Délmagyar logó

2018. 04. 24. kedd - György 14°C | 24°C Még több cikk.

Egy újszerű tűzijáték - a Szegedi Pankráció Szupershow

Ez lesz a címe annak a gálának, amely május 18-án délután 17 órától meg fogja hódítani a Szegedi Műjégpályát, és természetesen a várost magát, mikor a Hungarian Championship Wrestling (HCW) 2012 után újra visszatér ide. (X)


Olvasóink közül talán sokan nem is szembesültek még a sportnak és a szórakoztatásnak ezen iparágával, vagy akik igen, azok is csak felületesen hallottak róla. A pankráció az ókori görög olimpiák egyik látványossága volt, az újkorban pedig a küzdősportok és az előadóművészet legtökéletesebb egyvelegévé vált. Ebben a világban a közönség szórakoztatása felülírja a taktikát. A nézők hangos részvétele legalább annyira fontos eleme minden egyes küzdelemnek, mint valamennyi ütés, rúgás vagy birkózódobás, amelyeknek a végső célja természetesen az, hogy két vállra fektessék az ellenfelet, amíg a bíró háromig számol, de a pankrátorok - akik főképpen profi birkózóként hivatkoznak magukra, amely szó a műfaj angol nevéből, a pro-wrestling-ből ered - addig is minden csalárd trükköt vagy épp halált megvető manővert bevetnek, hogy személyiségüknek megfelelően kivívják maguknak a közönség elismerését vagy ellenszenvét.S hogy miért is érdemes ellátogatni egy ilyen rendezvényre?

Egyrészt azért, mert ez valóban egy kirobbanó élő műsor. A HCW lelkes, de cseppet sem agresszív törzsközönsége minden gálán gondoskodik a remek hangulatról, függetlenül attól, hogy melyikük kinek szurkol egy adott mérkőzésen. A pankrátorok, akár barátságosak, akár ellenségesek, sokkal bensőségesebb kapcsolatot alakítanak ki a nézőkkel egy ilyen esemény során, mint a legtöbb sportoló, így a laikusabb szemlélő is könnyedén beleélheti magát a látványos eseményekbe.

Másrészt azért, mert ez kiváló szórakoztatást jelent minden korosztály számára, talán a legeslegfiatalabbak kivételével. Egy közelmúltban kiadott kutatás szerint a legnépszerűbb amerikai pankrációszervezet rajongóinak csaknem ötöde a 12-17 év közötti korosztályból kerül ki, de ennél kisebb porontyok is helyet foglalnak a lelátókon. Korábban egy másik csapat a floridai Disneylandben rendezte műsorait, amelyek hamar a vidámpark fő látványosságává váltak. A legtöbb rajongóra úgyszintén igaz, hogy gyerekkorukban váltak a műfaj rabjaivá. Noha a HCW magyar és külföldi pankrátorai sokkal vadabb és fizikálisabb birkózást mutatnak be a televízióban is látható nagy testvéreknél, a show megtekintését gyermekeknek is ajánlhatjuk - aggályok esetén, illetve 12 éves kor alatt kötelezően nagykorú felügyelete mellett.


Harmadrészt pedig azért, mert a HCW - Magyarország első és egyetlen pankrációszervezete - alig két esztendő leforgása alatt gyakorlatilag Európa csúcsára emelkedett, amiben a legutóbbi szegedi gála is komoly szerepet játszott. A szinte valószerűtlen felemelkedést méltán jelképezi az a számos külföldi pankrátor, aki már nevet szerzett magának más országokban, és napjainkban Magyarországra akar jönni. A szervezet állandó tagjai közé tartozik egy-egy orosz és francia birkózó, ezen a gálán pedig láthatunk majd fellépőket Skóciából és Hollandiából is, mi több, a külföldiek bajnokait! A magyar pankráció sok mindenben különbözik az amerikaitól, számos más pankrátorkultúra (pl. Japán, Mexikó) stílusjegyeit is adoptálta. Az akció még inkább test-test ellen zajlik, és ha mondhatjuk így, közvetlenebb. Mindezek a fellépők letéteményesei ennek.

