Délmagyar logó

2017. 10. 21. szombat - Orsolya 10°C | 20°C Még több cikk.

Mi az allergia?

Az allergia a szervezet immunrendszerének kóros válaszreakciója olyan anyagokra, melyek természetes módon megtalálhatók a környezetünkben (pl. háziporatkák, virágporok = pollenek, állati szőrzet).

Az allergiás embereknél ezekkel az anyagokkal való érintkezés allergiás tüneteket válthat ki, amely szem- és torokviszketést, orrfolyást (szénanátha), légzési nehézségeket (asztmát) vagy bőrproblémákat (ekcémát, csalánkiütést) okozhat.

Allergiatípusok:
1, Szezonális allergiák:
Jellemzőik: füvek, fák, gyomok virágzása idején – szezonban – okoznak csak tüneteket.
Példák: nyírfa – április, fűfélék – május-június, parlagfű – július-október, fekete üröm – július-október.

2. Egész éven át tartó – perenniális allergiák:
Jellemzőik: Az allergénnel való találkozáskor okoznak tüneteket, akár egész éven át.
Példák: háziporatka-allergia (lakásban), penészgombák (zárt helyiségekben, lakásban), állati szőrök (kutya, macska, ló).

Eddig hogyan harcoltunk az allergia ellen?
1. Az allergének elkerülése:
Minden esetben ajánlatos a kiváltó tényezők lehető legteljesebb elkerülése, amely nem minden esetben lehetséges. A fűfélék, gyomok, fák pollenjeinek elkerülése nehezen megoldható. A háziporatkák elleni védekezésben továbbra is segíthet az antiallergiás ágyneműk és matracok használata.
2. A tünetek kezelése, gyógyszerek:
Tüneti gyógyszerek (antihisztaminok, kortikoszteroidok stb.) enyhítik ugyan az allergiás tüneteken és a gyulladást, de sajnos a kezelés megszakításával a tünetek újból jelentkezhetnek.

Miért kell feltétlenül kezelni az allergiás betegségeket?
1. Mert a kezeletlen betegeknél új allergénekre is kialakulhatnak a tünetek. Ilyen esetekben nehezebb hatékony kezelési sémákat (gyógyszerelést) kialakítani.
2. A szénanáthás tünetek az évek múltával nagy százalékban asztmás rohamokkal társulhatnak. Az asztmássá vált betegek életvitelük megváltoztatására kényszerülnek, életminőségük romlik.

Az új gyógymód
Allergén Specifikus Immunterápia

Az allergiás megbetegedésekben jelenleg ez az egyetlen gyógymód, amely nemcsak a tüneteket kezeli, hanem megakadályozza a betegség súlyosbodását: az asztma és az új allergiák kialakulását.


A kezelés hatására kialakult immunmemória révén hosszú távú (10-12 éves) panaszmentességet biztosíthat. Az Allergén Specifikus ImmunTerápia nem más, mint az immunrendszernek a kiváló okhoz (allergénhez) való fokozatos hozzászoktatása – azaz a megfelelő allergén fokozatosan növekvő koncentrációban történő adagolása. Bizonyos idő után az allergia tünetei enyhülnek, sőt el is múlhatnak, így a tüneti kezelésre használt gyógyszerek mennyisége csökkenthető, akár el is hagyható.

A kezelés (cseppekkel):
1. Szezonális allergia esetén:
Az Allergén Specifikus ImmunTerápia az adott pollenszezon előtt a kezelőorvos döntése alapján 2-4 hónappal kezdődik. A bevezető kezelésnél a betegnek 9-11 napon keresztül, fokozatosan emelve adagoljuk a megfelelő allergénkivonatot mindaddig, amíg el nem érjük a szervezet által tolerált legmagasabb mennyiséget. Ezzel a dózissal folytatódik a fenntartó kezelés, mely lehet naponta 4 csepp vagy kétnaponta 8 csepp, és a pollenszezon végéig tart. A következő évben a terápia a szezon előtt újra indul és hasonlóan folytatódik.
2. Perenniális (egész éven át tartó) allergia esetén:
Ezt a terápiát az év bármely időszakában elkezdhetjük. A bevezető kezelés a szezonálissal megegyező, de a fenntartót már folyamatosan, egész éven át adjuk.

A szedés módja: a megfelelő mennyiségű cseppeket a páciens éhgyomorra, fogmosás előtt a nyelve alá pumpálja, 2 percig ott tartja, majd lenyeli. A hatásos gyógykezelés érdekében nagyon fontos a rendszeresség és a folyamatosság.

Meddig tart a gyógykezelés?
A páciens állapotában már az első évben várható javulás. Az Allergén Specifikus ImmunTerápia azonban 3-5 éven át tartó kezelés esetén a leghatékonyabb.
A gyógykezelés eredményes, ha:
- a tünetek enyhülnek vagy elmúlnak
- a páciens csökkentheti/elhagyhatja a tüneti gyógyszerek használatát anélkül, hogy állapota rosszabbodna.

Néhány fontos tudnivaló!
Milyen betegségek esetén javasolt az Allergén Specifikus ImmunTerápia?
1. Középsúlyos vagy súlyos szénanáthában.
2. Enyhe és középsúlyos asztmában.
A betegség súlyosságát a tünetek alapján az orvos határozza meg. Fontos, hogy a beteg hosszú távon együttműködjön kezelőorvosával, és kövesse minden utasítását.

Terhesség és szoptatás ideje alatt az allergológus dönt a kezelésről.

Milyen esetekben nem javasolt az Allergén Specifikus ImmunTerápia?
Immunológiai vagy immunhiányos betegségben szenvedőknek; daganatos betegeknek; súlyos pszichiátriai kórképekben; ß-blokkolót szedőknek; súlyos asztmás betegeknek és azoknak, akiknek a légzésfunkciós vizsgálati eredményük (FEV1) még gyógyszeres terápia mellett is 70% alatti; 5. éves kor alatt, kivéve, ha orvosilag indokolt; krónikus szájüregi betegségben.

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Szolgáltatások a szokványos kereteken túl a Marso-nál

Csak egy gumicsere? Nos, van ilyen is. Még a MARSO-nál is. Tekintse meg azonban egyéb… Tovább olvasom