Délmagyar logó

2017. 09. 21. csütörtök - Máté, Mirella 11°C | 17°C Még több cikk.

Ha már Chuck Norris sem segít, jön a mobiltechnológia

Kántor vagy Mancs nyomdokain haladva újabb mentőkutya nevét kezdi megismerni a speciális mentők világa: a Cserhát Mentőkutyás Egyesületnél dolgozó Chuck Norris-ét.
Évente többszáz személy a mentőkutyás egységek azonnali bevetésének köszönheti életét – azt, hogy még azelőtt rájuk találtak, hogy kihűltek vagy éhen haltak volna. Keresésük megfeszített munkát jelent a kutyáknak – még a legjobb képességű állatok is kimerülnek 45-60 perc alatt. Ezért kell egy olyan eszköz, amely sosem fárad el, éjjel-nappal, viharban és napsütésben is megbízható.


A Vodafone Magyarország Alapítvány és a Cserhát Mentőkutyás Egyesület két éve működik együtt a mobiltechnológiát az életmentés szolgálatába állítva. A megvalósítást a GPS, valamint a mobilkommunikációt lehetővé tevő GSM-hálózat egybeolvasztásával fejlesztett, internet alapú, bárhonnan elérhető nyomkövető rendszer, az IneTrack adja. A kutyák hámjára erősített jeladók a Vodafone SIM-kártyáinak segítségével továbbítják aktuális helyzetüket egy központi számítógépbe.


A rendszert május 30-án Budapesten egy szimulált helyzetben ismerhette meg a nyilvánosság, ahol az egyesület legtapasztaltabb mentőkutyája, Chuck Norris, az RTL Klub műsorvezetője, Barabás Éva keresésére indult. A jelenlévők mobilnetes élő közvetítésen figyelhették a csapatok mozgását és a sikeres mentést. Az esemény sztárja Chuck Norris – becenevén Chucky –, az egyesület legképzettebb mentőkutyája volt. A 4 éves németjuhász alig egy hónappal ezelőtt kihűléshez közel álló, eszméletét veszített személy életét mentette meg egy Pásztó közelében elterülő erdő mélyén.

– A mentőkutyásokkal és az Inepex-szel közös fejlesztés célja egy olyan kutatórendszer megteremtése volt, amellyel lakott területektől távol, nehéz terepviszonyok esetén is lehet hatékonyan szervezni és irányítani a mentést – mondta Gothárdi Ibolya, a Vodafone Magyarország HR vezérigazgató-helyettese.
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Tollaslabda vagy badminton? Próbáld ki mindkettőt!

Ez a játék csak addig egyszerű, amíg mindkét játékosnak az a célja, hogy a labda a levegőben… Tovább olvasom