Délmagyar logó

2017. 12. 16. szombat - Etelka, Aletta 1°C | 11°C Még több cikk.

Játsszon mértékkel!

Idén júniusban a 72 európai lottótársaságot tömörítő Európai Állami Lottó és Totó Szövetség (EL) különleges és rangos elismerésben részesítette a Szerencsejáték Zrt.-t. Barcelonai kongresszusán „Felelős játékszervezőnek" minősítette a magyar lottótársaságot.
Idén júniusban a 72 európai lottótársaságot tömörítő Európai Állami Lottó és Totó Szövetség (EL) különleges és rangos elismerésben részesítette a Szerencsejáték Zrt.-t. Barcelonai kongresszusán „Felelős játékszervezőnek" minősítette a magyar lottótársaságot, amely ezzel egyike lett kontinensünk azon 14 szerencsejáték-szervező társaságot számláló élcsapatának,, amelynek tagjai kiállták az alapos és kemény követelményeket támasztó minősítési procedúrát, s kiérdemelték a csak a legjobbakat megillető besorolást. Miért lesz, lehet felelős egy játékszervező? Mi a lényege, tartalma a felelős játékszervezésnek?

Veszélyes üzem

A szerencsejáték „veszélyes üzem" is lehet, amely károsan hathat az egyének, a családok, s végső soron a társadalom életére. Az internet korában számos helyszínen, csatornán gyorsan és könnyen elérhetőek a szerencsejátékok. Főként a kártyajátékok és a sportfogadások piacán igyekszik egyre több szervező megélni. A gyakorta agresszív reklámozás, „agymosás" következtében olyan tévképzet alakul ki sokakban, hogy a szerencsejátékok a boldogulás, a meggazdagodás biztos útját jelentik.

A kiskorúak védelme

A felelős szervezőnek a sérülékeny egyéneket, csoportokat, első helyen a kiskorúakat kell megvédenie. A Szerencsejáték Zrt. tudatára ébredt annak, hogy a fiataloktól bevételezett forintoknál többet érhet az a bizalom, amelyet a felnőtt társadalomtól megkap, ha önként lemond a kiskorú vásárlókról. Ezért kezdeményezte 2005-ben a jogalkotónál, hogy tegye általánossá a 18 éves korhatár előírását, a kiskorúak kizárását a szerencsejátékokból. Erre sor került, s még egy másik, a szervező felelősségét kibővítő előírást is beiktattak a törvénybe. Azóta az értékesítőhelyeken hirdetmény hívja fel a figyelmet a túlzásba vitt szerencsejáték ártalmaira, a szenvedélybetegség kialakulásának veszélyére. Ezzel a játékfüggőségre hajlamosakat, az anyagi lehetőségeiket meghaladóan költekezőket is védelme alá vette a törvény.

Többet a minimumnál!

A Szerencsejáték Zrt. a törvény előírta minimumnál többet tesz játékosaiért. A figyelmeztetés mellett tájékoztat, felvilágosít és a segítségét is felajánlja. Az értékesítőhelyeken ismertető füzetek (Hogyan lottózzunk? Hogyan fogadjunk? Hogyan puttózzunk? stb.) segítenek eligazodni egy-egy játék rejtelmeiben, tartalmazva a pontos nyerési esélyeket, az árat, az elérhető nyereményeket. A játékosok így reális döntési helyzetbe kerülnek: mennyit érdemes költeniük, mennyit kockáztathatnak. Aki tisztába akar kerülni önmaga lehetőségeivel és gyenge pontjaival, a társaság megújított internetes honlapján öntesztet tölthet ki, tanácsokat olvashat és segítséget kaphat egy konkrét telefonszámon, ha már baj van, ha már kialakult a játékfüggőség. A fő cél, a lényeg, hogy lehetőleg mindenki megértse és fogadja el a szervező intelmét: játsszon mértékkel!

Önkorlátozás

Az SzZrt. internetes fogadási rendszerének egyik újdonsága (egyelőre a Tippmax, a Tippmix és a Kenó esetében), hogy aki már regisztrált, figyelmeztető és önkorlátozó funkciókkal is találkozhat. Beállíthatja, limitálhatja, hogy egy nap vagy egy hét során mennyit akar költeni és mennyi időt játékkal tölteni, s ha ezt túllépné, automatikus figyelmeztető üzenetet kap.

A társadalmi érdek elsőbbsége

A Szerencsejáték Zrt. játékszervezési programjának stratégiai eleme a már működő játékok és a fejlesztések kockázati szempontból történő, átfogó kutatásokon alapuló elemzése, értékelése, s a játékfüggőségre leginkább hajlamosító játékok bevezetésének elkerülése. Mindennek – tehát a felelős játékszervezésnek – az elvi alapja, hogy a mindenáron való profitszerzéssel szemben elsőbbséget élvez a társadalmi érdek.

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Lapozzon bele az induló Breki magazinba!

Novemberben megjelenik a Délmagyarország új gyerekmagazinja, tele színezőkkel, mesékkel,… Tovább olvasom