Délmagyar logó

2018. 06. 25. hétfő - Vilmos 12°C | 22°C Még több cikk.

MIOK-osok Erdélyben

A MIOK Szegedi Szakképző Iskola negyvenfős diákcsoportja tanulmányi kiránduláson vett részt Erdélyben augusztus utolsó napjaiban.
Az utazás az Apáczai Közalapítvány által kiírt „Határtalanul!" pályázati program keretében valósult meg, amelynek köszönhetően most számos magyarországi iskolás ismerhette meg a Trianonban elcsatolt országrészek földrajzi szépségeit, kulturális értékeit, hagyományait.

A közalapítványtól elnyert 1.402.000 forintos támogatásnak köszönhetően a MIOK-os diákok és kísérő tanáraik augusztus 26-án hajnalban indultak útnak, s már az első napon több nevezetes helyszínt felkerestek: Aradon a tizenhárom vértanú emlékművét, Déván a Szent Ferenc Alapítvány által működtetett gyermekotthont, majd a vajdahunyadi várat, illetve a gyulafehérvári székesegyházat. Másnap a székelyudvarhelyi Tamási Áron Líceumot ismerték meg, ezután Énlakára vezetett az út, ahol a lelkes szegedi csapat kigazolta az Árpád-kori templom körül lévő temető gondozatlan sírjait.

MIOK-osok Erdélyben - KÉPGALÉRIA

A harmadik napon először a székelyderzsi unitárius erődtemplomot tekintették meg, majd Csíkszeredán keresztülutazva előbb a gyimesbükki ezeréves határt, majd a páratlan szépségű Békás-szorost keresték fel. Az utolsó nap sem kizárólag a hazautazásról szólt: a buszozás egyhangúságát jelentősen csökkentette a korondi kézművesek meglátogatása, majd Kolozsváron a Szent Mihály székesegyház, valamint Mátyás király szülőházának megtekintése.

A négy nap alatt igencsak kimerült diáksereg és tanáraik augusztus 29-én késő este érkeztek haza Szegedre. A kirándulás a tanulók számára kivételes élményt jelentett, hiszen döntő többségük először járt Erdélyben, így sokan meg is fogadták: amint tehetik, visszatérnek a Székelyföldre.

Olvasóink írták

  • 1. Agika88 2010. szeptember 12. 22:56
    „Én is ott voltam bibibiii! :D”
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Jég, ami nem hideg - korcsolyapálya 420 négyzetméteren

Egy korcsolyapálya, ami lehetővé teszi minden korcsolyázás iránt érdeklődő vagy a sportág szerelmese… Tovább olvasom