Délmagyar logó

2018. 02. 24. szombat - Mátyás -3°C | 3°C Még több cikk.

Gyógyító fénysugarak az éleslátásért

A negyven-ötven felettiek tapasztalhatják: az életkor előrehaladtával észrevehetően romlik a szem alkalmazkodó-képessége. Nekik segíthet a szegedi Klin Szemészeti Kft. lézeres látásjavító eljárása. Egy másik ultraibolya fény hatásos gyógyír a speciális szaruhártya-betegség, a keratoconus nevű szaruhártya betegség kezelésére.
Világszerte több mint 10 millió ember éleslátását adták már vissza lézeres eljárással. Segít a műtét azoknak, akik csak szemüveg vagy kontaktlencse segítségével látnak élesen, és szeretnének megszabadulni ezektől a segédeszközöktől; gyógyítható vele a szemtengely-ferdülés. Azoknak, akik a távoli éleslátáshoz szemüveget viselnek, de van olvasószemüvegük is, szintén megoldást jelenthet a beavatkozás, melynek ára pár éven belül megtérül, hiszen nem kell többé szemüvegre, kontaktlencsére, dioptriás napszemüvegre költeni - tájékoztat Hidasi Vanda, a szegedi Klin Szemészeti Kft. szemorvos-igazgatója.

A cég 1995 novemberében alakult. Magánrendelője a Szegedi Tudományegyetem Szemészeti Klinikájának épületében található, az egyetemmel együttműködésben. A rendelő előjegyzéssel dolgozik, 24 órás telefonos szolgálatot tart fenn (száma 62/545-092). 2008-ban Németországban elnyerte az ipari és az orvosi formatervezés nagydíját az a német berendezés, amellyel dolgoznak - korszerűbbet nem találni Magyarországon. Operáló lézernyalábja mindössze fél milliméter átmérőjű, így egészen apró hibák korrekciójára is képes.

Segít például az ötven felettieknek, akik már tapasztalhatják: az életkor előrehaladtával észrevehetően romlik a szem alkalmazkodó-képessége. Egyre messzebb kell tartani az olvasnivalót, hogy jól lássuk. Ez az "öregszeműség" - amelyet multifokális szemüveggel, kontaktlencsékkel, szembe ültetett műlencsékkel is kezelnek, de egyre többen választják a lézeres szemműtétet.


- A PresbiMAX számítógépes program segítségével a lézer olyan formát ad a szaruhártyának, amely közelre és távolra egyaránt jó látást biztosít, szemüveg nélkül - magyarázza Hidasi Vanda. A távollátás ugyan a műtét után az addiginál kicsit rosszabb lehet, vezetéshez például szemüvegre lehet szükség, csakúgy, mint a nagyon apró dolgokhoz, a manikűrhöz, az ötvös munkához. Az új látás megszokásához kell néhány hét - ha a páciens nem érzi megfelelőnek, a szaruhártya formája visszaállítható. Hazánkban csak a Klin Szemészeti Kft. végzi ezt a beavatkozást - tájékoztat Hidasi Vanda.

2008 óta alkalmazzák az úgynevezett crosslinking, más néven riboflavin kezelést is, amely időben elvégezve hatásos gyógyír egy speciális szaruhártya-betegségre, a kezdeti keratoconus gyógyítására. A szaruhártya kiboltosulásos betegségeit sokáig csak szaruhártya-átültetéssel lehetett kezelni - manapság már hatékony ez az UV-fénnyel történő, szaruhártya-erősítő kezelés. - Az UV-fény hatására a szövetekben új keresztkötések képződnek, a szem mélyebb rétegeinek károsodása nélkül. A kezeléssel a szaruhártya elvékonyodása megáll, a szövet ellenállóképessége nő. Világszerte új eljárás, de már több mint 5 ezer beteget kezeltek ezzel a módszerrel. Klinikai tanulmányok szerint a páciensek 85 százalékának látása jelentősen javult. A szaruhártya nem gyulladásos eredetű, progresszív elvékonyodása és előboltosulása férfiaknál gyakrabban előfordul, előbb-utóbb mindkét szemet érinti. Legfőbb tünetei: szemüveggel sem korrigálható megfelelelően a látásromlás, a kontaktlencse viselése pedig panaszokat okoz, billeg, leesik. Ilyenkor érdemes szakemberhez fordulni, aki részletes, nagyjából egyórás, fájdalommentes szemészeti vizsgálat után állapítja meg a diagnózist. Ha a páciens a beavatkozás mellett dönt, egy hónappal előtte le kell vennie a kontaktlencsét a kezelendő szemről. A műtéttel megerősíthető a szaruhártya, csökken a deformitás, a folyamat előrehaladása lassítható, megállítható, a szaruhártya-átültetés elkerülhetővé válik.

Olvasóink írták

  • 2. laina 2011. április 15. 09:21
    „Ha nincs pénzed, vakulj meg.... Ez van a fogászaton is. Szomorú, de szerintem mindkettő alapvető dolog, sok felesleges támogatás helyett, inkább ezeket támogatnák valamilyen mértékben”
  • 1. Zotya100 2011. április 10. 13:24
    „Azért legalább tájékoztató jellegű árakat írhattak volna. Biztos nagyon jó, nekem is kéne, de ki tudja, mennyiért?
    Ha valakinek van erről infója, írja ide, -- megköszönném!”
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Komplex szolgáltatások egy helyről

Megtakarítást, biztonságot és szupergyors internetet kínál a T-Home. Tovább olvasom