Délmagyar logó

2018. 05. 27. vasárnap - Hella 16°C | 28°C Még több cikk.

Fáj a térde, dereka, válla? Ne éljen együtt a fájdalommal!

A mozgásszervi betegségek hazánk egyik leggyakoribb, legnagyobb számú és legtöbb kiadást jelentő betegségcsoportja. A mozgásszervi panaszok első tünete a fájdalom, melyet az idő múlásával gyakran a következményes mozgáskorlátozottság, majd hosszabb távon ízületi, csontdeformitások kialakulása követhet.

Számos képalkotó diagnosztikai módszer áll rendelkezésünkre a mozgásszervi panaszok okának felderítésében. A megbetegedések jelentős része jól diagnosztizálható hagyományos röntgenfelvétellel, illetve annak speciális, terhelés alatt készült változatával. Számos esetbenmegfelelő képet nyújt az ízületi ultrahang vizsgálat. Tekintve azonban, hogy a csont-ízületi rendszer igen komplex felépítésű, a legkomplexebb áttekintést az MR-vizsgálat adja. Vannak olyan megbetegedések, melyek kimutatása csak ezzel a képalkotó módszerrel lehetséges. Ilyen esetekben a hagyományos röntgendiagnosztika és az ultrahang sem bír kellő információértékkel. Erre példa a térdízületben gyakran sérülés következményeként kialakuló szalagszakadás, vagy ízületi porcsérülés, illetve a porcleválás. Ugyancsak gyakori, sokszor munkaképtelenséget okozó betegség a derékfájdalom, ami legtöbbször gerinceredetű probléma következménye. A gerincről - beleértve a csigolyákat, a csigolyák közti porckorongokat, a kilépő idegeket, és a gerincvelőt -, a legpontosabb képet szintén az MR adja. A panaszokat leggyakrabban a porckorongok sérvesedése, vagy előboltosulása okozza, melyet MR-rel jól ki lehet mutatni. A diagnózis birtokában, a megfelelő terápia mellett a munkaképesség az esetek nagy többségében visszaállítható.

Ne várja meg, míg a fájdalom mindennapi tevékenységében is korlátozza!

Szűrő jellegű képalkotó diagnosztikai vizsgálatok térítéses ellátásban, rövid várakozási idővel igénybe vehetők a Euromedic Diagnosztikai központokban. Képalkotódiagnosztikai szűrővizsgálatok igénybevétele előtt kérjük, konzultáljon kezelőorvosával, háziorvosával vagy a Euromedic Diagnosztikai Központ radiológusorvosával.

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Vodafone mobilinternet: többen, gyorsabban, még jobban

A Vodafone átadta Magyarországnak az új, szélessávú mobilinternet hálózatát. Ez több mint 9 millió… Tovább olvasom