Délmagyar logó

2018. 04. 23. hétfő - Béla 12°C | 27°C Még több cikk.

Mindentudás Egyeteme 2.0

Újraindult a népszerű előadássorozat – élőben, a tévében és az interneten.
Barabási Albert-László január 15-i előadásával újraindult a magyarországi tudományos ismeretterjesztés legnépszerűbb programsorozata. A Magyar Telekom és a Magyar Tudományos Akadémia által alapított Mindentudás Egyeteme közel 4 év szünet után megújult szerkezettel és a tudomány újdonságaival tért vissza.

Többen, ésszel! Közel 4 év szünet után, ezzel a szlogennel és Barabási Albert-László előadásával indult útjára a Mindentudás Egyeteme 2.0, a nagy sikerű tudományos ismeretterjesztő sorozat folytatása január 15-én. A Mindentudás Egyeteme 2.0 többi előadója is nemzetközileg elismert magyar kutató.

"A Magyar Tudományos Akadémia közfeladatai között a világszínvonalú kutatások mellett fontos az eredmények hiteles és közérthető tolmácsolása a közösség, a nemzet minden tagja számára. Nincs sikeres társadalom, állam vagy nemzettudás a tudás megbecsülése nélkül. A korábbi években sikeres Mindentudás Egyeteme jól ellátta ezt a feladatot" – jelentette ki az MTA elnöke a tájékoztatón. Az MTA elnöke bízik abban, hogy a kiemelkedő tudományos műhelyek vezető kutatóinak előadásai nyomán sok-sok fiatal érez majd kedvet a természet- és társadalomtudományok műveléséhez és választja a kutatói pályát.

Christopher Mattheisen, a Magyar Telekom elnök-vezérigazgatója az indulás kapcsán elmondta: "A Magyar Telekom társadalmi felelősségvállalását a jövő beruházásának tekintjük, ezért azt tovább bővítjük olyan innovatív programokkal, mint a Mindentudás Egyeteme 2.0. Ez az egyedülálló és mindenki számára elérhető program jó példája annak, hogy a társadalmi felelősségvállalásban is figyelembe vesszük az ország érdekeit. A tudomány népszerűsítésével és az oktatás támogatásával szeretnénk hozzájárulni a digitális felzárkózáshoz, a társadalmi esélyegyenlőség és fenntartható fejlődés erősítéséhez. Rendelkezünk az ehhez szükséges képességekkel, hiszen az ország vezető infokommunikációs vállalataként biztosítani tudjuk az ismeretek, a tudás és az élmények megosztását bármikor és bárhol."

A ME 2.0 új programsorozat abban különbözik a korábbi Mindentudás Egyetemétől, hogy a legújabb kutatási irányok és eredmények bemutatása mellett a kutatás-fejlesztésre és a társadalmi fogadtatásra is ráirányítja a figyelmet. A program 4 tematikus blokkból áll: Élet, Környezet, Társadalom, Jövő. Az összesen 16 előadás e blokkokba illeszkedve követi egymást. A jól bevált tantermi előadások televíziós felvételeit rendre egy-egy, az adott tudományos eredmény különféle kutatás-fejlesztési nézőpontjait, gyakorlati hasznosulásait bemutató filmösszeállítás, illetve kerekasztal-beszélgetés felvétele kíséri. 16 témakörben összesen 48 televíziós műsor készül, amelyeket a nézők a Magyar Televízióban és a Duna Televízióban követhetnek nyomon. Az előadás szerkesztett felvételét és a két kapcsolódó tévéműsort az előzetes tervek szerint egyhetes blokkokban vetítik, s a televíziós sugárzással egy időben az interneten is elérhetők lesznek.

A Mindentudás Egyeteme megújult honlapja, a mindentudas.hu tartalmazza a korábbi sorozat több mint 170 előadását is. A friss arculat és honlap-szerkezet mellett újdonság, hogy a tartalmak között sokkal egyszerűbben keresgélhetnek az érdeklődők. Mostantól nevek, címek, témák és kulcsszavak szerint is megtalálhatja mindenki az őt érdeklő információkat. Az új portál lehetővé teszi, hogy a témákhoz hozzászóljon, azokkal kapcsolatban kérdezzen és vitázzon a hallgatóság, sőt tudását az előadások alapján kidolgozott e-learning tananyagok segítségével fejlessze és tesztelje. A Mindentudás Egyeteme 2.0 Facebook oldalán pedig követhetni lehet a programsorozat történéseit.

A Mindentudás Egyeteme 2.0 16 előadásából 10-nek a budapesti Semmelweis Egyetem Tűzoltó utcai épülete ad otthont, a többit 6 egyetemi városban: Debrecenben, Miskolcon, Pécsett, Sopronban, Szegeden és Veszprémben rendezik meg. Az előadások ingyenesekk, de a részvétel előzetes regisztrációhoz kötött. Jelentkezni a mindentudas.hu-n lehet.

Olvasóink írták

  • 1. pt 2011. január 19. 12:03
    „Végre valami értelmes dolog!”
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Telekom Adományvonal: nevetéssel a gyermekek gyógyulásáért

A Magyar Bohócok a Betegekért Alapítványt támogatják azok, akik januárban és februárban a 1788-as… Tovább olvasom