Délmagyar logó

2018. 05. 27. vasárnap - Hella 16°C | 28°C Még több cikk.

Kandallóstílusok - stílusos kandallók

Ahogy minden ember, úgy minden lakás különböző és egyedi. Ugyanez igaz a kandallókra is, melyek stílusuk és működési módjuk szerint különbözőek lehetnek. (X)
Működése szerint a kandalló épülhet légfűtésre és vízfűtésre is.

Vízfűtés esetén egy vízteres kandallóbetét a rendszer lelke. Egy vízköpenyes tűztérrel épített kandalló rákötve az ingatlan fűtésrendszerére könnyedén megoldja az adott lakás vagy ház kifűtését. Persze fontos a rendszer megfelelő méretezése és szakszerű megvalósítása, valamint a szükséges gépészet kiépítése.

Légfűtésre épült kandallók esetében kicsit egyszerűbb a helyzet. Ebben az esetben nincs szükség költséges épületgépészeti megoldásokra a kandalló működéséhez. Egy légfűtésre épített kandalló azonban csak a gondosan megtervezett ingatlanbelsővel rendelkező otthonokat képes önmagában kifűteni. Nagy gond ugye, hogy a meleg nem a mi kényünk, kedvünk szerint közlekedik a lakásban. Azonban itt is lehetőség van eljuttatni a hőt a fűtőeszköztől távolabb eső helyiségekbe. Ehhez manapság már rendelkezésre állnak azok a légtechnikai megoldások, melyek segítségével az ingatlan kandallótól távolabb eső szobái is kifűthetők, így nincs szükség költséges radiátoros fűtéshálózat kiépítésére.


A fenti esetekben a kandalló egy zárt kandallóbetétből és a köré épített burkolatból áll.

Technical Kft. bemutatóterme
Szeged, Kossuth Lajos sgt. 83.
Tel.: 06/20/9352060
E-mail: kandallosgyuszi@gmail.com
www.firetechnic.hu

A burkolatok stílusának, anyagának, formájának szempontjából nincs jelentősége annak, hogy lég-, vagy vízfűtésre épül-e a kandalló, bármilyen kandallóbetét bármilyen kandallóburkolatba beépíthető.

A kandallóburkolatok stílusuk szerint több csoportra oszthatók.

Klasszikus stílusú kandallóknak a hagyományos kandallóformákat nevezzük, melyek képe a kandalló szó említésére azonnal eszünkbe jut. Az ilyen kandallóburkolatok tagoltak, jól elkülöníthető a rajtuk a kandalló alsó pereme, a könyöklő valamint a kürtő rész. Az alsó perem/párkány folytatódhat oldalra ülőkeként is. Klasszikus kandallóknak nevezzük még az úgynevezett angol stílusú kandallóburkolatokat is, amik leginkább a középkori kastélyok kandallóira hasonlítanak a hiányzó alsó párkányukkal és hangsúlyos könyöklőjükkel. Megépíthetőek sarok változatban is, általában 45 fokban a sarokba fordítva. Az ilyen kandallóburkolatok általában sima, csiszolt kövekből készülnek, melyek anyaga leginkább márvány, de kisebb hányadban épülhetnek gránit vagy mészkő kövekből is.


A rusztikus kandallók formája általában hagyományos, tehát elkülönül a kandalló alsó párkánya mely ülőkeként akár oldalra is elnyúlhat, a tűztér felső részénél fejkövek díszítik a kandallót és hangsúlyos a könyöklő, mely sok esetben fából készül. A kandallóburkolat felső részén pedig a kürtőt találjuk, mely lehet hagyományosan összeszűkülő vagy akár egyenes változatú is. A rusztikus burkolatok sarok változatai is nagy számú választási lehetőséget adnak. Ezek a burkolatok legtöbbször pattintott kövekből készülnek, melyek anyaga általában mészkő. Az ülőke és az alsó párkány azonban csiszolt kőből valósul meg, itt előfordulhat a gránit vagy néhány esetben a márvány kövezés is.Modern kandallóknak hívjuk a mai kor divatjának megfelelő letisztult vonalvezetésű, vagy például a minimalista design alapján megtervezett kandallókat. Ez a stílus nagy mozgásteret ad a fantáziának. Itt találkozhatunk a klasszikus formákat idéző vagy éppen a rusztikus burkolatokra emlékeztető megoldásokkal is, hiszen egy modern kandalló készülhet klasszikus formában de csiszolt, modern kövekből, vagy éppen fa könyöklővel esetleg ülőkés változatban, de pattintott kövezéssel is mely mediterrán hatást kelhet. Ezeknél a kandallóknál már jellemzőek a több oldalú (2,3 esetleg 4 oldalú) üvegezéssel rendelkező tűzterekhez tervezett kandallók, melyek egyediséget sugároznak és nagyon jól mutatnak egy nappali központi részén vagy éppen egy sarokban.Anyaguk sokféle lehet, jellemzően mészkő, de gránit és márvány is lehet.
Nagyon fontos, hogy jól átgondolt döntést hozzunk a kandalló stílusának megválasztásával. Egy jól megtervezett lakásbelsőt teljesen el tud rontani egy rosszul megválasztott kandalló stílus, egy átgondolatlan kőválasztás vagy éppen burkolatforma, esetleg szín.

Alapvetés, hogy szeretnénk ha az épített kandallónk egyedi lenne, de formában, stílusban, színben passzoljon a lakásbelsőhöz. Egy fa könyöklő például segíthet ebben, hiszen azt bútoraink színére pácolva szép összhatást érhetünk el.

Kandallókkal kapcsolatban forduljon a szakértőhöz bizalommal, keresse Kandallós Gyuszit!
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Itt az NHP folytatása

Kalkulálja ki, hogy kaphat-e kedvezményes kkv hitelt! Tovább olvasom