Délmagyar logó

2018. 04. 22. vasárnap - Csilla, Noémi 9°C | 25°C Még több cikk.

Magyar diákok tehették fel kérdéseiket az Európai Bizottság alelnökének és európai parlamenti képviselőknek

Az Európai Parlament (EP) magyar, osztrák és szlovák Tájékoztatási Irodái Határközi Állampolgári Fórumot rendeztek június elsején, pénteken az ausztriai Hainburgban. A három országból érkező középiskolás diákok az Európai Unió legaktuálisabb kérdéseiről faggathatták az Európai Bizottság alelnökét, és az öt meghívott európai parlamenti képviselőt.

2012. április 1-jén lépett hatályba a Lisszaboni Szerződés által létrehozott európai polgári kezdeményezés, amely lehetővé teszi, hogy az uniós tagállamoknak legalább az egynegyedét képviselő 1 millió polgár kérje az Európai Bizottságot, hogy a hatáskörébe eső területeken jogszabályra irányuló javaslatot tegyen. Az Európai Parlament magyarországi Tájékoztatási Irodája - együttműködve az osztrák és szlovák társirodákkal - a középiskolás korosztály bevonásával szerette volna népszerűsíteni a kezdeményezést.

Magyarországot két győri középiskola, a Kazinczy Ferenc Gimnázium és a Révai Miklós Gimnázium diákjai képviselték.
Magyarországot két győri középiskola, a Kazinczy Ferenc Gimnázium és a Révai Miklós Gimnázium diákjai képviselték.


Az "Aktív Állampolgárság - Európai Polgári Kezdeményezés" címmel megrendezett Határközi Állampolgári Fórumon két győri középiskola, a Kazinczy Ferenc Gimnázium és a Révai Miklós Gimnázium diákjai képviselték Magyarországot. A tanulók politikusoknak és szakértőknek tehették fel az uniót érintő legfontosabb kérdéseiket.

A Fórumon kiderült, hogy a fiatalokat a pályakezdő munkanélküliség magas aránya, és a megszerzett szaktudás külföldi érvényesíthetősége aggasztja leginkább. Maroą ©EFČOVIČ, az Európai Bizottság alelnöke szerint el kell érni, hogy az unión belül megszerzett diplomát automatikusan elfogadják a többi tagállamban is. Az európai állampolgári kezdeményezésről elmondta, hogy a szükséges egymillió aláírást 500 millióból kell összegyűjteni.GURMAI Zita magyar európai parlamenti képviselő megerősítette, hogy az egymillió aláírást nem egy országból, hanem több tagállamból kell összegyűjteniük a kezdeményezőknek és bejelentette, hogy már most hat polgári kezdeményezést regisztráltak. BAUER Edit szlovák EP-képviselő szerint a munkanélküliség csökkentésében fontos szerep hárul az élethosszig tartó tanulásra. Heinz K. BECKER, osztrák EP-képviselő a valódi európai összefogás jelentőségére hívta fel a figyelmet, a szintén osztrák Karin KADENBACH határokon átívelő európai egészségügyi szolgáltatások jelenleg működő rendszerét mutatta be. Katarina NEVEĎALOVÁ szlovák EP-képviselő az aktív állampolgárság jelentőségét hangsúlyozta.

***

További információ:

www.europarl.hu

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Válságban is van orvosság a likviditási nehézségekre

Segíteni kell a mikro- és kisvállalkozásokat, hogy pontosan lássák a finanszírozási lehetőségeiket… Tovább olvasom