A közönség és a pankrátorok fanatizmusa mellett a HCW sikerének harmadik részét pontosan ez a sokszínűség teszi ki. Míg a legtöbb, a miénkéhez hasonlító kis szervezet egyetlen dologra koncentrál, addig a magyar társaság egyaránt érdekelt a tiszta birkózásban, a szórakoztató előadásmódban és még a kőkemény, szabályok nélküli összecsapásokról nevezetes hardcore stílusban is.A Szegedi Pankráció Szupershow a honi profi birkózás ünnepe, ennek megfelelően a szervezők nem fukarkodnak a legnagyobb csaták lekötésével. A Dover művésznévre hallgató pankrátor, a HCW hardcore bajnoka tavaly a város leggyűlöltebb emberévé vált, amikor mély torokhangon hörögve becsmérelte Szegedet. Idén viszont még az ellenséges közönségnél is nagyobb kihívás vár rá: egyszerre öt éhes ellenféllel szemben kell megvédenie címét, egy szabályok nélküli mérkőzésen, ami maga lesz az Apokalipszis. Itt lesz velünk egész Európa legismertebb pankrátorhölgye, a németországi Alpha Female, aki a legtehetségesebb magyar lánnyal, Audrey Bride-dal néz majd farkasszemet egy olyan küzdelemben, ami vitán felül a kontinens legjobbjai között zajlik majd. S nem feledkezhetünk meg a hollandok szó szerint óriási bajnokáról, a 180 kilós Big Geertről, aki most azért jön hozzánk, hogy kockára tegye övét a HCW történetének legelső bajnoka, a mindössze 70 kilogrammos Icarus ellen, Dávid és Góliát újkori csatájában!

És akkor még nem ejtettünk szót a főmérkőzésről, ami a HCW bajnoki címéért zajlik majd. Ez nem más, mint egy létrás küzdelem, amelyben a dicsőséget ígérő öv magasan a ring felett lóg, és csakis egy létra segítségével lehet elérni, mely létrát menet közben fegyverként is felhasználhatják a pankrátorok. Ez a meccstípus a pankráció egyik alfája és omegája immár húsz éve, és megnyerni azt, a siker igazi ismérve. A domináns bajnok, a két méter magas PG Hooker immár 11 hónapja tartja magánál az övet, hol aljas furfanggal, hol nyers erővel, de mindig legyőzte ellenfeleit. Kihívói között ott található az önjelölt messiás Hollandiából, az a Gabriel Angelfyre, aki először vitte hírét a magyar pankrációnak - és nem vitte jó hírünket, máig is csak arra törekszik, hogy megtérítsen mindnyájunkat, és uralkodjon felettünk. Viszont ott van az a Renegade is, aki PG Hooker legrégebbi ellenlábasa, egy igazi magyar cowboy, egyeseknek Rosszfiú, másoknak Szépfiú, mindenesetre a HCW talán legvagányabb és legnépszerűbb pankrátora. Ők hárman az álmaikért fognak küzdeni május 18-án.


A Szupershow műsorvezetője a hatalmas szövegeiről és lendületes stílusáról ismert Kisházi Sándor lesz, akinek a személye egy újabb garancia arra, hogy a diadalmas visszatérés nem fog kudarcba fulladni. A tavalyi évben Szeged igazi fordulópontot jelentett a HCW életében, és pankrátorai azóta megduplázták profizmusukat, mint ahogy azzal a kilátogató közönség is szembesülni fog. S ki tudja? Lehet, hogy a 2. Szegedi Pankráció Szupershow lesz a következő fordulat. Lehet, hogy ez lesz a katalizátora annak, hogy a közeljövőben a televízióban is láthassuk majd Magyarország legjobb profi birkózóit.

Május 18-án tűzijátékok robbannak majd az arénává varázsolt Szegedi Műjégpályán, tűzijátékok robbannak majd a ringben, és remélhetőleg tűzijátékok robbannak majd a lelátókon is. A HCW pankrátorai készen állnak, és várják a szegedi érdeklődőket. Kezdődik a visszaszámlálás...

Olvasóink írták

  • 3. MichaelKnight 2013. május 10. 09:27
    „Ízlések és pofonok. Tény, hogy engem sem szórakoztat, de ahogy a cikkben is szerepel elsősorban 12-17 éves korosztály a célcsoport.”
  • 2. Óperenciás 2013. május 09. 11:24
    „Igényeseknek!”
  • 1. lebowski71 2013. május 09. 11:21
    „A világ egyik legnagyobb és legérthetetlenebb baromsága a pankráció.”
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Bajban a Gyermekmentő Sterilház

Segítse adó 1 százalékával a beteg gyermekek gyógyulását! (X) Tovább olvasom