embernek, de kisebb értékben terveznek ajándékot adni, mint a bolgár és román megkérdezettek. A három országban közös, hogy 60 százalék fölötti azok aránya, akik interneten is terveznek ajándékot beszerezni. Szintén hasonlóság, hogy egyik náció sem szereti a tömeget és a sorban állást - ezt az okot jelölték meg a legtöbben az internetes vásárlás előnyeként.
A magyarok a legtudatosabb vásárlók: egyharmaduk heteken keresztül, vagy akár egész évben kutatja a megfelelő ajándékot, ez az arány a románoknál 11, a bolgároknál 17 százalék. Bár többet nézelődünk, de kevesebbet kérdezünk: a magyar válaszadók 43 százaléka ösztöneire hagyatkozik az ajándék kiválasztásánál, míg a románok 70, a bolgárok 89 százaléka méri fel előre a kívánságokat.
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Kovács Autó - az alkatrészektől a szervizig megoldást nyújt

A Kovács Autó jelenleg közel 20 ezer féle árucikket forgalmaz raktárról. A választék hetven… Tovább olvasom