Délmagyar logó

2018. 04. 26. csütörtök - Ervin 14°C | 25°C Még több cikk.

Keresd a helyit!

Hosszú ideig éltem abban a hitben, hogy a havi egy nagybevásárlásommal tökéletesen tudatos vásárló vagyok. A barátaim hiába győzködtek, hogy higgyem el sokkal olcsóbb és kellemesebb a heti rendszerességű piacozás, mindig azzal hárítottam el, hogy nekem arra nincs időm, a hipermarketben mindent megkapok egy helyen. Egyetlen érvük előtt aztán pár éve mégiscsak meghajoltam: a közelben termett zöldségeknek-gyümölcsöknek, házi készítményeknek, hazai termékeknek kétségtelenül jobb az ízük.

Sőt, ha egy kicsit jobban utánanézünk, rá kell jönnünk, nemcsak az ízük jobb, de a beltartalmi értékük is jóval magasabb. Vegyük például a paradicsomot. Szépen piroslik a bevásárlóközpontok spanyol, olasz, görög paradicsomja, ám ne feledjük el, ahhoz, hogy legyen ideje hozzánk elérnie, feltehetően zöldebben kellett leszedni, s megkezelni a héját. Az árába pedig bele kell számolni a sok ezer km benzinpénzét, a vámot, a nagy- és kiskereskedői hasznot, a szupermarketek fenntartási költségeit, a rengeteg feleslegesen felhasznált csomagolóanyagot és még sorolhatnánk.

De térjünk vissza a tápértékhez. Ha valaki tanulmányozta már a bolti sajtok, felvágottak, kész és félkész áruk csomagolásán feltűntetett összetevőket egy dolog biztosan feltűnhetett neki: ez az E jelzések sokasága. Ezek a színezékek, tartósítószerek és egyéb állományjavítók kellenek ahhoz, hogy ezek a termékek hosszú ideig kibírják a polcokon, s legyen színük-ízük még egyáltalán, mire a kosarunkba kerülnek. A helyben termelt árunak viszont nem kell napokig utaznia szennyezve a környezetet. A házi készítményeket régi, tartósítószer mentes receptek alapján készítik, megőrizve a bennük lévő vitaminokat, ásványi anyagokat. S azt se feledjük el, hogy a hazai termékek vásárlásával, a saját pénztárcánk kímélésén túl, a helyi gazdaságoknak kedvezünk. A régi mondás szerint „az vagy, amit megeszel!" Bele se merek gondolni, mi lennék, ha pár éve nem beszélnek rá barátaim a piacozásra.

Piacra járni tehát egyenlő azzal, hogy védjük a magunk egészségét és a környezetünket is. S persze jó élmény is, hiszen a helyi termékek vásárlásával bizalmi kapcsolatot alakíthatunk ki azokkal, akik a mindennapi eledelünket biztosítják a számunkra. Kedvezzünk hát a helyi kereskedelemnek, vásároljunk olyan termékeket, amelyeket a helyi lakosok, környéken élők állítanak elő. A www.keresdahelyitkampany.hu weboldalon Magyarország hat - Budapesten kívüli - régióra lett felosztva, hogy könnyedén megtaláljuk a közeli gazdálkodókat, kézműveseket, helyi specialitásokat. A termékcsoportonkénti keresés lehetősége egyszerűvé teszi a választást.

KERESD A HELYIT!

Regionális kampány a helyi élelmiszerek közösségi, környezeti és gazdasági előnyeinek edukálására a
dél-alföldi régióban.

Készült a VAN Alapítvány megbízásából, az Új Széchenyi Terv keretén belül, az Európai Regionális Fejlesztési Alap támogatásával.

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

A hazai legnagyobb agrár seregszemle: AGROmashEXPO

Az idei AGROmashEXPO ismét az agrárágazat legszélesebb körű bemutatkozása lesz. Már most kétszerese… Tovább olvasom