Délmagyar logó

2017. 12. 14. csütörtök - Szilárda -1°C | 9°C Még több cikk.

Hulladékcsökkentés komposztálással

A Szegedi Környezetgazdálkodási Nonprofit Kft. 100%-ban természetes, bevizsgált, lakossági és egyéb mezőgazdasági felhasználásra engedélyezett termésnövelő anyagot, azaz minőségi ömlesztett komposztot kínál akciós áron.

A minőségi komposzt december 31-ig bruttó 3500 Ft/tonna áron kapható a Regionális Hulladékkezelő Telepünkön (6729 Szeged, Sándorfalvi út). Gondoljanak már most a tavaszra! Vásároljanak a betárolásra alkalmas akciós komposztunkból! A Hulladékkezelő Telep Komposztáló Üzeme hétköznapokon 7-15 óráig tart nyitva (gépi rakodást 7.00-14.30 között vállalunk). További információért hívja munkaidőben hétfőtől péntekig 8.00-16.00 óra között a 62/777-267 vezetékes telefonszámot, vagy írjon üzenetet a kereskedelem@szkht.hu e-mail címre.
 

Társaságunk megközelítőleg 2,8 millió négyzetméteren nyírja a füvet városszerte. A lekaszált füvet, összeszedett falevelet, nyesedéket hatalmas méretű újrafelhasználható zsákokban szállítjuk a Sándorfalvi úti üzemünkbe komposztálásra, amely folyamat végtermékeként a parkok talajának előkészítésekor újrahasznosítunk. Tudta, hogy a komposztálás legfőbb célja a hulladékmennyiség csökkentése? Hazánkban egy átlagos állampolgár évente körülbelül 300 kg hulladékot termel. Ennek kb. 30%-a olyan szerves anyag, amely komposztálható lenne.
 

A komposztálás során ugyanis különböző gombák és baktériumok oxigén jelenlétében lebontják a szerves anyagokat, így keletkezik a komposzt, ami sötétbarna színű, nem kellemetlen szagú anyag, magas táp- és ásványianyag-tartalmánál fogva alkalmas kertészeti és szántóföldi felhasználásra. Természetes tápanyag-utánpótlás a növények számára, javítja a talaj szerkezetét, levegőháztartását. A gyorsan kioldódó műtrágyával szemben lehetővé teszi a különböző tápanyagok folyamatos felvételét. Sötét színe elősegíti a talaj felmelegedését (tavasszal gyorsabb a csírázás). Jelentős a vízmegkötő képessége, nyáron nem kell annyit öntözni. Emeli a talajban lakó élőlények aktivitását, fokozza a növények betegségekkel, kártevőkkel szembeni ellenálló képességét. A talajban esetleg előforduló méreganyagokat megköti.
 

Fontos megemlítenünk, hogy a komposztálás során csökken a levegő szennyeződése, hiszen nem kell elégetni a feleslegessé vált ágakat, nyesedékeket. Helyettesíthetőek a kőolajból, magas hozzáadott energiával előállított műtrágyák.
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Megérkezett Szegedre a fogtündér

A Globe Centre Egészségközpont programja a szorongás oldására. Tovább olvasom