Délmagyar logó

2017. 07. 24. hétfő - Kinga, Kincső 21°C | 34°C Még több cikk.

Mágia a súlyos kövekben

Szeged - Robosztus, mégis lágy formájú, csavart kövek, bálványszerű faszobrok és metafizikus üvegrészletek: Popovics Lőrinc szobrászművész alkotásait láthatják a REÖK látogatói. (X)
Fényösvényen címmel nyílt Popovics Lőrinc szegedi szobrász kiállítása a REÖK-ben. A most hatvanadik születésnapját ünneplő művész a kortárs szobrászat egyik legprogresszívebb személyisége. Több mint nyolcvan alkotása került a kiállítótermekbe, így a művész szinte mindegyik alkotói korszakából kaphatnak ízelítőt a látogatók.

Popovics faszobrait, kőplasztikáit, kő- és üvegszobrait is bemutatja a tárlat. Munkásságának jelentős szegmense a születés, a teremtés misztériumának megidézése. Ősi, egyszerű formák felé fordul, nagy hatással vannak rá Európa kőkori emlékei, a termékenységszobrok, menhírek, dolmenek, idolok, mágikus bálványok és a fény kultusza.
„Minden emberben benne van a kövek iránti vonzalom, akár ha arra gondolunk, hogy milyen megkapó látványt nyújtanak a hatalmas sziklák, vagy ha arra, hogy az apró kavicsok milyen megnyugtatóak tudnak lenni a tenyerünkben" – mesélte el alkotásai közt a művész, miért a kő a legkedvesebb anyaga.

Kiemelkedőek azok a művek, melyeket kő és üveg kombinációjából hozott létre. Az érdekelte ezek megalkotásakor, hogy a tömör, szilárd, súlyos anyagba, hogyan tud egyfajta metafizikumot, mágiát csempészni. 2001-ben, egyik első kő-üveg kísérletével, Szentély című munkájával elnyerte Japánban a Toyamura Nemzetközi szobrászbiennálé különdíját.

Az utolsó teremben különleges környezetbe kerültek úgynevezett gyógykavicsai, hiszen homokágyra fektették őket a rendezés során. A gyógykavicsok mindegyike speciális csiszolási technikával készült, látszatra két anyag kombinációi, ám különleges, gyolcs-szerű „fedésüket" a kő saját anyagából munkálta meg Popovics. Az izgalmas munkák egészen szeptember 1-jéig várják az érdeklődőket a REÖK-ben.

Olvasóink írták

  • 1. Horthyszobor 2013. augusztus 07. 11:08
    „No ez jobb lett a tányéros attrakciónál :)”
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

4G-vel hasítanak az online videók

Leginkább videókat nézünk internetezésre alkalmas eszközeinken, ezt követi a böngészés és emailezés.… Tovább olvasom