Délmagyar logó

2018. 06. 25. hétfő - Vilmos 12°C | 22°C Még több cikk.

Mesével és művészettel a gyermekek gyógyulásáért

A Magyar Telekom karácsonyi ajándékokra szánt költségkeretét a Mosoly Alapítvány kórházi mese- és művészetterápiás foglalkozásainak egész éves működtetésére fordítja. A jótékony célú felajánlással a vállalat évente 200–250, a pécsi és a debreceni gyermekklinikán ápolt, krónikus betegségben szenvedő és traumát átélt kisgyermek gyógyulásához, lelki egészségének megőrzéséhez járul hozzá.

A Magyar Telekom támogatásának köszönhetően szervezhet a Mosoly Alapítvány csoportos pszichoterápiát Debrecenben, a DE OEC Gyermekhematológiai Onkológiai osztályán és Pécsett, a PTE ÁOK Neuropszichiátriai osztályán a kis betegek számára. Ezekre a foglalkozásokra a kórházak szűk költségvetése miatt egyébként nem volna lehetőség. 2011 folyamán mindkét kórházban évente mintegy 200–250 gyermeket várnak majd a foglalkozásokra. Ez rendkívüli lehetőség azon a krónikus betegségben szenvedő és sokszor traumát is átélt gyerekek számára, akik betegségük miatt kiszakadnak otthoni környezetükből, mindennapi életterükből, s távol kerülnek barátaiktól is.

A Mosoly Alapítvány által 2009-ben bevezetett meseterápiás módszer még újdonságnak számít Magyarországon. A terápiával csökkenthető a gyermekek szorongása, félelme és mellette örömteli élményekkel is igyekeznek gazdagítani őket.

Kórházi foglalkozásaikon a bent fekvő gyerekeknek gyűjtött terápiás mesékkel gyógyítanak, a módszert zenével vagy képzőművészettel egészítik ki. A kórházi meseterápia alapja Boldizsár Ildikó Metamorphoses Meseterápiás módszere. A terápia során a szakemberek kiválasztanak egy mesét, amely hasonlít a beteg gyerek helyzetére, élményvilágára és legjobban tükrözi a problémáit. Ezt a mesét dolgozzák fel a terapeutákkal együtt, képzőművészeti elemekkel gazdagítva a történetet, zenei aláfestéseket alkalmazva, beszélgetve a beteggel.

A Metamorphoses meseterápia abból indul ki, hogy minden élethelyzetnek megtalálható a mesebeli párja, így a kórházba kerülésnek, a testi-lelki betegségeknek és a gyógyulás felé vezető útnak is. A mesében a beteg gyermek megtalálja a hőst, aki ugyanazzal küzd, mint ő, és azt a lelki traumát is, amitől szenved. A szakemberek megkísérlik kideríteni, hol a baj, mitől borult fel az egyensúly a mesében és a gyerek saját életében. A mesékben rejlő útmutatókkal, a szimbólumok erejével olyan lelki változásokat érhetnek el a kicsiknél, amelyek akár testi változásokat is előidézhetnek. Ez különösen a pszichoszomatikus betegséggel küzdő gyerekek esetében fontos. A klinikán a szülő is rajzolhat, hogy félelmeit, vágyait így jeleníthesse meg.

Az alapítványról és programjairól további információ a www.mosolyalapitvany.hu weboldalon található.

Szintén a Mosoly Alapítványt segítik mindazok, akik szeretteiknek a Magyar Telekom elektronikus karácsonyi üdvözlőkártyáját küldik el. A küldés gombra kattintva 100 forinttal növelhetik az alapítványnak juttatott adomány összegét. Az adománygyűjtés december 27-én éjfélig tart.

http://karacsony.t-home.t-mobile.hu/

A társadalmi felelősségvállalásban is élen járó hazai vezető telekommunikációs szolgáltató fontosnak tartja, hogy támogatásaival segítse az egészségügyi prevenciót Magyarországon, különösen a gyermekek egészségének megőrzését, gyógyításuk minőségének fejlesztését.

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Olimpikon a pult mögött

Janics Natasa kávét kínál a karácsonyi csúcsforgalomban. Tovább olvasom