Délmagyar logó

2017. 10. 20. péntek - Vendel 9°C | 24°C Még több cikk.

Fenntartható hulladékgazdálkodás

A Hulladékból energiát (angolul: Waste 2 Energy, röviden: W2E) című, az INTERREG IVC program keretében támogatást nyert projekt központi témája a fenntartható hulladékkezelés előmozdítása Európa régióiban, valamint a hulladékból történő energia előállítása.

A projektben 8 partner képviselteti magát az Európai Unió 7 tagállamából: Östergötland Megyei Adminisztratív Tanács Svédországból (vezető partner), Cumbria Megyei Tanács az Egyesült Királyságból, Abruzzo Régió / A.R.A.E.N. - Regionális Energia Ügynökség Olaszországból, Dél-alföldi Regionális Fejlesztési Ügynökség Nonprofit Kft. Magyarországról, Kujawsko-Pomorskie Voivodeship Lengyelországból, Szlovák Innovációs és Energetikai Ügynökség és a Regionális Energia Ügynökség Szlovákiából, valamint Dâmbovita Megyei Tanács Romániából.

A projekt célja a tudás, valamint a jó gyakorlatok, tapasztalatok megosztása egymás között a fenntartható hulladékkezelésre vonatkozó regionális szabályozások terén, a hulladékról alkotott szemlélet társadalmi megítélésének megváltoztatása (felismertetni potenciális erőforrás mivoltát), valamint a hulladékból kinyert energiamennyiség növelése, amit regionális Akciótervek kidolgozásával kíván megvalósítani. Ezen átfogó cél elérése érdekében az alábbi 3 további célkitűzés került megfogalmazásra:
1. A hulladéklerakókba kerülő anyagok mennyiségének csökkentését célzó regionális stratégiák kidolgozása
- fenntartható hulladékkezelési eljárások során szerzett tapasztalatok cseréje révén;
- a jó gyakorlatok feltérképezése és megosztása által a résztvevő régiók körében.
2. Különböző módszerek bemutatása a hulladékból nyerhető fenntartható energia-előállítás növelése érdekében
- a hulladékból történő energia-előállítást befolyásoló regionális politikák feltérképezése által;
- felmérő eszköz (Policy Tool - kérdőív) kidolgozása révén, mely a résztvevő régiók számára készült, ám átültethető bármely másik EU régióra;
- a projekt eredményeinek disszeminálása révén, mind a partner régiókban, mind más Európai Uniós régiókban, Európai Uniós intézményeken és hálózatokon keresztül.
3. Az alacsony széntartalmú gazdasági növekedéshez való hozzájárulás a partnerrégiókban
- a régiók hulladékgazdálkodási iparágára jellemző gazdasági növekedési potenciálok a Policy Tool - kérdőív segítségével történő feltérképezésével;
- résztvevő régiók által kidolgozott regionális Akciótervek kidolgozásával a fenntarthatóbb hulladékkezelési stratégiák kialakítása végett.

A projekt fő eredményei a következők:
- Egy kérdőív kidolgozása (Policy Tool), mely segíti a régiók fenntarthatóbb hulladékkezelési stratégiáinak kidolgozását.
- Fenntartató hulladékkezelési Akciótervek kidolgozása (minden résztvevő régióban egy), melyek középpontjában a hulladéklerakókba kerülő anyagok mennyiségének csökkentése, valamint ezen hulladék energiává való alakításának ösztönzése áll.

A projektben vállalt közös tevékenységek túlmutatnak az alapvető kapcsolatépítésen, mivel a cél egy, a hulladékkezelésre vonatozó európai szintű felmérés elkészítése volt (a Policy Tool segítségével), ami alapján kidolgozásra kerültek a Regionális Akciótervek. A felmérés célja a hulladékjellemzők feltérképezésére szolgáló közös európai modell létrehozása volt a költséghatékony és energiatakarékos hulladékfeldolgozás elérése érdekében.

A projekt keretében szervezett tanulmányutak és szemináriumok a hulladékból történő energia-előállítás terén tudás- és tapasztalatcserére biztosítottak lehetőséget, melyek során bemutatásra kerültek a megvalósult, jól bevált gyakorlatok. Az így megszerzett tudás a Policy Tool kialakításakor került felhasználásra, melyet bármely Európai Uniós tagállam alkalmazhat a saját hulladékkezelési jellemzőinek feltérképezésére, a költség- és energiahatékony hulladékfeldolgozás elérése céljából.

A projekt regionális szinten hivatott befolyást gyakorolni a fenntartható hulladékgazdálkodás elérése érdekében. A hatékony környezetgazdálkodásra vonatkozó szabályozás megteremtéséhez hozzátartozik a politikai akarat, a jól bevált gyakorlatok ismerete, a hulladék- és szénkibocsátás csökkentésének szándéka és a gazdasági növekedés ösztönzése.
Bár európai viszonylatban jó 20 éves a lemaradásunk, a hazai hulladékgazdálkodás gyakorlata az elmúlt 10 évben, az első hulladékgazdálkodási törvény hatályba lépése óta sokat fejlődött. Számos jól működő gyakorlatot figyelhetünk már meg az országban és a régióban is, de vannak még gyenge pontok. Ahhoz, hogy a környezetünket ne éljük fel, változtatni kell a viselkedésünkön, környezettudatosabbá kell válnunk, így lehetünk részesei a fenntartható fejlődésnek. „A gondolkozz globálisan, cselekedj lokálisan!" szlogen továbbra is, és egyre inkább aktuális.

A dél-alföldi régió hulladékgazdálkodásának fenntartható fejlődését támogató akciótervet, valamint a projekt partnersége által készített szemléletmód-váltást népszerűsítő kisfilmet, mely a hulladék lehetséges felhasználási módjaira hívja fel a figyelmet megtalálja az Dél-alföldi Regionális Fejlesztési Ügynökség honlapján a www.darfu.hu címen a nemzetközi projektek - W2E menüpont alatt

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Ingyenes kiállítási megjelenés - Könnyűipari Kiállítás és Divatvásár Temesváron 2012. október 18-20.

A Csongrád Megyei Kereskedelmi és Iparkamara a Temes Megyei Kereskedelmi, Ipari és Agrárkamara… Tovább olvasom