Délmagyar logó

2017. 11. 19. vasárnap - Erzsébet 0°C | 8°C Még több cikk.

Hozza vissza, bízza ránk!

Az Electro-Coord Magyarország Nonprofit Kft. figyelemfelkeltő és környezettudatosságra nevelő kampányt indított, melynek célja, hogy az elhasznált kompakt izzókat, fénycsöveket, lámpatesteket a lakosság a jövőbe szelektíven gyűjtse, és azok ne kerüljenek a kommunális hulladékba.

"Két ország, egy cél, közös siker", ez a mottója a Magyarország-Románia Határon Átnyúló Együttműködési Programnak, s ezt vallja az Electro-Coord Magyarország Nonprofit Kft. valamint román partnere a Recolamp is, akik az elektronikai hulladékgazdálkodásban hosszú évek óta jártas cégek. A határokon átívelő program Temesváron startolt, november 16-a és november 22-e között pedig Szegeden az Árpád téren találkozhatnak az érdeklődők az erre a road-showra készült interaktív rendezvénysátorral.

A projekt a „Környezetszennyezés csökkentése az elektromos világítótestek hulladékainak kezelési rendszere fejlesztésével Magyarország és Románia 8 megyéjében" elnevezést viseli, amely a Magyarország-Románia Határon Átnyúló Együttműködési Program 2007-2013 keretében valósul meg (www.huro-cbc.eu), az Európai Unió támogatásával, az Európai Regionális Fejlesztési Alap valamint a Magyar Köztársaság és Románia társfinanszírozásával. A program célja közelebb hozni egymáshoz a határmenti térségben élő embereket, közösségeket és gazdasági szereplőket az együttműködésbe bevont térség közös fejlesztésének elősegítése érdekében, a határmenti térség alapvető erősségeire építve.

Az Unió által támogatott pályázaton 2011 márciusa és 2012 májusa között Békés, Csongrád, Hajdú-Bihar, Szabolcs-Szatmár-Bereg megyéi mellett a romániai Arad, Temes, Bihar, Szatmár megyéi is részt vesznek. A rendelkezésre álló 1,6 millió eurót speciális gyűjtő konténerek gyártására és kihelyezésére, tájékoztató kampányok szervezésére, valamint az elhasznált fénycsövek újrahasznosítását szolgáló gyár építésére használják fel. A Mezőkovácsházán felépülő gyár ellátja majd a projekt mindkét partner országát.

Szeged a hetedik magyarországi város, ahol az Árpád téren megtekinthető az interaktív sátor reggel 9 és 18 óra között, amelyben információk, interaktív játékok, dokumentumfilmek, nyomtatott információs anyagok állnak az érdeklődők számára.
Kovács Béla, az ELECTRO-COORD divízióvezetője szerint különösen fontos a lakosság körében tudatosítani, hogy a veszélyes anyagokat tartalmazó takarékos égők és fénycsövek nem kerülhetnek a kommunális hulladékba! Magyarországon 5500 ponton gyűjtik az elektronikus hulladékot és ezen belül is szelektíven a takarékos égőket, izzólámpákat. „A világítótestek anyaga 85%-ban újrahasznosítható. Magyarországon jelenleg az eladott világítótestek 40%-a visszakerül hozzánk, de az a célunk, hogy 2016-ra ez az arány 70-80% legyen. A közös magyar–román projekt keretében újabb 500 elektronikus hulladékgyűjtő pontot szeretnénk létesíteni."

További információ:

www.huro-cbc.eu

www.borderlight.org

Jelen cikk tartalma nem feltétlenül tükrözi az Európai Unió hivatalos álláspontját.

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Új mobiltechnológia debütál Magyarországon: 4G/LTE hálózati ügyfélteszt a Telekomnál

2012. január 1-jén elindítja 4G/LTE mobilinternet szolgáltatását is a T-Mobile. Tovább olvasom