Délmagyar logó

2017. 12. 18. hétfő - Auguszta -4°C | 3°C Még több cikk.

Kevesebb mintával, de bátrabb színekkel érkezik a tavasz

Bár február és március fordulóján még nem sok jelét adja a tavasz, hogy eljön majd egyszer, de már másképpen süt be a nap az ablakainkon. Az sem mindegy, hogy milyen textileken keresztül jut a szobánkba a napfény, hiszen egy szép függöny nagyban segíthet bennünket, hogy igazi tavaszi hangulatba kerüljünk.

Az idei kikelet a függönyök, lakástextíliák világába is újdonságokat hoz. Hazánkban is egyre erősödik az a tendencia, hogy otthonunk textíliáit a lakás, helyiség hangulatához, stílusához, funkciójához igazítják.

Ehhez sokan belsőépítész szakember segítségét kérik, de kis odafigyeléssel mi is sokat tehetünk azért, hogy közvetlen környezetünk esztétikus, újszerı, stílusos legyen.

Eddig a függönyök, kárpitok között nálunk a mintás szövetek voltak az uralkodók. Idén azonban egyre erősebben érezhető a Nyugat-Európában kedvelt módi hatása: letisztult stílusú, egyszerű, egyszínű anyagokat használnak fel, s bátran játszanak a színárnyalatokkal. A természetesség is egyre fontosabbá válik, a csillogó, tarka anyagok helyett inkább a
matt felületıek a kedveltebbek, és a környezet- és bőrbarát len, pamut alapanyagok kapnak teret.

A lágy, úgynevezett „fagylaltszínek" már kevésbé népszerıek, divatosabbak idén az erőteljesebb árnyalatok: az orgonalila, a nárciszsárga vagy az üde, friss zöld. A fehér sem az a vakító fajta
manapság, a függönyanyagoknál ennek a színnek is inkább a természetes változatát alkalmazzák a gyártók, mint amilyen a jácint és a hóvirág fehérje.

Kevesebb mintával, de bátrabb színekkel érkezik a tavasz
Kevesebb mintával, de bátrabb színekkel érkezik a tavasz

– Eddig a lakberendezők szívesen társították a mintás anyagokat az egyszínűekkel, most inkább a különböző színárnyalatok kölcsönhatásából adódó harmonikus kombinációk a divatosak – mondta Nagy Éva, egy szegedi függönyszalon munkatársa. – Ezek előnye, hogy nem keltenek zsúfolt hatást a helyiségben, bátrabban alkalmazhatók különféle célokra, mint a mintás anyagok. Az így létrehozott enteriőr sokkal letisztultabb lesz, nyugalmat sugároz, segíti a valóban pihentető otthonlétet.

A minta nélküli textilek kombinációinál sokkal nagyobb a szabadságunk, hiszen itt olyan színpárok, színakkordok is használhatók, amelyeket a mintás anyagok nem engednek meg. Így akár a kék és a zöld, vagy az igazi tavaszi hangulatot sugárzó zöldsárga párosítások is nagyon szépek ezekből az anyagokból. Azért a mintás anyagok sem tűntek el teljesen, ezek közül is nagyon sok szép darab közül válogathatunk az üzletekben, de inkább a nagy, elmosódott minták, motívumok a divatosak idén.

A függönyök esetében is fontos, hogy azokat a funkciójukhoz és a szoba többi részéhez igazítsuk. Ha például sötétebb színt választunk, hogy sötétítő függönyünk valóban árnyékossá tegye a szobát, használhatunk hozzá világos árnyalatú szegélyt, drapériát, így ellensúlyozva a sötét hatást. Ha a falaink világos színıek, és szeretnénk, hogy hasonló színű függönyünk ne olvadjon bele a környezetébe, kiemelhetjük sötét szegéllyel, drapériával.

Bátran kezdjünk tehát bele a tervezésbe, mert a nagy érdeklődésre való tekintettel idén sem marad el a tavasz!

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Válassza a tv-magazinok új generációját!

1 napilap és 1 Heti Tv Magazin! Tovább olvasom