Délmagyar logó

2018. 04. 23. hétfő - Béla 12°C | 27°C Még több cikk.

Kiadnád a lakásod egy hétre?

A közösségi gazdaság a források, eszközök megosztására épül, lehetővé téve a felhasználóknak, hogy akkor használjanak valamit, amikor épp szükségük van rá, mindezt anélkül, hogy meg kelljen vásárolniuk. A Telekom leggyorsabb, 4G szolgáltatása is segít abban, hogy bárki felfedezze a benne rejlő lehetőségeket. (X)
A javak megosztása nem mai jelenség, hiszen mindenki ment már át a szomszédba egy tojásért, vagy kérte kölcsön rokona fényképezőgépét a gyerek ballagásának megörökítésére. Ám ami sokáig csak kis közösségeken belül működött, az mára, a technológiának is köszönhetően tömegek számára vált elérhetővé, ráadásul jól szervezett, adminisztrált formában. Korunk a javainkban rejlő értékek újrafelfedezésére sarkall bennünket, és arra, hogy egymással együttműködve hozzuk ki a legtöbbet mindabból, amink van.

Egyre többen vallják, hogy nekik nem feltétlenül fúrógépre van szükségük, csak egy lyukra a falban. Svédországban kempinghelyszínt bérelhetünk idegenektől, Franciaországban pedig internetes egyeztetés után becsöngethetünk a szennyesünkkel egy ismeretlen családhoz, és szó nélkül bepakolhatunk a mosógépükbe. Ahogy a közösségi gazdaság élharcosai mondják: „A hozzáférés üti a tulajdont". Hogy a gazdaságot, a társadalmat vagy mindkettőt átalakító jelenségnek vagyunk tanúi, ma még nem tudható, az amerikai Time magazin mindenesetre a közösségi megosztáson alapuló gazdaságot a tíz olyan dolog egyikének nevezte, amelyek megváltoztatják a világot.


Mindenesetre gomba módra szaporodnak a közösségi megosztáson alapuló vállalkozások szerte a világban. Közülük talán a legismertebb az Airbnb, amely tulajdonképpen egy globális közösségi piactér. A világ 190 országában köti össze az autentikus, minőségi szállásra vágyó utazókat az egyedi elhelyezést kínáló vendéglátókkal. A 2008-as indulásuk óta elhelyezett vendégek száma az idén meghaladta a 20 milliót. Az Airbnb ezzel a közösségi gazdaság egyik vezető szolgáltatójává vált. Hasonló módon teszik be világszerte a közösbe emberek milliói autójukat, biciklijüket, sőt, akár egy fél kiló kenyeret is.

Az Airbnb mellett számos közösségi vállalkozás vetette meg a lábát Magyarországon is. A telekocsi-szolgáltatók, mint az Oszkár vagy az Autohop, azokat az utazókat hozzák össze leendő sofőrjükkel, akik egy irányba tartanak, így az útiköltség megoszlik az utazók között. A Miutcank.hu segítségével az egy környéken élők kérhetnek egymástól és tehetnek egymásnak szívességet, adhatnak tippeket megbízható szerelőkre, pontos mesterekre. Egymás között cserélnek könyveket a népszerű Rukkola tagjai is, akik a birtoklás élményéről lemondva inkább az olvasásét élvezik. A Telekom által életre hívott innovációs labor, a Kitchen Budapest segítette a Piqniq létrejöttét, amely szintén a közösségi megosztáson alapuló gazdaság modelljére épít. Ezen a platformon nem csak az ételek fotóit és receptjét oszthatjuk meg másokkal, de magukat a kulináris élményeket is. Mielőtt azonban nekiállunk a főzésnek, a 30 km.hu segítségével feltérképezhetjük, sőt meg is rendelhetjük a környékünkön élő termelők, kézműves mesterek friss, minőségi áruit. Aki pedig a zöldséget is maga szeretné termeszteni az ételekhez, felkeresheti a közösségi kertek egyikét.


A telekommunikációs cégek gyors mobilinternet szolgáltatásának köszönhetően egyetlen eszközzel a kezünkben már percek alatt találunk magunknak szállást, autót vagy éppen biciklit a világ szinte bármely pontján. A Telekom leggyorsabb, 4G szolgáltatása is hozzájárul ahhoz, hogy bárki felfedezze a közösségi megosztásban rejlő lehetőségeket, új élményeket gyűjtsön, új ismeretségeket szerezzen az utazások és izgalmas találkozások során. A felhasználók és a szolgáltatók egymásra találását könnyíti meg a Telekom által létrehozott, mobilplatformokon is elérhető új weboldal a telekom.hu/kozossegereje címen.

(X)
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Megafitness a Napfényfürdőben

A nyári strandszezon végén sem áll meg az élet a Napfényfürdő Aquapolisban. Tovább olvasom