Délmagyar logó

2018. 01. 24. szerda - Timót -3°C | 4°C Még több cikk.

,,Nehezebb felszolgálót találni, mint vendéget"

A kelet-magyarországi cégek fokozottan megérzik a hazai munkaerőhiányt, ami a mezőgazdasági szezon kezdetével csak egyre rosszabb és rosszabb lesz. A térség egyik jelentős munkaerő-kölcsönző cégénél, a HSA-nál kerestük a válaszokat a problémára. Oláh Csongor az ukrán vendégmunkások behozatalával hatékony megoldást garantál a cégeknek.
Oláh Csongor munkaerő-kölcsönzési üzletágvezető

Egymást érik a hírek, hogy Magyarországon súlyos munkaerőhiány van. Mint munkaerő-kölcsönzésben jártas szakembert kérdezzük: tényleg így van?
– Egy történettel válaszolnék. Múltkor láttam egy fotót az interneten, ami egy étteremben készült. Az a szöveg volt kifüggesztve a falra, hogy „Kérjük, legyen türelmes a személyzettel, mert nehezebb felszolgálót találni, mint vendéget". Nyilvánvalóan viccnek szánták, de ugyanakkor jól le is festi a munkaerőpiaci helyzetet. Igen, munkaerőhiány van.
A számok is alátámasztják ezt a tényt. 2016-ban 5 százalék alá csökkent a munkanélküliségi ráta, amely három éve még 12 százalék felett volt.
Látni kell, hogy ma már olyan kevés a munkanélküliek száma Magyarországon, hogy tényleg csak az nem dolgozik, akinek megfelel a helyzete. Aki akar, az nemcsak hogy tud találni munkát, de még válogathat is közöttük.

Hogyan hat mindez a kelet-magyarországi iparra és mezőgazdaságra?
– A cégek egyetlen fegyvere, amivel magyar munkavállalókhoz tudnak jutni, a béremelés. De ebből egy ördögi kör alakul ki, mert azt látjuk, hogy a munkavállalók ugrálnak egyik helyről a másikra. Ha az egyik cég emeli a fizetéseket, akkor oda mennek dolgozni, amire aztán a másik cég tovább emel, és akkor meg oda szegődnek. Ez így megy oda-vissza. Sajnos ha ilyen kevés halacska van a tóban, nem lesz mindenkinek kapása.

Mi a megoldás?
– Új halakat kell telepíteni a tóba. Mi a HSA-nál pontosan ezt tesszük, amikor Ukrajnából toborzunk munkaerőt Magyarországra. 2017-ben ez a reális megoldás a magyar cégek munkaerő-problémáinak enyhítésére.

Mennyire idegenkednek a cégek az ukrán vendégmunkások alkalmazásától?
– Vannak, akik még most is kivárnak a szezon kezdetéig, mert reménykednek abban, hogy a közmunkából át lehet csábítani még dolgozókat. Pedig most még könnyebben jutnának ukrán munkavállalókhoz, mint később, amikor hirtelen mindenkinek tömegesével kell majd a munkaerő. Aztán van egy olyan média által táplált ellenszenv is, hogy ukrán migránsokat hozunk be, de ez alapvető ferdítés. Ők nem migránsok, hanem munkavállalók, akik munkavállalási engedéllyel érkeznek Magyarországra. Ennek egy cég komoly előnyeit is élvezi.

Mint például?
– Minimális a fluktuáció az ukrán vendégmunkások esetében. Pontosan arra az egyik cégtől a másikhoz való ugrálásra nincsen lehetőségük, amiről az imént már beszéltünk. Az ő munkavállalási engedélyüket a HSA intézi el, csak addig tartózkodhatnak Magyarországon, amíg alkalmazásban állnak nálunk. Abban a pillanatban, hogy felmondanak, el kell hagyniuk az országot, és csak akkor jöhetnek vissza, ha egy másik cég újra végigcsinálja az adminisztrációs folyamatot velük. Ez egyfajta garanciát is jelent a partnereinknek, hogy ahová kölcsönözzük az ukrán munkavállalókat, ott hosszabb távon számíthatnak rájuk, nem kell hetente új embereket betanítani. Tényleg csak egy-két ember esett ki a rendszerből, ők is családi problémák miatt mentek haza.

Mik a tapasztalatok az ukrán munkavállalókkal? Milyen a munkaminőségük?
– Nagyon motiváltak. Azért jönnek Magyarországra, mert otthon szó szerint nem tudnak megélni a keresetükből. Nekik az itteni fizetések olyanok, mint a magyaroknak a nyugat-európaiak. Úgy kell visszafogni őket, mert többet dolgoznának, mint amennyit a törvény megenged. Általános tapasztalat, hogy a cégek nagyon elégedettek velük.
 
Ha munkaerőre van szüksége, keresse a HSA Kft.-t!
Korrekt. Munka. Erő.

+36-30/606-2215
www.hsakft.hu  
(X)

 
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Hiánypótló fogorvosi rendelő nyílik Alsóvároson

Hiánypótló fogorvosi rendelő nyílik Alsóvároson
A megszokott szakértelemmel és magas színvonalú munkával, de új helyen várja régi és új betegeit Dr.… Tovább olvasom