Délmagyar logó

2018. 06. 24. vasárnap - Iván 13°C | 20°C Még több cikk.

Évi 60 000 forint megtakarítás az ÖkoKörben

Ennyi megtakarítást ígér egy 4 tagú család számára az ősszel folytatódó ÖkoKör program. A Tudatos Vásárlók Egyesületének ingyenes háztartászöldítő projektjében résztvevők a mérések alapján átlagosan ennyivel csökkentették gázszámlájuk összegét.

Az ÖkoKör nemcsak a családok, fogyasztók rezsijét képes csökkenteni: a résztvevők jókedvűen, kis közösségben, egymás jó tapasztalatait és a zöldülés rögös útján megélt buktatókat megosztva tudnak változásokat elérni. A programot olyanoknak ajánlják, akik mindig is szerették volna zöldíteni a háztartásukat, de egyedül túl nagy falatnak tűnt. Az ÖkoKörben új barátokkal és egyszerű módszerekkel érhető el eredmény.

A háztartási kiadások csökkentése környezetvédelmi szempontból is jelentős: kevesebb hulladékot termelnek (élelmiszerekből, csomagolóanyagokból) és jelentősen apadnak az energiafelhasználás (víz, villany, gáz) mutatói is.

A programba csoportvezetők és csoporttagok jelentkezését is várják. Csoportvezetőnek bárki jelentkezhet, nem kell hozzá előképzettség, elég a lelkesedés és a szervező alkat. A leendő csoportvezetők számára a Tudatos Vásárlók Egyesülete (TVE) ingyenes trénerképzést tart, majd részt vehetnek a csoportok szervezésében.


Az 5-12 fős ÖkoKörök 2-3 hónapig járnak össze, összesen 9 alkalommal találkoznak. A folyamat során a résztvevők az ÖkoKörök kézikönyv, és még inkább társaik segítségével hat kiemelt témát dolgoznak fel (fenntartható pénzhasználat, élelmiszerek, vegyi anyagok, energia, víz és hulladék), amelyekhez kapcsolódóan egyszerű, különösebb anyagi áldozatot nem igénylő, életmódjukba beépíthető, már heti szinten is látványos eredményeket produkáló vállalásokat tesznek.

Az eredmények bíztatóak: az ÖkoKörök eddigi résztvevői háztartásonként átlagosan közel 600 liter vizet, 7 kilowattóra villamos áramot és 18 köbméter földgázt spóroltak meg, fél kilóval kevesebb élelmiszert dobtak a kukába, másfél kilóval kevesebb vegyes hulladékot dobtak ki heti szinten.


Néhány érv az ÖkoKör mellett

Ha Magyarországon mindenki annyival kevesebb élelmiszert dobna ki, mint egy átlagos ÖkoKörös, az egy év alatt megmentett élelmiszerből egész Ózd lakosságát jól lehetne lakatni négy éven át.

Ha Magyarországon annyival kevesebb hulladékot termelnénk a háztartásainkban, mint egy ÖkoKörös, bezárhatnák az összes hulladékégetőt és lakat kerülhetne minden hatodik hulladéklerakóra is.

Mire költenél 60 000 forintot? Egy négyfős család ennyit takaríthat meg egy évben, ha annyival csökkenti gázfelhasználását, mint az ÖkoKörösök.

Az éves mezőgazdasági öntözés negyedét fedezné, ha mindenki annyi vizet spórolna, mint egy ÖkoKörös.

Öt háztartás áram-megtakarításából meg lehetne oldani egy hatodik teljes áramellátását, ha mindenkinek annyival csökkenne az áramfelhasználása, mint az ÖkoKörösöké.

Új barátokra lelve, jókedvűen, közösen tanulva és megoldva a háztartászöldítés kérdéseit változtathatunk!

További információ az ÖkoKörről:
http://tudatosvasarlo.hu/okokorok

Jelentkezés az ÖkoKör programra:
tve@tve.hu

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Sulikezdési és őszi szezonnyitó kedvezmények a Szeged Nagyáruház földszintjén

Tovább olvasom